Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 85 glasov Ocenite to novico!
false
Kar nekaj evropskih policij že vrsto let uporablja električne paralizatorje. Foto: Reuters/Eric Gaillard
false
Izstrelek, ki ga izstreli električni paralizator v človeško telo. Foto: Reuters/Christinne Muschi
       V predlogu zakona smo dodali način uporabe električnega paralizatorja (z izstrelitvijo elektrod v osebo in le izjemoma z neposrednim dotikom), s čimer je opredeljen tudi tip električnih paralizatorjev, ki bi jih smeli uporabljati policisti. Zaradi večje preverljivosti uporabe je dodana obveznost, da morajo električni paralizatorji imeti bazo podatkov, da morajo biti opremljeni s kamero, s katero se bo dokumentiral policijski postopek in da morajo po uporabi električnega paralizatorja policisti zagotoviti, da osebo pregleda zdravnik. Uporaba električnega paralizatorja zoper t. i. privilegirane osebe (otroke, vidno bolne, stare, onemogle osebe, vidno hude invalide in vidno noseče ženske) je dovoljena le, če so izpolnjeni pogoji za uporabo strelnega orožja.       
 Predlagatelji zakona o uporabi električnega paralizatorja
false
Navijači Astona Vile so se na svojem stadionu simbolično poslovili od svojega nekdanjega nogometaša, ki je umrl za posledicami uporabe policijskega paralizatorja. Foto: Reuters/Carl Recine
       Evropski odbor za preprečevanje mučenja (CPT) meni, da je lahko uporaba električnega paralizatorja omejena le na primere, ko gre za resno in neposredno ogrožanje življenja ali nevarnost resnejše poškodbe in če to ni mogoče preprečiti na druge načine, ko gre torej za edino možnost namesto uporabe drugih, bolj tveganih sredstev za povzročitev poškodbe ali smrti (kot je na primer orožje). Pri tem še posebej izpostavlja nekatere položaje, ko uporaba tega prisilnega sredstva ni sprejemljiva oziroma je problematična (npr. pri odstranitvi tujcev, v zaporih, v psihiatričnih bolnišnicah, pri aretacijah, pri vzdrževanju javnega reda in miru oziroma obvladovanju demonstracij). Opozarja tudi, da bi moralo biti osebje za njihovo uporabo posebej izbrano in usposobljeno, ter tudi na tehnične vidike njegove uporabe (možnost nadzorovanja uporabe, omejenosti uporabe …). Ne nazadnje CPT opozarja še na medicinske vidike tega prisilnega sredstva, zlasti, da se je treba izogibati uporabe tega sredstva v primeru posebej ogroženih oseb, kot so starejši, nosečnice, otroci, osebe s srčnimi boleznimi. Pripominja, da je lahko sposobnost razumevanja predhodnega opozorila pred njegovo uporabo, ko gre za osebe z delirijem, alkoholizirane ali drogirane osebe, zelo vprašljiva. CPT tudi meni, da je bi morala biti vsaka oseba po uporabi tega prisilnega sredstva zdravniško pregledana.       
 Varuh človekovih pravic o mnenju evropskega odbora za preprečevanje mučenja glede uporabe paralizatorjev

Dodaj v

Večja varnost znotraj slovenskih meja: električni paralizatorji, vodni topovi, bralniki registracij

Nove metode za discipliniranje državljanov in tujcev
9. januar 2017 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska vlada sprejema zakone, s katerimi želi povečati varnost države pred morebitnimi novimi tokovi prebežnikov. Ob tem pa želi uvesti nekaj tehničnih novosti, s katerimi bodo organi pregona lažje nadzorovali in obvladovali tudi prebivalce Slovenije.

Slovenija je ena najvarnejših držav na svetu, je pred novim letom poudaril vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil, predsednik republike Borut Pahor. Tudi na zasedanju sveta za nacionalno varnost je predsednik vlade Miro Cerar pojasnil, da je zdajšnja ocena ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma nespremenjena, so pa oblastniki "budni in dejavni".

Kljub varnosti in enaki stopnji ogroženosti, po žični ograji na vzhodni in južni meji vlada sprejema "ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep," kot se je o noveli zakona o tujcih izrazil premier Cerar. Vlada se je odločila, da bo zakon poslala v razpravo v DZ, čeprav mu nasprotujejo tako pravni strokovnjaki kot tudi nevladne organizacije.

