Svetniki so sejo končali po več urah razprav. Foto: MMC RTV SLO
Svetniki so sejo končali po več urah razprav. Foto: MMC RTV SLO

O Janševem tvitu je programski svet razpravljal v okviru točke Problem javnega izražanja nestrpnosti do žensk v novinarskem poklicu na RTV SLO, ki se je na dnevnem redu znašla na zahtevo svetnikov s prvopodpisano Jelko Stergel. Janša je namreč 21. marca tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Stergelova je zahtevo za uvrstitev točke na dnevni red današnje seje pojasnila z besedami, da se je programski svet vselej dolžan odzvati na takšne žalitve, kot je Janšev tvit. Svetniki po njenih besedah v dobro javne radiotelevizije ne smejo dopustiti, da politik na način spolne diskriminacije posega v avtonomijo medija. Tvit je označila za zavržen napad, ki se poslužuje zmerjanja žensk in novinark.

Obsodili, a nekateri s pridržki
Predsednik programskega sveta Mitja Štular je dejal, da še vedno vztraja pri stališču, da je Janšev tvit popolnoma neprimeren. Kljub temu bi po njegovem mnenju morali svetniki več energije vložiti v zagotavljanje novinarske profesionalnosti na RTV SLO kot pa v takšne in podobne zapise politikov. Še posebej v primeru, če s profesionalnostjo ni vse tako, kot bi moralo biti, je dodal.

Ciril Baškovič se je strinjal s stališčem Stergelove, da tvit, ki žali novinarki RTV SLO, nujno terja odziv programskega sveta. Drugačnega mnenja je Andrej Aplenc, ki je dejal, da ukvarjanje sveta z Janševim tvitom kaže na politično dvoličnost. Spomnil je na Majdo Širca, ki je po njegovih besedah v času, ko je bila ministrica za kulturo, celoten RTV SLO označila za javno hišo, pa se ni zgodilo ničesar.

"Janšev tvit je obsojanja vreden in pika," pa je ocenil Sašo Hribar. Kljub temu je po njegovih besedah nesmiselno tvitu nameniti celotno sejo programskega sveta nacionalne RTV, saj je s tem avtor tvita dosegel ravno to, kar si je želel.

O standardih in etiki raje 9. maja
Programski svet naj bi danes razpravljal tudi o "zagotavljanju spoštovanja zakona o RTV SLO, poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV SLO in programskih standardov". Točko je na predlog dnevnega reda uvrstil predsednik sveta Štular, vendar so svetniki izglasovali njen umik. Hkrati so podprli predlog, naj se točka uvrsti na izredno sejo 9. maja.

Umik Štularjeve točke z dnevnega reda je predlagal Gojko Bervar, sledilo pa mu je še nekaj svetnikov. Njihov glavni očitek je bil, da točka ni podprta z ustreznim gradivom. Igor E. Bergant je ocenil, da tako pomembni temi ni mogoče pristopiti na rokohitrski način. Zavzel se je, da predlagatelj točke pridobi tudi stališča zunanjih strokovnjakov, kar pa po Bergantovem mnenju do 9. maja ne bo mogoče.

Štular je zavrnil očitek, da predlagana točka svetnike sili v presojo novinarskih prispevkov, o katerih imajo premalo gradiva. Svetniška razprava naj bi se namreč po njegovih besedah dotaknila odmevnih novinarskih prispevkov, ki jih je že obravnaval varuh pravic gledalcev in poslušalcev, o njih pa so govorili tudi na komisijah programskega sveta. Dejal je, da prelaganje razprave o tej temi kaže na zatiskanje oči pred problemi.

Generalni direktor RTV SLO Marko Filli je napovedal, da bo vodstvo zavoda pripravilo gradivo za izredno sejo programskega sveta. Ob tem je izrazil pričakovanje, da svetniška razprava ne bo namenjena ugotavljanju, katero novinarsko poročanje je bilo primerno in katero ne, ampak bo postregla z načelnimi ugotovitvami, ki bodo prispevale k spoštovanju zakona o RTV SLO, poklicnih meril in načel novinarske etike ter programskih standardov.

V razpravi se je pojavil predlog, da bi tudi razpravo o Janševem tvitu prestavili na izredno sejo 9. maja, saj naj bi šlo za vsebinsko povezani točki, a predlog ni naletel na zadostno podporo. Na predlog se je odzval tudi Filli in ocenil, da točki nista v ničemer povezani. S tem se je strinjala direktorica Televizije Slovenija (TVS) Ljerka Bizilj in Janšev tvit označila za "nesprejemljivo izrazoslovje".

Pridružila se je nova svetnica
Sicer se je programskemu svetu na današnji seji pridružila nova članica Petra Ložar, ki prihaja iz kvote političnih strank, predlagal pa jo je SMC. V svetu je nadomestila Vesno Laban, ki je odstopila. Maja naj bi svet dobil še osem novih članov, ki jih državni zbor imenuje na predlog civilne družbe. Če bodo kandidati deležni zadostne poslanske podpore, bodo funkcijo prevzeli 16. maja, saj se delu zdajšnjih svetnikov - med njimi je tudi predsednik sveta Štular - mandat izteče dan prej.