Bratuškova se poslavlja od poslancev DZ-ja. Foto: BoBo
Bratuškova se poslavlja od poslancev DZ-ja. Foto: BoBo

S takšno popotnico ne morem ne odgovorno voditi vlade ne preverjati zaupnice tu, med vami.

Bratuškova o tem, zakaj ni izvedla napovedanega glasovanja o zaupnici v DZ-ju
Romana Tomc (SDS) je izrazila upanje, da zamuda Slovenije pri implementaciji evropske direktive ne bo prinesla finančne kazni.
Romana Tomc je poudarila, da so k izboljšanju razmer v Sloveniji pravzaprav najbolj pripomogle razmere v mednarodnem okolju. Foto: BoBo

Naj nas niti ena poteza v prihodnje spet ne spravi v podoben položaj, kajti iz prve roke vam povem, da smo bili zelo, zelo na robu.

Bratuškova
Stranke o povezovanju še precej skrivnostne
Slovenija je ostala brez 11. vlade

Na izredni seji DZ-ja so se poslanci seznanili z dvema odstopoma. Prvi je odstop Alenke Bratušek s premierskega položaja, drugi pa je odstop Romane Tomc kot podpredsednice DZ-ja.
Bratuškova: Hvala za vse
Uvodoma se je vsem zahvalila za sodelovanje v preteklem letu. V vsem tem času po njenih besedah ni bilo ničesar takega, kar bi seglo čez meje običajne demokratične razprave in procedure, kar vidi kot enega izmed uspehov "naše, evropske Slovenije".
A na osnovi vsega, kar se je zadnje tedne zgodilo, je trdno prepričana, da je za doseganje skupnih ciljev treba temeljito spremeniti nekatera osnovna pravila političnega premisleka in ravnanja v Sloveniji. Po lastnih besedah je odstopila zato, ker je poteza odprla hitro rešitev zapleta po kongresu PS-ja.

Vsi so bili za predčasne volitve
Ob tem je poudarila, da s prenagljenimi ali nepremišljenimi potezami ni želela izzvati kakršne koli dodatne krize. Ko je po pogovoru in dogovoru z dozdajšnjimi koalicijskimi partnerji uvidela jasno pripravljenost, da gredo na predčasne volitve dovolj zgodaj, še pred poletjem, in ko ji je v tej nameri jasno podporo dal tudi predsednik republike, je lahko odstopila, je dejala Bratuškova.

"Trdo in dobro delo vlade"
Po enem letu vodenja vlade Bratuškova meni, da je stabilizirala javne finance in utrdila položaj Slovenije na mednarodnih in finančnih trgih. Prvič po petih letih je spet pozitivna gospodarska rast, število brezposelnih pa se zmanjšuje, je naštevala in dodala, da so tako rekoč vse institucije, ki pripravljajo makroekonomske napovedi, te napovedi za Slovenijo bistveno izboljšale. Prepričana je, da je to posledica "trdega in dobrega" dela vlade.

Fiskalno pravilo
Bratuškova je napovedala, da bo pri tekočih poslih do prisege nove vlade vztrajala pri izpolnjevanju tistih nalog, ki so že doslej obrodile sadove. Tako bodo nadaljevali razdolževanje in prestrukturiranje slovenskega gospodarstva, kar je po njenih besedah ključna naloga po sanaciji bančnega sistema. Če bo pripravljenost, bodo nadaljevali pisanje zakona o fiskalnem pravilu, kjer morajo poiskati dvotretjinsko soglasje.

Holding, zdravstvo
Zakon o Slovenskem državnem holdingu jih zavezuje, da nadaljujejo postopke implementacije tega zakona, vključno s pripravo strategije upravljanja, je spomnila. Obenem nameravajo nadaljevati tudi nujne spremembe na področju zdravstva.

Zaposlitve?
Dodala je še, da v tem prehodnem obdobju ne bo dovolila niti ene zaposlitve iz določenega za nedoločen čas. Če bi se to zgodilo, napoveduje tudi ukrepanje.

Bratuškova je v govoru vse še pozvala, da v prihodnjih potezah pomislijo na to, s koliko truda smo se izognili trojki, s koliko napora vrnili Slovenijo na zemljevid stabilnih trgov in s koliko težko izposojenega denarja ustvarili pogoje za učinkovito delo bank kot opore gospodarskemu preboju.

"Naj nas niti ena poteza v prihodnje spet ne spravi v podoben položaj, kajti iz prve roke vam povem, da smo bili zelo, zelo na robu," je povedala odhajajoča predsednica vlade.

Tomčeva: Odločitve se sprejemajo drugje
Odstop s položaja podpredsednice DZ-ja je poziv k bolj pravni in pravičnejši državi, ki lahko temelji samo na korenitih spremembah v državi, je v nagovoru dejala Tomčeva (SDS). Spoznala je, da je DZ "širši del nekega sistema, ki ne deluje". Zakonodajna veja oblasti, torej poslanci, so vse bolj "opazovalci dogajanja", prave odločitve pa se sprejemajo nekje drugje, je opazila.

Tomčeva: Vlada brezsramna
Pokomentirala je še delovanje vlade v odstopu. Vlada si brez sramu pripisuje zasluge za nekatere ukrepe, ki učinkujejo še danes, njeni pripadniki pa so jim nekoč ostro nasprotovali, je poudarila. Omenila je primer slabe banke.

Navzgor nam pomaga tujina
Res je, da so se gospodarski kazalci obrnili navzgor, a ne kot posledica ukrepov te vlade, ampak predvsem kot posledica izboljšanja razmer na mednarodnih trgih, je dodala.

Kaj pravi ustava
Teči je začel 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik države Borut Pahor predlaga kandidata za novega mandatarja, vendar pa je pri skorajšnjem razpisu predčasnih volitev treba upoštevati ustavno določene roke.

Ustavni pravniki so se na posvetu pri Pahorju strinjali, da je iskanje primernega kandidata predsednikova dolžnost. Če pa bi svojo odločitev, da v tem roku za ta položaj ne predlaga nikogar, prepričljivo utemeljil, lahko ta rok tudi skrajša.

Pahor je po posvetu sporočil, da je na srečanju prevladalo enotno mnenje, da je edini ustavnopravno neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil in volitev avgust. "Mogoče je sklepati, da volitve v juniju niso mogoče, pač pa - upoštevajoč roke - bolj mogoče v juliju," je dodal Pahor.









S takšno popotnico ne morem ne odgovorno voditi vlade ne preverjati zaupnice tu, med vami.

Bratuškova o tem, zakaj ni izvedla napovedanega glasovanja o zaupnici v DZ-ju

Naj nas niti ena poteza v prihodnje spet ne spravi v podoben položaj, kajti iz prve roke vam povem, da smo bili zelo, zelo na robu.

Bratuškova
Stranke o povezovanju še precej skrivnostne
Slovenija je ostala brez 11. vlade