Uvajanje novih represivnih pripomočkov
Še pred novim zakonom o tujcih, ki naj bi policiste pooblastil, da lahko odganjajo prebežnike s slovenskih meja, tudi morebitne prosilce za azil, so poslanci DZ-ja na prvi obravnavi v nadaljnjo razpravo poslali novelo zakona o nalogah in pooblastilih, ki bo razširil policijska pooblastila in uvedel nekatere nove represivne pripomočke, ki pa niso namenjeni le morebitni invaziji prebežnikov na slovenske meje, temveč tudi učinkovitejšemu obvladovanju slovenskih državljanov. Mladina pa je prejšnji teden poročala, da je vlada za 1,16 milijona evrov kupila vodni top za razgnanje protestnikov.

Dvomi državnih nadzornikov
Ob tem ne gre prezreti, da ob nastajanju omenjenih dveh zakonskih prenovitev številne pripombe niso prihajale le iz t. i. nevladne sfere, temveč sta v javni razpravi pomisleke podala tako Informacijski poblaščenec kot tudi Varuh človekovih pravic. Nestrinjanje s tem je izrazil tudi minister za pravosodje, ki po poročanju TV Slovenija po četrtkovi seji vladi ni želel dajati izjav in naj bi se vzdržal pri glasovanju o zakonu o tujcih.

Informacijskega pooblaščenca je pri zakonu o policijskih pooblastilih zmotila uvedba samodejnega prepoznavanja registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa oz. uvedba optične prepoznave registrskih tablic, kar je po besedah predlagateljice ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar posledica tega, da se vse več prometa seli na avtoceste, kjer običajno preverjanje ni mogoče.

Najbolj boleča novost pri policijskih pooblastilih, vsaj za občasne razgrajače, pa bo uvedba električnih paralizatorjev, ki bi jih lahko policisti uporabili v primerih, ko morajo zdaj uporabiti fizično silo ali orožje. Ministrica Györkös Žnidar pa je ob predstavitvi zakona razložila, da je uporaba paralizatorjev varnejša tako za policiste kot tudi za same napadalce. Policija naj bi letos kupili 15, leta 2018 pa še 25 paralizatorjev.

Ali bo drugi poskus uspešnejši?
Poskus oboroževanja policije s paralizatorji ni prvi. Že pred desetletjem je policiste skušala z njimi opremiti prva vlada Janeza Janše, vendar dlje od enoletnega testnega obdobja, ko so z njimi opremili policijske specialce, ni prišlo. Niti do uporabe. Tokrat bodo, vsaj kolikor je bilo na prvi razpravi čutiti naklonjenost koalicijskih poslancev, postali del policijske opreme. Kljub resnim pomislekom tudi pravosodnega ministrstva.

V prilogi predloga zakona je namreč zapisano: "Ministrstvo za pravosodje nasprotuje uvedbi električnega paralizatorja kot prisilnega sredstva. Menijo, da je električni paralizator nevaren za človeško integriteto, zlasti z vidika absolutne prepovedi mučenja in ponižujočega ravnanja, zdravja ipd. ter da utegne priti v primeru uvedbe električnega paralizatorja do njegove širše uporabe v praksi."

Toda nasprotovanja in pomisleki za ustvarjalce novih policijskih pooblastil niso bili dovolj. "Poudarjamo pa, da niti od ministrstva za pravosodje, niti od Varuha človekovih pravic in Amnesty International, ki sta prav tako zadržana oziroma nasprotujeta njegovi uvedbi, nismo prejeli predloga boljše rešitev, ki bi zagotovila večjo varnost policistov in tudi oseb, zoper katere morajo policisti uporabiti prisilna sredstva v primerih, ko je predvidena uporaba električnega paralizatorja," so zapisali.

Policisti naj bi električne paralizatorje uporabljali takrat, ko bi bili sicer primorani uporabiti strelno orožje in fizično silo oz. ko nasilneži grozijo drugim osebam ali samim sebi s t. i. hladnim orožjem, kot so noži, sekire, vile in podobni gospodinjski in kmetijski pripomočki ter jih je težko ali skoraj nemogoče obvladati. Torej naj bi bili nekakšna alternativa strelnemu orožju.

Toda kot je mogoče razbrati iz policijskih letnih poročil, v zadnjih letih, ni prav veliko primerov policijske uporabe strelnega orožja. Glede na podatke o uporabi prisilnih sredstev slovenski policisti v letu 2013 niso uporabili strelnega orožja, leta 2014 le enkrat, leta 2015 osemkrat. V prvi polovici lanskega leta strelno orožje ni bilo uporabljeno, izstreljen je bil zgolj opozorilni strel.

