Kršinar opozarja, da so se nekdanji pripadniki Udbe znašli na sodnih klopeh tudi v Avstriji, Franciji in Italiji. Foto: BoBo
Kršinar opozarja, da so se nekdanji pripadniki Udbe znašli na sodnih klopeh tudi v Avstriji, Franciji in Italiji. Foto: BoBo
Gorenc s tožbo nad Kršinarja

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok v kazenskem postopku zoper novinarja in fotografa Reporterja Kršinarja in Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca.

Po Mamićevih besedah je nevzdržno, da je novinar žrtev kazenskega postopka zgolj zato, ker je v svojem članku citiral odlomke iz knjige Rdeči horizonti, ki jo je leta 1987 v ZDA izdal pobegli nekdanji romunski general Ion Pacepa, knjiga pa je bila tri leta pozneje prevedena v slovenščino. Priča smo nenormalnemu položaju, ko pravosodje preganja novinarje, ki pišejo o zgodovinskih dejstvih, je poudaril.

Mamić je ocenil, da odnos pravosodja do novinarjev vse bolj spominja na 80. leta prejšnjega stoletja. Predsednik ZNP-ja je zato izrazil obžalovanje, da sta kazenska postopka zoper Kršinarja in Lavreta naletela na ignoranco velikega dela medijev. Poleg enotnega glasu novinarjev proti teptanju ustavne pravice svobode govora Mamić pričakuje tudi glas pisateljev in kulturnikov.

Kršinar: Tito je Ceausescuju ponujal krvave usluge Gorenca
Kršinar je spomnil, da je januarja v Reporterju pisal o zločinih nekdanje jugoslovanske tajne službe na podlagi arhivskega gradiva, ki ga je javno predstavil Roman Leljak. Citiral je tudi odlomke iz Pacepajeve knjige, v kateri avtor opisuje tudi dogovore med Titom in Ceausescujem v povezavi z ugrabitvami in likvidacijami političnih nasprotnikov. Pacepa sicer navaja, da je Tito Ceausescuju ponujal krvave usluge Gorenca.

Medtem ko v Münchnu poteka sojenje proti nekdanjim načelnikom hrvaške in jugoslovanske Udbe zaradi udbovskih umorov v Nemčiji, so v Sloveniji na zatožni klopi novinarji in publicisti, ki pišejo o zločinih nekdanje jugoslovanske komunistične tajne službe, je opozoril Kršinar. Po njegovih besedah so se nekdanji pripadniki Udbe znašli na sodnih klopeh tudi v Avstriji, Franciji in Italiji.

Gorenc s tožbo nad Kršinarja