Mitja Ferenc je pojasnil, da so v desetih letih po očetovi smrti znaten del njegovega arhiva oddali zainteresiranim institucijam. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Ferenc je pojasnil, da so v desetih letih po očetovi smrti znaten del njegovega arhiva oddali zainteresiranim institucijam. Foto: MMC RTV SLO

Mitja Ferenc je pojasnil, da gre za del osebnega arhiva njegovega očeta, ki ga je ob prenovi stanovanja zavrgel.

Spletni portal Požareport je poročal, da so v smetnjaku našli zgodovinske dokumente komunistične partije, Osvobodilne fronte in Udbe ter ob tem navedel trditev zgodovinarja Igorja Omerze, da bi lahko šlo tudi za kaznivo dejanje, saj bi take dokumente morali predati Arhivu RS.

Na to se je odzval doktor zgodovine in univerzitetni profesor Mitja Ferenc in pojasnil, da gre za osebne zapiske, fotokopije številnih dokumentov in časopisne izrezke, ki jih je hranil njegov oče, prav tako doktor zgodovine, Tone Ferenc. Dodaja, da so v desetih letih po očetovi smrti znaten del njegovega arhiva oddali zainteresiranim institucijam - največ, 820 fasciklov, Inštitutu za novejšo zgodovino. Glavnina tega gradiva pa je bila že objavljena v njegovih 36 knjigah in tudi v Izbranih delih dr. Toneta Ferenca, izdanih v zadnjih letih.

"Ostanek njegovega osebnega arhiva, ki so ga sestavljali izpiski in fotokopije, ki jih je zbral ob pripravi knjig o Gregorčičevi brigadi, Primorska pred vseljudsko vstajo in Ljudska oblast na Slovenskem, sem ob prenavljanju družinskega stanovanja zavrgel," je še dejal Mitja Ferenc in dodal, da mu je žal, če se je zaradi tega pojavil napačen vtis, da gre za primarno arhivsko gradivo.