Številne smrti zaradi uporabe paralizatorjev
Električni paralizator je na drugi strani lahko smrtonosno orožje, saj je zaradi zdravstvenih težav oseb, ki so jih "umirili" z električnim paralizatorjem, večkrat prišlo do odpovedi srca oziroma je bila uporaba paralizatorja vzrok za njihovo poznejšo smrt. Paralizatorji so sicer razširjeni tudi po Evropi, vendar že prihaja do pozivov, da bi morali resno premisliti glede njihove uporabe.

Največje polemike so trenutno v Veliki Britaniji, kjer električne paralizatorje uporablja nekaj regionalnih policijskih enot. Po poročanju britanskih medijev so policisti letos s paralizatorjem "umirili" 48-letnega Daliana Atkinsona, ki je fizično napadel svojega očeta. Uporaba paralizatorja pa naj bi bila kriva za njegovo smrt, ki je vzbudila obsežno medijsko pozornost. Atkinson je bil namreč nekdanji nogometaš, ki je v prvi polovici devetdesetih let igral v prvi angleški, španski ligi in turški ligi (Sheffield Wednesday, Aston Villa, Real Sociedad, Fenerbahçe). Umrl je zaradi zastoja srca.

Številne angleške nevladne organizacije so, kot je poročala spletna stran britanskega Amnesty Internationala (AI), zaradi tega zahtevale parlamentarno preiskavo o policijski uporabi paralizatorjev in tudi resno razpravo o tem, ali je uporaba o paralizatorjev sploh primerna.

Zadržanost Varuha in AI-ja
Slovenski Amnesty International je sicer ob prvem poskusu uvedbe paralizatorjev precej glasneje protestiral, kot tokrat. Kot je za MMC povedal Blaž Kovač iz AI-ja so v tokratnem zakonskem predlogu upoštevana priporočila, ki jih je glede uporabe električnih paralizatorjev v svojem poročilu leta 2010 podal Svet Evrope oz. njegov odbor za preprečevanje mučenja (CPT).

CPT sicer meni, da je lahko uporaba električnega paralizatorja omejena le na primere, ko gre za resno in neposredno ogrožanje življenja ali nevarnost resnejše poškodbe in če tega ni mogoče preprečiti na druge načine. Ob tem opozarjajo, da bi moralo biti osebje za njihovo uporabo posebej izbrano in usposobljeno. Upoštevati bi bilo treba tudi tehnične vidike njegove uporabe (možnost nadzorovanja uporabe, omejenosti uporabe …). Pri uporabi paralizatorjev bi se morali izogibati uporabi pri posebej ogroženih ljudeh, kot so starejši, nosečnice, otroci, osebe s srčnimi boleznimi.

Na mnenje CPT-ja se sklicuje tudi Varuh človekovih pravic, ki je še naprej zadržan glede uporabe paralizatorjev v Sloveniji. "Veseli pa nas, da je bilo kar nekaj naših pripomb v pripravi predloga zakona v tem delu že upoštevanih. Tako pozdravljamo zlasti tiste rešitve, ki predvidevajo zaostreno oziroma omejeno uporabo paralizatorjev. Menimo pa, da bi že zakon moral določati tudi, da bodo paralizatorje lahko uporabljali le tisti policisti, ki opravljajo naloge v intervencijskih skupinah ali drugih podobnih oblikah dela," so zapisali pri Varuhu.

Poudarili so tudi, da je CPT naprave z neposrednim dotikom označil za "še posebej problematične, saj meni, da bi v teh situacijah ustrezno usposobljenim policistom morale biti na voljo druge ustrezne tehnike nadzora, saj gre za neposredno bližino do osebe, ki se mora umiriti." "Pri teh sredstvih tudi ni mogoče slediti obrazložitvi, da to prisilno sredstvo policistom omogoča, da z varne razdalje obvladajo upiranje ali odvrnejo napad nevarne osebe," še menijo pri Varuhu.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
uizzi
# 09.01.2017 ob 06:44
Na vsak način poskušajo razširiti policijska pooblastila različnih oboroženih organov v 'najbolj varni državi na svetu'. Le kaj oni vedo, nam pa ostaja skrito?
mikitr
# 09.01.2017 ob 06:46
Jasno ,da je v primeru lastne ogroženosti treba begunske valove ustaviti,ne glede na to ali gre za prosilce za azil ali ne.Drugo pa je če se potiho pripravljamo na boljše obladovanje domačih ljudi,ki živijo vse slabše,na račun elit.
firtoh
# 09.01.2017 ob 06:54
Tale sredstva sploh niso namenjena ilegalcem.So kar za nas lokalce. Predvsem za morebitne protestnike v LJ.MB...
Sicer so tudi pojasnila privlečena za lase.Kupili so 15 paralizatorjev,vsega skupaj jih bo 35.
En kmet na Bizeljskem se ga bo nasekal,zagrabil sekiro.....PP iz Krškega bo poslala en avto v Ljubljano po paralizator,druga bo v varni razdalji čakala in opazovala dogajanje?Ko se vrne patrulja iz Ljubljane,bodo uporabili paralizator.V treh urah, omenjeni kmet pobije vso familijo,živali in sebe.
Ne žaliti naše inteligence,prosim
seven7
# 09.01.2017 ob 06:58
Haha

