Novo šolsko leto bo vsem prineslo nekaj novega. Foto: BoBo
Novo šolsko leto bo vsem prineslo nekaj novega. Foto: BoBo
Začelo se je novo šolsko leto
Novo šolsko leto in kopica novosti

otroke. Dražja bo malica, cenejši pa prevoz.

V šolske klopi je sedlo 161.182 osnovnošolcev in dobrih 78.500 dijakov, šola pa je povsem nova izkušnja za 19.213 prvošolcev. Nekaj novega čaka tudi druge učence in dijake ter njihove starše. Vlada je namreč uvedla vrsto novosti.

Pouk v osnovnih šolah se po novem ne bo smel začeti pred 7:30. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar, je razlog v želji vlade po "humanem življenju" otrok, ki jim tako ne bo treba "vstajati prezgodaj".

Kot za Radio Slovenija poroča Jolanda Lebar, bi to lahko povzročalo še največ težav izmed vseh novosti. Poznejšemu pouku bo namreč treba prilagoditi organizirane prevoze osnovnošolcev, težave pa bi lahko imeli tudi starši, ki otroke sami vozijo v šolo, služba pa se jim začne pred pol osmo.

Sprememba glede počitnic
Vlada ukinja tudi spremembo na področju šolskih počitnic, ki jo je uvedla njena predhodnica. Zimske počitnice bodo odslej tako spet deljene, vendar ne več za učence in dijake iz Ljubljane na eni in vse druge na drugi strani.

Na zimske počitnice se bodo v novem šolskem letu tako najprej odpravili šolarji z območij jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in spodnjeposavske statistične regije. Teden pozneje pa bodo na zimske počitnice odšli še šolarji iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije.

Dražja malica, nekoliko cenejši prevoz
Učenci, dijaki in njihovi starši pa bodo občutili tudi vladno varčevalno politiko. Malica bo odslej dražja, saj bodo subvencije lahko prejemali le še dijaki in učenci s socialno najšibkejšim statusom. Ukinitev splošne subvencije bo malico v povprečju podražila za 10 evrov, kar lahko postane velik zalogaj predvsem za družine z več otroki.

Pocenil pa se je prevoz za dijake in študente. Za njih je namreč začela veljati splošna subvencionirana mesečna vozovnica. Stala bo 10, 30 ali 50 evrov, odvisno od oddaljenosti od šole. Pogoja za pridobitev pravice do subvencionirane vozovnice sta status dijaka ali študenta in oddaljenost najmanj 5 km od kraja bivanja od kraja izobraževanja.

S spremembami Zakona o prevozih v cestnem prometu se je v poslanici ob začetku šolskega leta pohvalil tudi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Kot je dejal minister, želi vlada z novim sistemom "spodbuditi uporabo javnega potniškega prometa ter trajnostno mobilnost mlade generacije". Černač je še dodal, da predstavlja "enoten sistem mesečnih vozovnic za dijake in študente prvi korak k uvedbi integrirane vozovnice v javnem potniškem prometu".

Odpravljen bo tudi nivojski pouk, ki ga bo nadomestilo oblikovanje manjših samostojnih učnih skupin. To pomeni, da lahko šola pri pouku tujega jezika, matematike in slovenščine oziroma madžarščine ali italijanščine na narodnostno mešanih območjih razporedi otroke v heterogene ali nivojske skupine.

Obvezno domoljubje
Med novostmi je tudi uvedba obvezne proslave z domoljubno vsebino za osnovnošolce ob koncu šolskega leta. Kakšna bo ta vsebina in kako bo pripomogla k izboljšanju učnega procesa, še ni znano.

Vodi združevanje šol v odpuščanja?
Septembra se nadaljuje združevanje šol, nekaj pa se jih bo združilo 1. januarja v t. i. pomladnem paketu, je napovedala državna sekretarka Škrinjarjeva. Na ministrstvu sicer zatrjujejo, da na račun združevanja šol ne bodo odpustili nobenega učitelja, a glavni tajnik šolskega sindikata Branimir Štrukelj opozarja, da bodo samo v Slovenj Gradcu brez službe ostali trije učitelji. Bo pa zaradi manjšega vpisa dijakov v srednje šole zagotovo brez dela ostalo 65 srednješolskih učiteljev, so potrdili na ministrstvu.

B. V.

Začelo se je novo šolsko leto
Novo šolsko leto in kopica novosti