Gradnja šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju se je začela s prvim šolskim dnem. Foto: BoBo
Gradnja šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju se je začela s prvim šolskim dnem. Foto: BoBo
Ptujski župan Štefan Čelan je bil previden in je dejal, da je začetek gradnje šole odvisen od aneksa k pogodbi s konkretnim finančnim zneskom. Foto: BoBo
Ptuj: šolo bodo le začeli graditi

Ptujska osnovna šola dr. Ljudevita Pivka izvaja vzgojno-izobraževalni proces za otroke z motnjo v duševnem razvoju s Ptuja in ostalih občin Spodnjega Podravja. Nova gradnja je potrebna, saj se program izvaja v dotrajanih prostorih. Soglasje o novogradnji šole v bližini dijaškega doma je bilo doseženo že pred leti. Šolski prostori v Raičevi ulici so namreč vlažni in neprimerni za šolanje, še posebej za gibalno ovirane učence.

Na začetku letošnjega poletja je bil po številnih zapletih zaradi razveljavitve razpisa končno izbran izvajalec gradbenih del, vendar se je zapletlo pri financiranju. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) menijo, da je razlog za zaplet neaktivnost ptujske občine.

Na Ptuju krivdo valijo na druge občine in MIZŠ, saj so z rebalansom državnega proračuna umaknili predvidenih 350.000 evrov, ki naj bi jih letos za ta projekt namenila država. Gradnja šole naj bi bila sicer končana do julija 2016. Po sestanku vseh vpletenih pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer pa sta ministrstvo in ptujska občina le podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju investicije v novogradnjo osnovne šole. To je namreč zahteval ptujski župan Štefan Čelan, saj se na Ptuju bojijo, da bodo morali celotno investicijo kriti sami, zato tudi niso želeli začeti gradbenih del.

Sestanek pri varuhinji človekovih pravic
Varuhinja človekovih pravic, ki si v zadnjem času zelo prizadeva za gradnjo šole in opozarja na nemogoče razmere, se je zaradi novih zapletov znova sešla z vsemi vpletenimi. Sestanka so se poleg ptujskega župana udeležili še trije župani, in sicer občin Cirkulane, Vidma in Majšperka, ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač, župani 12 preostalih občin pa so se po navedbah varuhinje opravičili.

Čelan je po sestanku dejal, da občina "že štiri leta gara na tem projektu in je ena redkih resnih partnerjev". "Kar se tiče začetka gradnje oziroma prve faze, imam danes podpisan aneks s strani ministrstva za izobraževanje, s čimer so izpolnjeni pogoji za to, da se je danes gradnja začela," je povedal. Mestna občina Ptuj je z aneksom namreč zagotovila 800.000 evrov.

Minister Pikalo: Država je le sofinancer
Minister Jernej Pikalo je pred dnevi povedal, da se sicer zaveda nujnosti zagotovitve novih prostorov za omenjeno šolo. Država pa je po njegovem pojasnilu pri tem projektu le sofinancer, medtem ko se občine ne morejo dogovoriti, kako si bodo delile stroške. "Mi bomo svoj del zagotovili, to ni problem. A ne razumemo, kako se neke 4-milijonske investicije ne začne zaradi 350.000 evrov. S tem da smo mi že dali 50.000 evrov za arheološka izkopavanja, ki so morala biti tam narejena," je razložil minister Pikalo.

Grožnje s protestom
Zaradi strahu, da se bo začetek gradnje nove šole spet zamaknil, so starši otrok s posebnimi potrebami napovedali protestni shod pred šolo, ki pa so ga po objavi novice o sklenitvi dogovora glede začetka gradnje odpovedali.

Ptuj: šolo bodo le začeli graditi