Za varnost drzave....

Lastnih državljanov se bojiji.
bilzerian
# 09.01.2017 ob 06:53
če bi bilo treba obvladati 500 migrantov, ki bodo hoteli naenkrat v skupini prečkati mejo na ilegalen način, jim paralizator ne bo pomagal.
enako proti migrantom ne bodo uporabljali prepoznave registrkih tablic, naparave, ki fotografira in shranjuje vse registracije, tudi tistih, kiso storili ničesar, ali drugače povedano, policija bo kadarkoli vedela, kje se kdo nahaja. in kdo mi v tej skorumpirani državi garantira, da nekdo ne bo teh podatkov prodal mojemu šefu, ki ga zanima, kje hodim prostem času, ali kakemu ljubosumnemu možu, ki ga bo zanimalo, kje hodi njegova žena
Majestic12
# 09.01.2017 ob 06:49
Ob tem pa želi uvesti nekaj tehničnih novosti, s katerimi bodo organi pregona lažje nadzorovali in obvladovali tudi prebivalce Slovenije.

Seveda, vsak izgovor je dober, da še "usput" malo poostrijo kontrolo domačih prebivalcev.
MaliPandit
# 09.01.2017 ob 07:13
Vodni top lahko poskrbi samo za varnost elite, saj menda ja ne mislijo spricati vlade, da ne bo sprejemala novih norosti.
sirob
# 09.01.2017 ob 07:35
Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu, je pred novim letom poudaril vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil, predsednik republike Borut Pahor.

Saj saj ... in zato najbrž potrebujemo električne paralizatorje, pa vodne topove, pa čitalce regstracij in podobno represivno navlako. Fantje in dekleta, naša ablast se ne pripravlja na morje prebežnikov, naša ablast se v imenu le-teh opremlja, da se bo lažje zavarovala ko bo domači raji dokončno dvignilo dekl (ali pokrov po domače :)). Sramota od paranoične in zakompleksane države.
Skippy
# 09.01.2017 ob 07:16
Najbolj smešni so čitalci registracij. Vsak, ki ima avto, ve, da ve vsaka zavarovalnica in vsak ponudnik organizacij, ki podaljšujejo registracije, narediti izpis tistih, ki jim le-to poteče in mu domov poslati opozorilo. Samo naša policija ne ve narediti takšnega izpisa ...

Podatkov o tem, kdaj pa tujcem poteče registracija, pa itak nimajo in sumim, da je edini namen tega ustvarjati bazo podatkov, kdaj in kje vozimo.
Dacho
# 09.01.2017 ob 07:44
Spoštovani državljani Slovenije! Država nima denarja za najbolj ogrožene državljane Slovenije, za otroke, da bi imeli vsaj en topel obrok na dan, saj niso nič krivi, da so se rodili takšnim staršem in v takšni državi, za revne upokojence, ki kljub polni delovni dobi ne dobijo niti toliko pokojnine, da bi vsaj na starost dostojno živeli, ker jim "elita" in tajkuni niso plačevali socialnih prispevkov, čeprav so jim jih pri plačah trgali, za hudo bolne, ki so redno plačevali vse prispevke, v upanju, da če bi slučajno rabili zdravnika, da pridejo do njega v razumnem času, in še bi lahko našteval, ima pa denar za vaše/naše ustrahovanje, za vaše/naše nadziranje, pa čeprav ugotavlja, da smo varna država, da se pri nas strelno orožje zelo redko uporablja, da je ogroženost 99,99% prebivalstva skoraj ničelna. Ne dovolimo jim tega in se uprimo še danes, ker že jutri lahko vam/nam, na povsem mirnih protestih, a nepovšečnim državni vladajoči kliki in lokalnim "šerifom" ter tajkunskim lumpom, uporabijo proti vam/nam z za lase privlečeno in kot "štrumpantel" raztegljivo razlago ogrožanja javnega reda in mira. Sramota za državo, ki se boji svojih poštenih državljanov, saj barab se jim ni treba bati, saj so eni in isti in "skompani" skupaj. Ustavimo ta zakon z zbiranjem podpisov!!!
Wasabi
# 09.01.2017 ob 07:49
Že pred desetletjem je policiste skušala z njimi opremiti prva vlada Janeza Janše

