Predsednik republike je bil gost Studia ob sedemnajstih. Foto: BoBo
Predsednik republike je bil gost Studia ob sedemnajstih. Foto: BoBo

Kot predsednik republike se trudim, da temeljito premislim, preden se izrečem o kakšni zares pomembni temi.

Na vprašanje, zakaj se marsikdaj odzove precej mlačno

Predsednik republike je na dan državnosti gostoval v radijski oddaji Studio ob sedemnajstih. Dotaknil se je tudi razprtij, ki so privedle do dveh ločenih proslav, in izrazil obžalovanje, da tudi tokrat nismo bili enotni: "Želel bi si, da bi vsi, ne glede na politična in svetovnonazorska stališča, vsi skupaj praznovali tako pomemben, morda najpomembnejši praznik, kot je dan državnosti."

Želja po složnosti, vendar ...
"Vendar moramo, če kdaj to ne uspe, tudi to znati prenesti," je prepričan. Pri tem pa poudarja, da bi bilo še slabše, če bi "na silo" ustvarjali navidezno enotnost: "Če kdo misli, da mora iti po neki drugi poti tudi, ko gre za praznovanje državnosti, naj gre. Čeprav to obžalujem. Jaz bi si želel, da bi bili vsi tistega večera na Kongresnem trgu in bi ne glede na vse razlike složno praznovali."

"Motivov, zakaj bi kdo želel organizirati svojo proslavo, ne poznam. O njih lahko le ugibam. To obžalujem, vendar kot predsednik republike ne bi želel dajati izjav, ki bi dajale vtis, da je to obsojanja vredno. Ker je to pač izraz neke demokratične pravice, ki jo ljudje, državljani imajo," je še poudaril Pahor.

"Mi parlamentarno zorimo"
O sorazmerno nizkem ugledu hrama demokracije pa predsednik pravi: "Ta parlament je precej soliden parlament, je izkušen parlament. Ima, kot vsi parlamentarni sklici, svoje slabosti, nekatere diskusije ne sodijo tja, nekatere odločitve presenečajo. Ampak ne glede na vse sem prepričan, da mi parlamentarno zorimo, ne pa, da bi se stvar poslabševale." Pahor ob tem poudarja, da se zaveda, da bo njegova ocena marsikoga presenetila, a je ne izreka v populističnem duhu.

"Sorazmerno visoka kultura v parlamentu"
"Mislim, da imamo sorazmerno visoko kulturo v parlamentu, smo sposobni sprejemati izjemno pomembne odločitve - tudi spremembo ustave, ki zahteva dvotretjinsko večino -, smo sposobni nekaterih zelo pomembnih odločitev. Ne bi kar z levo roko rekel: Ta parlament je zanič, pojdimo na volitve in nov bo boljši."

Dotaknil se je tudi prihodnosti Slovenije. Ponovil je, da se lahko Slovenija prihodnje leto izvleče iz same recesije, če bo dosežen potreben političen konsenz. In tudi sam želi skupnost Slovencev držati skupaj, je dejal. Tudi to je razlog, da se na aktualne zadeve odziva bolj "s premislekom".

To mora biti tudi vodilo politike, še meni: "Koraki morajo biti premišljeni in imeti moramo vizijo, torej da ostanemo gospodarji svoje usode in da ostanemo v klubu najbolj razvitih držav." Verjame, da je za vse pomembno, da se ne ujamemo v "panično reagiranje", ampak da dobro premislimo, kaj storiti. "Zdaj je pomembno, da reagiramo modro. Premisliti moramo korake, ne pa se zaleteti v nekaj novega, za kar ne vemo, kaj je," je še dejal in dodal, da bomo morali najprej rešiti državo iz krize, nato se bomo morali usposobiti za moderne vrednote 21. stoletja, potem, na koncu, pa se bo vrnilo tudi zaupanje ljudi.

Kot predsednik republike se trudim, da temeljito premislim, preden se izrečem o kakšni zares pomembni temi.

Na vprašanje, zakaj se marsikdaj odzove precej mlačno
Studio ob 17h: Intervju s predsednikom Pahorjem
Studio ob 17h: Intervju s predsednikom Pahorjem