V sredo je bil prostor pred vrtcem kraj zločina. Foto: Metka Majer
V sredo je bil prostor pred vrtcem kraj zločina. Foto: Metka Majer
Po umoru pri vrtcu strokovni nadzor nad policijo

V primerih prijave nasilja v družini so policisti dolžni raziskati vse okoliščine in uporabiti vse ukrepe za zaščito varnosti žrtve nasilja. Med drugim lahko izrečejo ukrep prepovedi približevanja.

Prepovedi približevanja so policisti od leta 2004, ko je zakonodaja ta ukrep omogočila, izrekli v 1.000 primerih letno, sicer pa v zadnjih letih v povprečju obravnavajo okoli pet tisoč primerov nasilja v družini letno, je povedal višji policijski inšpektor Alojz Sladič. Če nasilnež ne upošteva prepovedi približevanja, pa lahko policisti v posebej hudih primerih storilca privedejo pred preiskovalnega sodnika, ki zanj odredi pripor. Nova zakonodaja pa omogoča tudi policistom, da storilca pridržijo za največ 12 ur.

Tragedija pred vrtcem
Na težave in posledice nasilja v družini je v sredo opomnila tragedija pred vrtcem Ostržek v Domžalah. Pred omenjenim vrtcem je namreč v sredo okoli 13. ure 57-letni moški s puško ustrelil svojo 38-letno ženo, zaposleno kot kuharico v vrtcu, nato pa s pištolo sodil še sebi. Otroci tragediji niso bili priča, večina je takrat spala. Po do zdaj znanih podatkih policije je šlo za zakonca v ločitvenem postopku, motiv za tragedijo naj bi bilo ljubosumje.

Sicer pa v domžalskem vrtcu Ostržek Rodica vzgojni proces poteka kot običajno. Otroci so prišli v vrtec, saj so bili starši z družinsko tragedijo seznanjeni že v sredo in niso imeli več skrbi. Po besedah pomočnice ravnateljice vrtca Vilme Hrovat so v vrtcu poskrbeli za to, da otroci za nesrečni dogodek niso niti izvedeli.

Veniger odredil nadzor
Policisti konkretnega primera ne komentirajo, saj je generalni direktor policije Stanislav Veniger odredil strokovni nadzor dela na Policijski upravi Ljubljana, so sporočili s policije. Ne generalni policijski upravi so pojasnili, da bo nadzor imel poudarek na odkrivanju in preiskovanju kriminalitete na področju družinskega nasilja in se bo navezoval na obravnavo okoliščin umora in samomora pred omenjenim vrtcem. Po opravljenem nadzoru bo znanih tudi več informacij glede ukrepanja policije v tem primeru, so še zapisali.

Čeprav policija konkretnega primera ne sme komentirati, pa ob tej priložnosti pozivajo vse, da o primerih nasilja v družini govorijo odprto in spodbujajo žrtve, naj nasilje prijavljajo policistom. Ti namreč lahko začnejo ukrepati šele na podlagi prijav, pri vsaki pa najprej preiskujejo morebitna kazniva dejanja, šele potem morebitne prekrške, čeprav je meja med obema pri nasilju v družini pogosto precej tanka, je povedal Toni Klančnik iz uprave kriminalistične policije.

Klančnik je še dodal, da policisti pri preganjanju nasilja v družini sodelujejo tudi z nevladnimi organizacijami in centri za socialno delo, katerih pomoč je v teh primerih izjemnega pomena.

Žrtve naj pri prijavi vztrajajo
Težava pri ukrepanju zoper nasilneže nastane tudi, ko žrtev od prijave odstopi. Policisti morajo tedaj prenehati vse postopke, obenem pa ne morejo več uporabljati zbranih dokazov ob morebitnih novih primerih, zato Klančnik poziva javnost, naj žrtve nasilja spodbuja k temu, da vztrajajo pri prijavi. Pri tem je novost v zakonodaji, da mora tisti, ki od pregona odstopi, potem ko je že stekla glavna obravnava na sodišču, sam poravnati sodne stroške.

Grožnje preganjane le na zasebno tožbo
Policisti pa opažajo tudi posledice zakonodajne opredelitve kaznivega dejanja grožnje. Zakonodaja namreč določa, da gre pri grožnjah za kaznivo dejanje, ki pa se preganja na zasebno tožbo. V praksi to pomeni, da mora žrtev sama sprožiti tožbo in voditi postopke ter obenem nositi sodne stroške. Zato se žrtve groženj v praksi redkeje odločajo za pregon po sodni poti.
Virant: Odgovore bo dal nadzor
Notranji minister Gregor Virant je dejal, da bo strokovni nadzor dela na Policijski upravi Ljubljana pokazal, ali je kdo v konkretnem primeru naredil napako in tudi, ali bi bilo treba policiji z zakonom dati kakšna dodatna pooblastila. S potekom notranjega nadzora je seznanjen, a ga do končanega postopka ne bo komentiral.

Po umoru pri vrtcu strokovni nadzor nad policijo