Spet se kaže, da sta si Janša in Cerar čisto podoba, vsak pač nagovarja svoje pudeljčke, ampak v osnovi je to to.
hektor11
# 09.01.2017 ob 07:51
Po eni strani kričijo, da smo najbolj varna država na svetu, kar mogoče res smo samo ne zaradi njihove sposobnosti, pač pa nas nihče noče niti povohati. Po drugi strani, pa uvajajo razne represivne naprave in prijeme, s katerimi bi obvladovali narod, če bi se uprl lopovom na oblasti.
cico999
# 09.01.2017 ob 06:25
A to prihaja drugi val?
tone7
# 09.01.2017 ob 11:05
@afropicka, na klamfaj neumnosti. Kaj maš res tako kratek spomin? Izživljanje policistov na demonstracijah v Ljubljani in Maribori so jasen dokaz kako bo politični režim postopal. Uporaba souzilca na popolnoma mirnih demonstrantih je bilo kriminalno dejanje (posnetki so še vedno dosegljivi na YouTube), da ne omenjam vodnega topa in pretepanja ljudi. Poglej si vse to, da ne boš navajal neumnosti
gesan
# 09.01.2017 ob 08:59
Država, kjer lahko obsojenec pobegne čez mejo in se skriva 5 let in potem pride domov kot povsem nedolžna oseba... je itak popolni pravni kaos, ki nima blage veze z razumom, še manj pa s poštenjem.

Tako razumem kot kaotično dejanje tudi tole nabavo
SamoRes
# 09.01.2017 ob 08:31
Mladina pa je prejšnji teden poročala, da je vlada za 1,16 milijona evrov kupila vodni top za razgnanje protestnikov.

Ne kruha, topove.
PONOS
# 09.01.2017 ob 07:51
To ni za večjo varnost pred prebežniki ampak se bojijo vas oziroma tistih ki so na robu..po 20 se kuha.nekaj velikega na zahodu.
.
Berija2
# 09.01.2017 ob 07:25
Podatkov o tem, kdaj pa tujcem poteče registracija, pa itak nimajo in sumim, da je edini namen tega ustvarjati bazo podatkov, kdaj in kje vozimo.

Po drugi strani pa so ogromno morilcev našli oz izsledili ravno s pomočjo kamer. Tisti tip, ki je šel v Novigrad pobit svojo družino prav gotovo ne bi bil obsojen, če ga ne bi posnele kamere na cestninskih postajah
Haloo
# 09.01.2017 ob 07:00
Če je izbiram med kroglo in elektrodo, si izberem slednjo.

Kmet s sekiro?
Tukaj pa res nebi smela biti težava z nevtralizacijo pobesnelega. Saj so menda izvežbani še za druge načine, ne samo za streljanje.
garmond
# 09.01.2017 ob 11:02
Nismo v zadnjih letih izgubili le samostojnosti in neodvisnosti, z uvajanjem policijske države bomo sedaj izgubili še osebno svobodo.
Ja, vedno globje tone ta država.
Ejga
# 09.01.2017 ob 07:44
Zaradi teh treh zadev, sam pa res bolj miren. Sploh me ne skrbi, da bi se kje kaj zgodilo. Bravo, končno lahko zadiham s polnimi pluči in predvsem varno !
ps11
# 09.01.2017 ob 09:09
Večji nadzor ni večja varnost.
severnik
# 09.01.2017 ob 08:53
Večja varnost znotraj slovenskih meja: električni paralizatorji, vodni topovi, bralniki registracij

