ESS je bil v zadnjem času zasenčen z vladno-sindikalnih pogajanji. Foto: MMC RTV SLO
ESS je bil v zadnjem času zasenčen z vladno-sindikalnih pogajanji. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarstveniki zadovoljni z varčevanjem
Uradno: varčujemo

Vlada je z večino stavkajočih sindikatov javnega sektorja in Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ta teden dosegla dogovor o ublažitvi nekaterih varčevalnih ukrepov, tem pa je nato v petek zeleno luč prižgal tudi DZ.

Tako je mogoče v kratkem pričakovati nadaljevanje socialnega dialoga o novem socialnem sporazumu, ki je bil med pogajanji sindikatov in vlade postavljen nekoliko v ozadje.

Najprej sporazum, potem reforme
Predsedujoči ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) Jože Smole pričakuje, da bodo zdaj socialni partnerji v sklenitev novega socialnega sporazuma vložili "ves čas in napor", saj mora biti dokument podpisan pred sprejetjem "kakršnih koli reform".

Naslednje srečanje ESS-ja bo zato sklical takoj, ko bo prišlo do uskladitve z ministrom za delo Andrejem Vizjakom. Smole upa, da bo seja ESS-ja že prihodnji teden.

OCENE FINANČNIH UČINKOV SPREMEMB PREDLOGA ZAKONA O URAVNOTEŽENJU JAVNIH FINANC NA DRŽAVNI PRORAČUN V LETU 2012 (po dopolnilih in upoštevanju dogovora s sindikati; pdf)
Kot je znano, je vlada pri krčenju nekaterih pravic želela prihraniti dobrih 200 milijonov evrov. Po dogovoru s sindikati in vložitvi dopolnil v državnem zboru bo prihranek na račun zakona znašal približno 100 milijonov manj - 124 milijonov evrov.

Še nič o vsebinskih vprašanjih
Na tem srečanju bo sicer po njegovih pričakovanjih govor predvsem o postopku in načinu usklajevanj vsebine socialnega sporazuma. Ob tem je izpostavil pomen zavzemanja, da dosežejo sporazum.
Za zadnji sporazum so se namreč dobili več kot 80-krat, a je bil ta kljub temu zelo omejeno uporaben, ob primernem interesu pa lahko pride do učinkovitega kratkega sporazuma, je menil.

Moti ga pa, da so se sindikati in partnerji dogovorili o izhodiščih, vsi delodajalci so jih tudi podpisali, vendar nekateri sindikati tega še vedno niso naredili. To po njegovem mnenju ni dobra popotnica za pogajanja o vsebini. Izhodišča je do zdaj podpisalo pet od devetih sindikalnih central, dve pa sta to napovedali za prihajajoči teden.

Čakajo še na Semoliča in Štruklja
Predsednik ZSSS-ja, največje sindikalne centrale, Dušan Semolič in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj sta sicer napovedala, da bosta izhodišča podpisala, če bo vlada omilila določene varčevalne ukrepe. Ta je to storila, zato je zdaj žogica na sindikalni strani.

Smole je sicer optimist in verjame, da bo socialnim partnerjem uspelo sporazum 2012-2016 sprejeti in podpisati do 20. junija. "Končni cilj je, da bomo sporazum podpisali. Še pomembneje pa je, da se ga bomo tudi držali," je sklenil.

ZAKONSPREMEMBE PRIHRANKOV (V MIO. EVRIH)DOGOVORJENE SPREMEMBE
Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja-13,54Normativi se ne spreminjajo
Zakon o osnovni šoli-0,7Normativi se ne spreminjajo
Zakon o vrtcih-3,770-odstotno državno sofinanciranje drugega
otroka
Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

-0,4

Manjše znižanje
starševskega nadomestila
Zakona o urejanju trga dela-18,9Manjše znižanje nadomestila
za brezposelne
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju-26Znižanje plač za 8 % namesto
za 10 %
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju-5Manjše znižanje letnega
dodatka in večje znižanje
posebnih pokojnin
Odprava plačnih nesorazmerij-35Popolna odprava plačnih
nesorazmerij
Začasni ukrep - regres za LD, povračila in nadomestila (prehrana,
prevoz, odpravnine,…)
-16Manjše znižanje povračila za
prevoz, izplačilo regresa ...
Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami-4,7Umik ukrepov z vplivom na
izobraževanje otrok s
posebnimi potrebami

Vir: Ministrstvo za finance

Gospodarstveniki zadovoljni z varčevanjem
Uradno: varčujemo