Tavčarjeva ulica je v sredo delila Slovence na podpornike Janeza Janše in na njegove nasprotnike. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Tavčarjeva ulica je v sredo delila Slovence na podpornike Janeza Janše in na njegove nasprotnike. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Tukaj je vse slonelo na osebah, na katere ne moreš vplivati, in nisem nikoli, kot druge osebe, ki se omenjajo v tem postopku, z njimi imel stikov. Sodnica ni povedala, kakšna naj bi bila nagrada, opletala je s procenti od provizij, ki so si izmenjevali podjetniki Patrie, na koncu pa ni bilo obračuna. Hodili smo dve leti na sojenje, sodnica pa pravi, da nič od tega, kar je bilo izrečeno v sodni dvorani, ni upoštevala in je v celoti spremljala predlog tožilstva glede kazni. Prihod na obravnavo je bil zaman, nič od tega kar se je dogajalo v postopku sodnica po lastnih besedah ni upoštevala.

Janez Janša
Janez Janša
Janez Janša je sodišče zapustil s kislim nasmeškom. Foto: BoBo

Hvala vsem za današnjo velikansko podporo. Vi ste upanje, da bo Slovenija nekoč postala normalna država.

Janez Janša na Twitterju
Podporniki Janeza Janše
Janša je imel svoje podpornike tudi v sodni dvorani. Foto: BoBo

Očitno pomanjkljivi opis kaznivega dejanja, ki naj bi bilo storjeno "na neugotovljenem kraju ob neugotovljenem času neugotovljenega dne na neugotovljen način" pomeni izničenje možnosti za obrambo in kršitev enakega varstva pravic obdolžencev pred sodiščem. Obdolženi v takšnem procesnem položaju sploh ne more uveljaviti alibija, ne more v zagovor podati konkretne izjave, prav tako nima možnosti predlaganja prič in drugih dokazov, lahko le zanika storitev kaznivega dejanja.

Zbor za republiko
Podporniki Janeza Janše
Janševi podporniki so zavzeli prostor pred ljubljanskim sodiščem. Foto: BoBo

Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj. Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na tak način se namreč ne moremo iti normalnih razmer, normalnega političnega dela.

Jože Tanko
Eva Irgl
Janši sta podporo pred sodiščem med drugimi izrazila tudi Eva Irgl ... Foto: BoBo

Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu s tem, kar smo ugotovili v naši preiskavi pred sojenjem. /.../ Zdaj je rezultat dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave.

Kaj Erik Björkvist, glavni finski preiskovalec v zadevi Patria
Zvonko Černač
... kot tudi Zvonko Černač. Foto: BoBo

Tako kot so tovrstne sodbe vedno presenečenje; zelo težko jih je predvideti. Jasno je, da korupcije ne moremo sprejemati in imamo nično toleranco do korupcije. S tega stališča je dobro, da je bilo narejeno nekaj glede tega. Finsko sodišče bo razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah.

Sirpa-Helena Sormunen, vodja pravnega oddelka Patrie
Podporniki Janeza Janše
Podporniki Janeza Janše so z navdušenjem povzdravili njegov prihod pred sodišče. Foto: BoBo

Obsodilna sodba v primeru Patria dokazuje, da je tožilstvo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj. Delali smo povsem enako kot naši tožilski kolegi v Avstriji in na Finskem in na podlagi istih dokazov. Ne oziraje se na pritiske, ki spremljajo naše delo, bo tožilstvo še naprej delovalo strokovno in predano ter tako prispevalo k zagotavljanju učinkovitejšega pravosodja in krepitvi zaupanja v pravno državo.

Spletna stran vrhovnega državnega tožilstva RS
Razpravna dvorana pred sodbo v zadevi Patria
Na sodišču je bilo za varnost poskrbljeno. Foto: BoBo
Simona Habič, predsednica društva Transparency International, na vprašanje, kako je razumela, da bo Janez Janša uporabil poleg pravnih še vsa politična sredstva
Sveče pred sodiščem po sodbi v primeru Patria
Po sodbi v primeru Patria so Janševi podporniki pred sodiščem prižgali sveče. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Vselej je treba spoštovati razsodbe sodišč. Navsezadnje smo vsi državljani, še posebej državni uslužbenci in politiki, dolžni utrjevati in spoštovati avtoriteto državnih inštitucij, kamor spadajo tudi sodišča. Pravosodje ima v pravni državi, kamor štejem tudi Slovenijo, mehanizme, z uporabo katerih se da odpraviti morebitne napake, storjene v postopku. In verjamem, da se bodo teh mehanizmov poslužili tudi današnji obsojenci.

