Govor na slovesnosti je imela direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. Foto: MMC RTV SLO/Andreja Valič
Govor na slovesnosti je imela direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. Foto: MMC RTV SLO/Andreja Valič

Na slovesnosti so izpostavili neraziskana grobišča in opozorili, da je treba žrtvam zagotoviti izkop, identifikacijo in nato dostojen pokop.

Na spominski slovesnosti, ki je bila namenjena 100. obletnici začetka prve svetovne vojne in 70. obletnici postavitve spravne kapele v Rovtah, so se žrtev totalitarnih režimov spomnili, ker je bil v soboto evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Dogodek se je začel s sveto mašo, ki jo je pri spravni kapeli v Rovtah vodil dekan v Šentjerneju Anton Trpin. Maši je sledil kulturni program, v katerem sta spregovorila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver in župan občine Logatec Berto Menard.

V Spominskem odboru farnih plošč so na slovesnosti opozorili, da bi moral biti slovenski nacionalni interes, da mrtvi dobijo dostojanstvo, ki jim je bilo "barbarsko odvzeto". "To dostojanstvo pripada vsakomur, ne glede na politično ali versko prepričanje, narodnost ali spol," menijo. Kot so zapisali v izjavi, ki so jo prebrali, je človekova pravica do spomina in spoštljivega odnosa do posmrtnih ostankov in groba neodtujljiva. Ob tem so poudarili, da je dolžnost pravne države, da ta etična načela udejanji.

Osrednja slovesnost ob 23. avgustu, dnevu spomina na žrtve totalitarnih sistemov, bo v Sloveniji sicer potekala v četrtek na gradu Turjak, pripravlja pa jo Študijski center za narodno spravo. Osrednja evropska slovesnost pa je v petek in soboto potekala v glavnem mestu Latvije, Rigi, kjer je potekala mednarodna konferenca, na kateri so spregovorili o posledicah totalitarnih režimov v današnjem času.