Notranji minister Vinko Gorenak zavrača očitke, da je preiskava politično motivirana. Foto: MMC RTV SLO
Notranji minister Vinko Gorenak zavrača očitke, da je preiskava politično motivirana. Foto: MMC RTV SLO

Notranji minister Vinko Gorenak je dejal, da je že napovedal, da se bo "začelo dogajati in da bo vrsta dolga". Ob tem je dejal, da je zadolžen za izvajanje vseh nalog, da se razkrije tiste, ki so "ukradli državo". Na očitke o morebitni politični motiviranosti akcije pa je dejal, da dela policije on sam ne more usmerjati, saj preiskave usmerja državni tožilec.

Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pa je dejal, da ne gre pozabiti, da je Janković tudi predsednik največje opozicijske stranke, zato je po njegovem mnenju zelo nenavadno, da se je to zgodilo. Upa pa, da bodo korektno izpeljali vse postopke.

To, da je Janković vodja opozicije, v tem primeru ni relevantno, pa meni Goran Novkovič z Dela, ki dodaja, da smo pred zakonom vsi enaki. Prav tako pa se mu zdi problematična izjava o "ugrabitvi države". Po mnenju Novkoviča je treba biti s takimi izjavami previden. Velika težava Slovenije je po mnenju Novkoviča, da ima Slovenija ključne politične voditelje v postopkih. Dodatna težava pa je, da ljudje nimajo več zaupanja v politiko.

Gorenak je obenem dejal, da je med Jankovićem in Janšo v zadevi Patria bistvena razlika. V primeru današnjih preiskav je šlo za sum okoriščanja z visokimi finančnimi zneski, medtem ko je v drugem primeru šlo za nek sum, za to, da je imel nekdo namen prejeti denar, kar pa je, tako Gorenak, bistvena razlika.

Möderndorfer pa je ponovil, da v PS-ju podpirajo svojega predsednika, saj teh stvari ne vidijo prvič. Problematično pa se mu zdi, da ti postopki tečejo prepočasi. Möderndorfer je dejal tudi, da dokler ni pravnomočno obsojen, ni nobenega razloga, da ne bi opravljal funkcije predsednika stranke.

Novinarka Financ Simona Toplak je povedala, da pri Jankoviću že dalj časa opaža prakse, ki niso nujno nezakonite, ampak so s tržnega vidika nenavadne. Ob tem je dejala, da je pregon korupcije in gospodarskega kriminala zelo pomemben, saj se ta pozna na denarnicah vseh državljanov. Da je način Jankovićevega delovanja problematičen, meni tudi Novkovič.

Davčni svetovalec Darko Končan pa opozarja, da ni vsako nakazilo "na Ciper" problematično. Transakcije pod verodostojnimi dokumenti so nekaj običajnega, opozarja Končan, zato je pri vsaki treba biti pozoren na vsebino. Ob tem je dejal, da ga moti, da davčna uprava za te preglede potrebuje več mesecev, saj se v tem času za denarjem mnogokrat izgubi sled.

Do hitrosti preiskav je bila kritična tudi Toplakova, je pa pohvalila davčno upravo, saj naj bi bila ta učinkovitejša in kot taka tudi ponudila podlago za številne kriminalistične preiskave. Med drugim je tudi sodba v zadevi Merkur temeljila na podatkih davčne uprave.

Večina preiskav se je že zaključila, trenutno poteka le še pet hišnih preiskav, v policijskem pridržanju pa so še tri osebe, ki so bile povezane s temi posli, je povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe Marjan Fank. Konkretnih imen pa ni želel izdati. Opozoril pa je, da so bile današnje akcije le zaključni del preiskave, ki poteka že leto in pol. Fank je povedal tudi, da je v okviru današnje akcije preiskujejo več sumov kaznivih dejanj. "Napoved, da iz tega ne bo nič, je na trhlih temeljih."

Podlaga za preiskavo ni samo v ugotovitvah davčne uprave, ampak je bilo veliko sumov tudi v okviru policijske preiskave, ki je med drugim pokazala tudi na sum oškodovanja v vrednosti 10 milijonov evrov, je na vprašanje o povodu za preiskavo odgovoril Fank. Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede pa je opozoril, da naša zakonodaja, ki ponuja možnost hitrega ustanavljanja podjetij, olajša prikrivanje finančnih tokov pri gospodarskem kriminalu.

Kot je znano, so predsednika opozicijske Pozitivne Slovenije obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so jih zanimali predvsem 110 milijonov evrov vredni posli okoli gradnje športnega parka Stožice. Janković je po preiskavi dejal, da so bili policisti pri preiskavi izjemno korektni, njegov zagovornik Aleksander Čeferin pa je dejal, da ga preseneča, da sodišča izdajajo naloge na podlagi "pravljic". Preiskava je zajela tudi Jankovićeva sinova in družinsko podjetje Electa ter podjetje Grep, ki je gradilo Stožice.

L. L.