Lukšič je ob izvolitvi na kongresu stranke napovedal trši odnos do vlade, zlasti do njenih slabih ukrepov, in vsebinsko prenovo stranke. Foto: MMC RTV SLO
Lukšič je ob izvolitvi na kongresu stranke napovedal trši odnos do vlade, zlasti do njenih slabih ukrepov, in vsebinsko prenovo stranke. Foto: MMC RTV SLO

Novi predsednik SD-ja Igor Lukšič je poudaril, da bo vzpostavljanje vrednote enakosti in solidarnosti ter pravičnosti vodilo SD-ja. Poudaril je tudi pomen prerazporeditve bogastva in korekcije tržne delitve.

Klepet z Igorjem Lukšičem lahko v celoti preberete tukaj.

"NOB je pomembna identifikacijska točka, ker je v NOB šlo tudi za prerazporeditev bogastva: tedaj se je polfevdalna struktura spreminjala, agrarna reforma je bila pomembna, uveljavljena je bila ženska volilna pravica, zmanjšan vpliv elit in, kar je najbolj pomembno, svoboda naroda, ki je postal država. Od tu so nastajali tudi konflikti z RKC. Torej ne gre samo za ideološka vprašanja, temveč za prekleto vsebinska in življenjska za narod in za ljudi," je še povedal o usmeritvi SD-ja pod svojim vodstvom.

Na vprašanje, ali je bil Josip Broz - Tito zanj zločinec, pa je odgovoril: "Tito je v prvi vrsti svetovni voditelj, antifašist in borec proti Hitlerju in Stalinu. Koliko si je v življenju umazal roke kot posameznik in politik, je za celovito oceno njegove zapuščine tudi pomembno, vendar zanj velja tako kot za vse velike zgodovinske osebnosti: pomembno je ključno pozicioniranje."

Lukšič: Janša je bil vedno zelo radikalen
Razpisal se je tudi o Zoranu Jankoviću, predsedniku Pozitivne Slovenije. "Z Zoranom Jankovićem sva imela in imava korektne odnose. Ne poznam njegovih poslov in o tem ne morem soditi. Na človeški ravni mi deluje kot pošten, to, kar pa počne v privatnih poslih in kar je lahko sporno, o tem bodo presojali pristojni. Vem pa nekaj: kdor iz poslovnega sveta pride v svet politike nujno za sabo vleče nek rep. Politika ima druge zakonitosti in načine delovanja kot poslovni svet. In do tu lahko nastajajo tudi določene težave," je odgovoril na vprašanje enega izmed naših uporabnikov.

Izogniti se ni mogel niti vprašanjem o politični konkurenci na desnici. "Janez Janša je ena najpomembnejših političnih osebnosti v Sloveniji. Njegovo delovanje spremljam že od leta 1982, ko je bil profesionalni funkcionar na ZSMS, zadolžen za SLO in DZ (obrambo in civilno zaščito) in ko se je šele uvajal. Vedno je bil zelo radikalen. Žal je bil vpleten v več afer, ki mu zbijajo kredibilnost, kljub temu da je veliko naredil za Slovenijo in še več za desno politično opcijo. Sodelovanje z njim z moje strani ne bo problematično, je pa problem seveda za kredibilnost politike, ki jo vodi to, da ima za sabo kar nekaj sodnih postopkov. Njegovo delo spoštujem, vendar njegovi cilji v pretežni meri niso tudi moji. Mislim pa, da bi skupaj vendarle lahko našla nekaj skupnih projektov, vezanih na dobrobit Slovenije," je zapisal o predsedniku SDS-a Janezu Janši.