Foto:
Foto:
Rokometašice Romunije
Rokometašice Romunije s selektorjem Tomasom Rydejem slavijo bronasto medaljo. Foto: EPA

Čeprav je skandinavska sila v svetovnem rokometu še vedno sredi menjave generacij, so na Danskem dokazale svojo kakovost in se prek Črne gore in Romunije po podaljških zasluženo prebile v finale, kjer pa jim Nizozemska več kot na trenutke dostojnega odpora ni nudila. Norvežanke so tako že ob polčasu vodile za kar 11 zadetkov, v drugem delu pa suvereno držale prednost.

Nizozemska se jim resno ni približala, kljub temu pa je najbrž več kot zadovoljna s tolažilno nagrado, saj je osvojila prvo medaljo na velikih tekmovanjih in tako izboljšala svoj najboljši dosežek iz leta 2005 (peto mesto).

V norveški reprezentanci sta bili najučinkovitejši Camilla Herrem s sedmimi in Heidi Loke s šestimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Kari Grimsbo, ki je zbrala kar 23 obramb. V nizozemski reprezentanci je bila strelsko najučinkovitejša Estevana Polman z osmimi goli, Danick Snelder je dosegla pet zadetkov.

Četrta kolajna za Romunijo na SP-jih
V tekmi za tretje mesto so v Herningu že prej prepričljivo z 31:22 slavile Romunke, ki so na letošnjem sklepnem turnirju prikazale navdušujoče predstave in zasluženo osvojile bron. V malem finalu so ves čas imele nadzor nad Poljakinjami, ki jim niso bile kos v nobeni rokometni prvini. Izbranke švedskega strokovnjaka na romunski klopi Tomasa Rydeja so si že ob polčasu priigrale lepo prednost sedmih golov, v nadaljevanju pa niso popustile niti za milimeter. Za Romunke je to že četrta kolajna na svetovnih prvenstvih: davnega leta 1962 so osvojile zlato, v letih 1973 in 2005 srebrno, na letošnjem sklepnem turnirju pa bronasto kolajno. Poljska ostaja brez odličja na svetovnih prvenstvih.

Norveška z zmago tudi neposredno v Rio
V tekmi za peto mesto so sicer Rusinje premagale Danke s 25:21 (12:16), v tekmi za sedmo mesto pa so Francozinje ugnale Črnogorke s 34:23 (20:13). Norveška si je s finalno zmago tudi izborila nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru in na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2017, reprezentance od 2. do 7. mesta pa bodo nastopile v dodatnih kvalifikacijah za OI.

V Rio najboljši dve z vseh turnirjev
Na prvem kvalifikacijskem turnirju - turnirji bodo na sporedu med 17. in 20. marcem prihodnje leto - bodo igrale Nizozemska, Francija, Japonska in Tunizija, na drugem Romunija, Danska, Urugvaj in Črna gora, na tretjem pa Poljska, Rusija, Švedska in Mehika. V Rio se bosta uvrstili po dve najboljši izbrani vrsti z vseh treh kvalifikacijskih turnirjev.

Svetovno prvenstvo 2015, Danska
Finale:
Nizozemska - NORVEŠKA
23:31 (9:20)
Polman 8; Herrem 7, Loke 6.

Za tretje mesto:
Poljska - ROMUNIJA
22:31 (8:15)
Achruk 6, Kudlacz-Gloc 4; Neagu 10.

Za 5. mesto:
RUSIJA - Danska
25:21 (12:16)

Za 7. mesto:
FRANCIJA - Črna gora
34:23 (20:13)

Polfinale:
NIZOZEMSKA - Poljska
30:25 (15:8)
Broch in Groot po 5; Kudlacz-Gloc 5.

NORVEŠKA - Romunija
*35:33 (27:27, 17:14)
Mork 8, Kristiansen in Oftedal 6; Neagu 8.

* - po podaljšku