Milan Kučan za RTV Slovenija
Če pravo ne bo pomagalo ...
Sreda pred ljubljansko sodno stavbo
Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Wolfa (za zdaj) ne bo v Slovenijo
Janša bo napadel z vsemi sredstvi
Množica pred sodiščem v podporo Janši
Janšo sodišče obsodilo na dve leti
Studio ob 17ih: Patria
Celotna novinarska konferenca obsojenih
Pred sodiščem tudi jeza in solze
Patria: Izjave po sodbi
Razsodba: Janša, Krkovič in Črnkovič krivi
Objavljen zvočni posnetek Janševe sklepne besede
Patria: Kaj se je dogajalo v in pred sodno dvorano?
Protest v podporo Janši
Končana je glavna obravnava v zadevi Patria
Protest pred sodiščem v podporo Janši
Možna sodba v zadevi Patria

V sredo se je v Sloveniji govorilo zgolj o eni stvari - o obsodbi v zadevi Patria. Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič so razglašeni za krive. Sodnica je Janši prisodila dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa po eno leto in 10 mesecev zapora. Hkrati morajo bodo morali vsi trije plačati po 37 tisoč evrov kazni, rok za plačilo je tri mesece.

Zakaj so bili obsojeni?
Nekdanji predsednik vlade Janša je bil obsojen, da je v poslu nakupa osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade, lastnik Rotisa Črnkovič pa je Jožetu Zagožnu in brigadirju Tonetu Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič je to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie. Zgodba seveda še zdaleč ni končana, saj je gre pričakovati pritožbe zoper sodbo, prav tako se mora končati postopek zoper nekdanjega prvega moža HSE-ja Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka.

"Janša je bil ves čas seznanjen"
Sodnica Barbara Klajnšek je med drugim ob izreku sodbe poudarila, da je bil Janša prek Zagožna ves čas seznanjen s postopkom izbora najugodnejšega lokalnega zastopnika Patrie v Sloveniji, vse skupaj je spremljal in nadzoroval. To se je dogajalo v obdobju od avgusta 2005 do avgusta 2008. V Patrii so se zavedali, da jim brez podpore vladne stranke ne bo uspelo postati najugodnejši ponudnik, zato so poiskali Zagožna, prijatelja in tesnega sodelavca Janše, ki je bil predsednik vlade in vplivna osebnost. Po besedah sodnice je Zagožen, torej po navodilih Janše, a prek Wolfa, večkrat zahteval 30-odstotno predplačilo obljubljene provizije. Janša je bil obveščen o vseh sestankih, ki jih je imel Zagožen s Finci, čeprav se z njimi nikoli ni srečal. Patria je izplačilo najprej zavračala, dokler pogodba še ni postala veljavna, pozneje pa je le popustila in denar izplačala v strahu, da bi posel lahko izgubila, je med drugim navedla sodnica.

Ugodnost zavezovala k molčečnosti
V sklepni besedi je sodnica pojasnila, da je sodišče upoštevalo zakonsko dikcijo dejanj obdolžencev, zavrnila je tudi ugovore obrambe o nenatančni opredeljenosti časa in kraja. "Kraj res ni povsod naveden, vendar to ne vpliva na to, da gre za znake kaznivega dejanja," je pojasnila. "Gre za načine komunikacije, elektronska sporočila, SMS-e, srečanja. Značilnost korupcijskih kaznivih dejanj je težavnost odkrivanja in kaznovanja. Korupcija je potekala skrivaj, združbo so ugodnosti zavezovale k molčečnosti," je še dodala.

Janša: Borili se bomo do konca
"Dobro jutro! Ko smo prvič prebrali sodni spis, je bilo jasno, da je Patria plačevala lobiste in so plačevali ljudi v Sloveniji, a nihče ni v postopku, razen enega. A tudi njega ni več tukaj, saj se je vedelo, da ima druga državljanstva. Cilj smo bili mi na vsak način, cilj je bil obsoditi nas brez dokazov, z insinuacijo, z montažo," je med drugim po obsodbi dejal Janša. Nadaljeval je: "Tukaj je vse slonelo na osebah, na katere ne moreš vplivati, in nisem nikoli, kot druge osebe, ki se omenjajo v tem postopku, z njimi imel stikov. Sodnica ni povedala, kakšna naj bi bila nagrada, opletala je s procenti od provizij, ki so si izmenjevali podjetniki Patrie, na koncu pa ni bilo obračuna." Dodal je še: "Borili se bomo do konca, zaradi vas, ki nas podpirate, je vredno vztrajati."

"Nihče mu nima pravice soditi"
Podpornikov se je pred stopnicam ljubljanskega sodišča zbralo okoli 600, nasprotniki obsojenih pa so se zbrali v Miklošičevem parku čez cesto. Vzdušje je bilo naelektreno, kar se je izkazalo tudi v incidentu, ko so podporniki obsojenih verbalno napadli in zmerjali dekle, ki je mednje prišlo s transparentom proti Janši. Na splošno so bili Janševi nasprotniki pred sodiščem močno nezaželeni, proti njim je bilo izrečenih veliko kletvic, precej negodovanja pa je bilo tudi nad delom medijev. Ti so soodgovorni za obsodilno sodbo, menijo podporniki, ki so večkrat skandirali "Janša, Janša", "Sodišče v zapor", eden izmed njih je dejal, da je "Janez heroj in da mu nihče nima pravice soditi".

