Nedavne kadrovske in programske spremembe na Radioteleviziji Slovenija, še posebej na televiziji, so v sindikatu in društvu novinarjev izzvale tako izraze zaskrbljenosti kot pozive k ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
Nedavne kadrovske in programske spremembe na Radioteleviziji Slovenija, še posebej na televiziji, so v sindikatu in društvu novinarjev izzvale tako izraze zaskrbljenosti kot pozive k ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO

Filli je pri tem trditve o spornih, celo nezakonitih kadrovskih in programskih potezah vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) znova zavrnil kot neresnice. Po njegovih besedah žal tudi predlog skupine programskih svetnikov s prvopodpisanim Gojkom Bervarjem izhaja iz nepreverjenih govoric.

Stališča svetnikov o (ne)ustreznosti odziva vodstva zavoda na javne kritike in o samih kritikah so bila različna, pogosto nasprotujoča, kar se je izkazalo tudi v nesprejetju treh predlaganih sklepov. Tako sta brez zadostne podpore ostala sklep, ki je vodstvu očital pomanjkljivo komunikacijo, kot tudi sklep o tem, da je javna polemika temeljila na neresnicah.

Neustrezno komuniciranje je Filli opravičil s količino in ostrino neresnic na račun vodstva zavoda. Vendarle pa se je po njegovem mnenju novinarska konferenca, s katero je vodstvo na začetku septembra odgovorilo na kritike javnosti, izkazala kot ustrezna, tudi z vidika notranje komunikacije.

Bervar je ocenil, da je vodstvo RTVS zatajilo tako v zunanji kot notranji komunikaciji. Kot neustrezen je izpostavil odziv vodstva na kritike Društva novinarjev Slovenije, v katerem je Filli društvu očital vpletanje v uredniško avtonomijo.

Pri tem je Bervar spomnil na opozorila strokovne javnosti, da so premiki oddaj s prvega na tretji televizijski program, za katere se je odločilo vodstvo, nezakoniti. Pozval je, naj programski svet o tem pridobi stališče zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Filli je poziv podprl.

Kljub temu programski svet tudi ni sprejel predlaganega sklepa, s katerim bi vodstvu zavoda naložil, naj od državnega zbora pridobi obvezno razlago drugega odstavka tretjega člena zakona o RTVS, ki zadeva prav tretji program Televizije Slovenija.

Bergant nezadovoljen z ravnanjem vodstva
Med podpisniki predloga, naj programski svet razpravlja o kadrovskih in programskih odločitvah vodstva zavoda, je bil tudi Igor E. Bergant. Po njegovem mnenju je bila septembrska novinarska konferenca neustrezen odziv vodstva na legitimna opozorila društva novinarjev.

Odgovorni so zatajili na področju komuniciranja, je ocenil Bergant in izpostavil odgovornost generalnega direktorja. Na splošno Bergant, ki v programskem svetu zastopa zaposlene, največjo težavo nacionalne RTV-hiše vidi v slabi, neprofesionalni komunikaciji.

Javnost po Bergantovih besedah žal še vedno ni dobila ustreznih odgovorov vodstva RTVS v povezavi z očitki. Izrazil je tudi razočaranje nad nizko ravnijo komunikacije vodstva in dela svetnikov na današnji seji programskega sveta.

Za Štularja kritike poskus vplivanja na kadrovsko in programsko politiko
Predsednik programskega sveta Mitja Štular pa je plaz kritik, pod katerim se je znašlo vodstvo zavoda, označil kot zunanji poskus vplivanja na kadrovsko in programsko politiko. Po njegovih besedah so kritike spodbudile javno razpravo o zadevah, ki so v pristojnosti vodstva in urednikov.

Janez Gril je izrazil presenečenje nad svojimi svetniškimi kolegi na čelu z Bervarjem, ki so podpisali predlog. Ocenil je namreč, da se za kritikami javnosti skriva političen interes. Enakega mnenja je tudi Slavko Kmetič. Kot je dejal, očitno nekoga moti, da je RTVS na poti k normalnosti.

Programski svet RTVS je sicer na današnji seji tudi prisluhnil poročilu vodstva o uresničevanju letošnjega programsko-poslovnega načrta zavoda.