Slovenija
(5)

Poudarki

  • V SDRES se bojijo tudi zaradi varnostnih razmer v jami
Premogovnik
SDRES bo zaradi neizplačila nagrade za poslovno uspešnost prihodnji teden oblikoval stavkovni odbor Foto: BoBo
VIDEO
Napetosti med zaposlenimi...

Dodaj v

V velenjskem premogovniku napetosti med upravo in sindikatom

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije pravijo, da je stavka pred vrati
20. december 2017 ob 21:09
Velenje - MMC RTV SLO, STA

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) napovedujejo stavkovne dejavnosti zaradi nezadovoljstva z razmerami v Premogovniku Velenje. Uprava očitke sindikata zavrača.

Po besedah predstavnika SDRES-a Asmirja Bečarevića bodo v sindikatu začeli oblikovati stavkovni odbor in stavkovne zahteve, saj uprava ni izplačala obljubljene nagrade za letošnjo poslovno uspešnost. Delavcem je uprava obljubila, da bo v petek izplačala razliko regresa iz leta 2016. Pogovori o izplačilu nagrade za letošnjo poslovno uspešnost pa naj bi stekli prihodnji teden, vendar, tako Bećarević, bo njena višina znana, ko bo določen delovni koledar za leto 2018.

Spor pa se vleče tudi zaradi delovnega časa, za katerega so v SDRES-u presodili, da ni skladen z zakonom o delovnih razmerjih, neskladje pa je ugotovil tudi inšpektorat za delo. Uprava se je na to odločbo pritožila, upravno sodišče pa v zadevi še ni odločilo. Ob tem je Bečarević postregel s podatkom, da knapi delajo 43 ur tedensko, kar pomeni 150 nadur letno, ki pa niso plačane. Od januarja do novembra so skupaj opravili 32.000 nadurnega dela, je dodal.

Po njegovih besedah se rudarji bojijo za jamo, v kateri je odkopavanje premoga vse bolj intenzivno, zahtevno in nevarno. Zato čutijo pogoste stebrne udare in povečane koncentracije plina, v jami je tudi preveč vode. Skrbi jih tudi delovanje premogovnika do leta 2054, saj mu bo januarja 2020 potekla koncesija.

Vodstvo zavrača očitke
Generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob je vse navedbe zavrnil. Povedal je, da zadnja tri leta skušajo vzpostaviti red v podjetju in da rezultati poslovanja kažejo, da so na dobri poti. "Vse, kar smo obljubili, smo tudi izplačali. Zagotavljamo redno plačo, izplačali smo nagrado ob 3. julija v višini 274,37 evra bruto na posameznika, poleg tega še neizplačilo plač za leto 2013 v povprečni višini 1532 evrov bruto. Stimulacija za prvo polovico leta 2017 v višini 1,94 odstotka na izvršne dnine bo izplačana v začetku leta 2018. Razlika lanskega regresa v višini 326,64 evra bruto pa bo izplačana v petek," je dejal Golob.

Dejali so tudi, da je bilo precej truda letos vloženega v obvladovanje stroškov. Učinki so vidni predvsem pri stroških materiala in storitev, medtem ko je viden negativni odklon zlasti pri strošku dela, predvsem iz naslova nedoseženega sporazuma za leto 2017 ter počasnejše dinamike upokojevanja tistih, ki že izpolnjujejo pogoje za to. Kljub temu da bo plan proizvodnje premoga v količini in energiji po trenutnih ocenah dosežen, plan z vidika poslovanja oz. stroškovne učinkovitosti pa ne bo. Rezultat bo sicer pozitiven, vendar bo po trenutnih podatkih približno 1,3 milijona evrov pod načrtom, ocenjujejo v premogovniku.

Direktor: Varnost in zdravje sta ključna cilja
Menijo tudi, da so zaostrovanje pritiskov na vodstvo podjetij in grožnje s stavko neupravičeni, še posebej glede na to, da je podjetje za opravljeno delo kljub izjemno zahtevni likvidnostni situaciji v preteklem obdobju vedno zagotavljalo redno plačo po kolektivni pogodbi in določene nagrade.

Ker jim sindikat SDRES, ki ima v skupini premogovnik okoli 15 odstotkov članov, očita tudi slabšanje razmer v jami, pa Golob navaja, da sta varnost in zdravje pri delu njihova ključna strateška cilja, zato varnemu delu in preprečevanju nezgod vseskozi posvečajo izjemno veliko pozornosti. Letos so tako v opremo in jamske objekte vložili približno 19 milijon evrov, kar je za slabih šest milijonov evrov več kot lani.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 02:39
Sredi Evrope kopati ničvredni lignit 500 metrov pod zemljo.

Only in Slovenistan.
Gepard007
# 20.12.2017 ob 22:07
Hahaha delavci so dobili 247€ bruto?!? A je to kakšna šala?!? Koliko pa so dobili vrli svetovalci o katerih ste pred kratkim poročali? Aja razumem, zaradi "kvalitetnih" nasvetov je zmanjkalo denarja za delavce!!
POIVRE
# 20.12.2017 ob 21:37
Kakšne napetosti?  Člani uprave so včlanjeni v sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in s skupno akcijo želijo prisiliti državo da da več denarja.
mmeeddoo
# 21.12.2017 ob 11:56
Med tem, ko eni gagajo, tako v službi, kot doma, da pridejo čez mesec, drugi v pisarnah strokovno študirajo ali vejica v zakonu visi bolj v levo ali bolj v desno stran.
boro007
# 20.12.2017 ob 22:24
Direktorja ste pozabili vprašati, če so podatki o neizplačanih nadurah resnični, in da pojasni očitke...

In ostale trditve o intenzivnem kopanju nasprotujejo tisti da je varnost na prvem mestu, lahko bi pojasnil tudi to... Članek izgleda kot odprto pismo direktorja... Zelo me spominja na članke iz Kemisa, kjer se vam je očitno najbolj smilil direktor...

Uprava govori iz svojih naslonjačev, delavci pa iz rudnika... Komu bom torej verjel na besedo?

In še bolj me pojezi besedna zveza "redno plačilo"... Če delavec hodi REDNO na DELO, je kriminal če ne dobi rednega plačila, ampak v sodobni družbi se ta kriminal zavije v besedo likvidnost in podobne... Sploh pa, če delavec spotoma oddela še 150 neplačanih nadur letno (že tu notri je cela 13 plača), se z nagrado 274,37EUR bruto ne bi preveč hvalil.
Kazalo