V studiu so bili gostje predstavniki treh opozicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO
V studiu so bili gostje predstavniki treh opozicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO

Če se bo položaj v prihodnjem letu drastično poslabšal, potem so predčasne volitve edina možnost.

Ljudmila Novak, NSi
Pogovor z opozicijo

Novakova je v uvodu pojasnila, da še čakajo na predlog proračuna 2014/2015, a da bi moralo biti v njem več varčevanja. Tudi po besedah Bogoviča smo doslej doživeli le davčni cunami, medtem ko bi bila po njegovem mnenju finančna konsolidacija primernejša v razmerju 2/3 varčevalnih ukrepov, 1/3 novih davkov.


Alenka Jeraj je ob tem izpostavila, da je proračun nerealen, saj načrtovanih prihodkov iz novih davkov ne bo. Ob tem je dodala, da se plače v javnem sektorju ne bi smele več zmanjševati, temveč zaposlenost.


Jerajeva je hkrati prepričana, da bi Banka Slovenije morala že v času posojilnega buma bolje nadzirati, kako in komu se je podeljevalo posojila, a je zatajila, kar se je nato nadaljevalo tudi z novim guvernerjem Markom Kranjcem.

Ljudmila Novak: Previdno z davkom na nepremičnine
V nadaljevanju so se vprašanja zavrtela okoli novega nepremičninskega davka. Tu je Novakova izpostavila, da proizvodne hale in kmetijska zemljišča niso luksuz, temveč proizvajajo neko vrednost, in da bo ta davek najbolj udaril podeželje. "Davka ne podpiramo, a če se ga že sprejema, naj se to stori zelo premišljeno," je dodala.

Tudi Bogovič je izrazil nasprotovanje omenjenemu davku, pri čemer je izpostavil, da se bo porušil sistem, ko so lokalne skupnosti same lahko odločale, kaj bodo obdavčile bolj in kaj manj. Zanimalo ga je tudi, kako namerava vlada obdavčiti sakralne objekte oz. katero prodajno transakcijo bo vzela kot referenčno.
SDS-ova poslanka je kot precej nespametno rešitev novega davka na nepremičnine izpostavila, da bo obdavčila tudi javne stavbe, kot so npr. šole. Dodala je, da je sicer težavo obdavčevanja nepremičnin treba rešiti, a na bolj premišljen način.
V delu o sivi ekonomiji so vsi trije gostje podprli davčne blagajne, kjer je Bogovič pokazal še na slabo navado plačevanja davkov v Sloveniji. Po mnenju Novakove pa je težava pri neplačanih davkih predvsem v nelojalni konkurenci, ki jo predstavljajo tisti, ki delajo in zaposlujejo na črno, in tega bi se morali lotiti najprej.

Bogovič: Pravi izzivi še čakajo
Glede zaupnice, ki jo je Alenka Bratušek napovedala ob prevzemu oblasti, Jerajeva meni, da je to predvsem njen manever pred kongresom PS-ja, ko želi Bratuškova strniti vrste. Bogovič pa je dodal, da bo ta zaupnica zelo enostavna, a do so v teh šestih mesecih storili le, kar je všečno in kar so lahko v pisani koaliciji lahko uskladili, a pravi izzivi so še pred vlado v prihodnjem letu. Novakova pa je iskanje zaupnice, ki jo vežeš na proračun in ki je že usklajen, označila za farso.

Na vprašanje, ali se ji zdi Bratuškova doba premierka, je Jerajeva odvrnila, da je pri tej celotni zgodbi dobro le to, da je na premierskem mestu ženska. Prepričana je, da so krogi, ki so jo spravili na položaj, naložili preveliko breme na njena pleča. Tudi po Bogovičevem mnenju je vlada opravilno nesposobna, premierka pa zgolj govori stvari, ki so všečne, a nima prave avtoritete.
Novakova ob tem meni, da Bratuškova nima dobrih strokovnih svetovalcev, temveč predvsem politične prišepetovalce, kjer sama dvomi predvsem o kadrovskih potezah. Opozorila je tudi, da so nekateri v koaliciji že pred časom svarili, da bodo iz nje izstopili, če bo Zoran Janković kandidiral za predsednika PS-ja. Premierko pa je obenem okrcala, da je pomagala spotakniti prejšnjo vlado in kritizirala njene ukrepe, zdaj pa sama sprejema povsem iste ukrepe.

Vse likvidno, nato dve banki v likvidacijo
V delu o sanaciji bank so vsi trije izrazili že večkrat slišane kritike na račun likvidacije Factor banke in Probanke, kjer je Jerajeva izpostavila, da zaradi likvidacije ni mogoče več izvesti stresnih testov in ugotoviti, kdo je banki pripeljal v propad.
Novakova pa meni, da ni dobro, da v slabi banki ne bo nobenega predstavnika opozicije, v povezavi z likvidacijo pa je opozorila, da je guverner centralne banke ves čas trdil, da so vse banke likvidne. Zdaj pa sta dve banki šli v likvidacijo, še malo predtem pa so si lastniki izplačevali dividende in deponenti dvigovali depozite, kar pomeni, da je nekdo bil o likvidaciji očitno obveščen, sta bili prepričani Jerajeva in Novakova.
Kmalu predčasne volitve?
Kaj se nam torej riše na obzorju v prihodnosti? Novakova je prepričana, da ta vlada ne nadaljuje programa Janševe vlade. "In če se bo položaj v prihodnjem letu drastično poslabšal, potem so predčasne volitve edina možnost," je dodala. Po Bogovičevem mnenju bi morali dati priložnost ljudem, ki niso obremenjeni s preteklostjo, saj nam sicer ob nadaljevanju trenutne poti trojka ne uide.

Če se bo položaj v prihodnjem letu drastično poslabšal, potem so predčasne volitve edina možnost.

Ljudmila Novak, NSi
Pogovor z opozicijo