Želja po razkritju preostalih kriminalnih zgodb
Na obsodbo so se med drugimi odzvali tudi vstajniki. "Današnja obsodba Ivana Janše je zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora. Obsodba Janše sledi duhu vseslovenskih ljudskih vstaj, v katerih smo zahtevali, da vsi tisti, ki so oškodovali slovensko premoženje, za to tudi odgovarjajo," so v sporočilu za javnost zapisali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja. Vstajniki pozdravljajo tudi pogum tistih tožilcev, sodnikov in tistega dela pravosodnega sistema, ki jim je v zadnjih tednih in mesecih uspelo ohraniti poklicni pogum in strokovno avtonomijo, ne glede na neverjetne politične pritiske sedanjih politikov. Poleg tega gibanje Vseslovenska ljudska vstaja pričakuje še, da se pravosodni sistem ne bo ustavil samo pri tej sodbi in pri teh procesih, ampak da se bo lotil tudi drugih nerazčiščenih kriminalnih zgodb v času od slovenske osamosvojitve do danes, začenši s trgovino z orožjem, v katero so vpleteni isti akterji kot v aferi Patria.





































Tukaj je vse slonelo na osebah, na katere ne moreš vplivati, in nisem nikoli, kot druge osebe, ki se omenjajo v tem postopku, z njimi imel stikov. Sodnica ni povedala, kakšna naj bi bila nagrada, opletala je s procenti od provizij, ki so si izmenjevali podjetniki Patrie, na koncu pa ni bilo obračuna. Hodili smo dve leti na sojenje, sodnica pa pravi, da nič od tega, kar je bilo izrečeno v sodni dvorani, ni upoštevala in je v celoti spremljala predlog tožilstva glede kazni. Prihod na obravnavo je bil zaman, nič od tega kar se je dogajalo v postopku sodnica po lastnih besedah ni upoštevala.

Janez Janša

Hvala vsem za današnjo velikansko podporo. Vi ste upanje, da bo Slovenija nekoč postala normalna država.

Janez Janša na Twitterju

Očitno pomanjkljivi opis kaznivega dejanja, ki naj bi bilo storjeno "na neugotovljenem kraju ob neugotovljenem času neugotovljenega dne na neugotovljen način" pomeni izničenje možnosti za obrambo in kršitev enakega varstva pravic obdolžencev pred sodiščem. Obdolženi v takšnem procesnem položaju sploh ne more uveljaviti alibija, ne more v zagovor podati konkretne izjave, prav tako nima možnosti predlaganja prič in drugih dokazov, lahko le zanika storitev kaznivega dejanja.

Zbor za republiko

Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj. Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na tak način se namreč ne moremo iti normalnih razmer, normalnega političnega dela.

Jože Tanko

Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu s tem, kar smo ugotovili v naši preiskavi pred sojenjem. /.../ Zdaj je rezultat dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave.

Kaj Erik Björkvist, glavni finski preiskovalec v zadevi Patria

Tako kot so tovrstne sodbe vedno presenečenje; zelo težko jih je predvideti. Jasno je, da korupcije ne moremo sprejemati in imamo nično toleranco do korupcije. S tega stališča je dobro, da je bilo narejeno nekaj glede tega. Finsko sodišče bo razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah.

Sirpa-Helena Sormunen, vodja pravnega oddelka Patrie

Obsodilna sodba v primeru Patria dokazuje, da je tožilstvo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj. Delali smo povsem enako kot naši tožilski kolegi v Avstriji in na Finskem in na podlagi istih dokazov. Ne oziraje se na pritiske, ki spremljajo naše delo, bo tožilstvo še naprej delovalo strokovno in predano ter tako prispevalo k zagotavljanju učinkovitejšega pravosodja in krepitvi zaupanja v pravno državo.

Spletna stran vrhovnega državnega tožilstva RS
Simona Habič, predsednica društva Transparency International, na vprašanje, kako je razumela, da bo Janez Janša uporabil poleg pravnih še vsa politična sredstva

Vselej je treba spoštovati razsodbe sodišč. Navsezadnje smo vsi državljani, še posebej državni uslužbenci in politiki, dolžni utrjevati in spoštovati avtoriteto državnih inštitucij, kamor spadajo tudi sodišča. Pravosodje ima v pravni državi, kamor štejem tudi Slovenijo, mehanizme, z uporabo katerih se da odpraviti morebitne napake, storjene v postopku. In verjamem, da se bodo teh mehanizmov poslužili tudi današnji obsojenci.

Milan Kučan za RTV Slovenija
Če pravo ne bo pomagalo ...
Sreda pred ljubljansko sodno stavbo
Pravniki o obsodbi v primeru Patria
Wolfa (za zdaj) ne bo v Slovenijo
Janša bo napadel z vsemi sredstvi
Množica pred sodiščem v podporo Janši
Janšo sodišče obsodilo na dve leti
Studio ob 17ih: Patria
Celotna novinarska konferenca obsojenih
Pred sodiščem tudi jeza in solze
Patria: Izjave po sodbi
Razsodba: Janša, Krkovič in Črnkovič krivi
Objavljen zvočni posnetek Janševe sklepne besede
Patria: Kaj se je dogajalo v in pred sodno dvorano?
Protest v podporo Janši
Končana je glavna obravnava v zadevi Patria
Protest pred sodiščem v podporo Janši
Možna sodba v zadevi Patria