Juuuheeej!!! Kaj če bi uvedli še mesečne hišne preizkave? Potem bi bil pa res pomirjen.
sirus
# 09.01.2017 ob 08:34
Slovenija nime resursov, da bi imela vsak dan izredne razmere z 10 000 zabave željnimi migranti. Saj Innsbruck ste letos na RTV pomotoma pozabili omenit...
JackAce
# 09.01.2017 ob 08:17
Super ane. Najprej nam pripeljejo ene dva milijončka srednjeveških doktorjev in ostalih učenjakov, da bomo potem lahko varni v svoji novi multikulti policijski državi.
Amerika, mi smo takoj za tabo!!! juhu
qayxc
# 09.01.2017 ob 10:51
Strel v koleno, te vlade. Tistih, ki so proti tako ali tako s temi zakoni nebodo pridobili, izgubili pa so dosti takih, ki smo jih do sedaj podpirali.
m72
# 09.01.2017 ob 10:15
Ko bo narodu dojadilo, bo vsa ta krama vredna toliko kot nič.
gesan
# 09.01.2017 ob 08:52
Dokler sistemski lopovščaki, ki so soodgovorni za izginotje cca 100 milijard premoženja ne bodo ustrezno pravno sankcionirani in bodo po državi še kar naprej zasedali najvišje pomembne položaje, tako dolgo nabavljanje takšne opreme razumem kot še en velik posel za privatne žepe, ki bo ob prvi priliki lahko branil prav to lopovščino pred svojimi davkoplačevalci, če se ne bodo strinjali z njimi ob dani priliki.
gesan
# 09.01.2017 ob 08:47
Ob prvi priliki pa bodo to lahko "uporabili" (zlorabili) na slovenskih državljanih, ki se ne bodo strinjali s temi ali onimi sistemskimi lopovščaki.

Sicer pa, spet bo nek vnaprejšnji izbranec fajn zaslužil kot z žico in še čim.
In to ziher ne bo koruptivno.
tinesi
# 09.01.2017 ob 08:24
Že vedo zakaj se bojijo lastnih državljanov...

Begunci se pa itaq vozijo z dragimi BMW -ji in drugimi avtomobili in je treba uvesti bralnike registracij, da se jih ima pod kontrolo.

No pa paralizatorji so tudi potrebni zaradi beguncev, saj jih drugače sploh ne moreš obvladati.

Samo iskanje izgovorov, da pa postajamo čisto policijska država ( oziroma smo že) , zato pa večino boli Q

OVCE !!!
VanDame
# 09.01.2017 ob 08:00
Se pravi, vsi ti ukrepi so za nas, prebivalce Slovenije. Z nekaj paralizatorji pač ne moreš obvladati par tisoč ekonomskih migrantov, ki so v tem primeru samo izgovor.
Naj nekdo pove Cerarju, da smo v Sloveniji same ovce in da nam na kraj pameti ne pade, da bi se uprli. Prenesemo tako-rekoč vse. Vsak dan gledamo kako nam na vsakem koraku kradejo in nam uničujejo prihodnost pa se ne zgodi nič. Kar mirno, Cerar. Na srečo živiš v deželi hlapcev.
shark77
# 09.01.2017 ob 11:45
Vojska nima niti metkov oni pa pametujejo kako bodo varovali slovenske meje s 40-imi električnimi paralizatorjimi in enim vodnim topom. Pa a nas mate za totalne debile?! Priznajte da nimate v interesu rešiti težavo s korupcijo in večjimi lopovi in vse kar znate je samo višanje davkov.Ker se bojite, da bo narod slej ko prej ponovno šel na ulice se pripravljate kako se boste zakonito zavarovali, vendar se ne zavedate da ko bo padla zaradi kakšnega električnega paralizatorja prva žrtev, potem tudi mi ne bomo več veljali za varno državo,ker narod več ne bo mirno in tiho gledal vašega početja.Raje se ukvarjajte kako bi ljudem priskrbeli blaginjo ne pa kazni in represijo!
nonparel
# 09.01.2017 ob 11:27
Pa naj še kdo reče, da Miro ni popolna inkarnacija Janeza.
jasnicka100
# 09.01.2017 ob 09:59
Nadzorovali in obvladovali tudi prebivalce Slovenije....
mataj-finance
# 09.01.2017 ob 08:56
Uvajanje novih represivnih pripomočkov
. . . pomeni manjšo varnost za državljane
Slovenije.
ThePianoGuy
# 09.01.2017 ob 08:39
Pa ti so hujši kot Janša. V resnici jim bo tole uspelo skoz spraviti?!
Hik
# 09.01.2017 ob 08:00
Ob tem pa želi uvesti nekaj tehničnih novosti, s katerimi bodo organi pregona lažje nadzorovali in obvladovali tudi prebivalce Slovenije.

Tudi t.i. begunska kriza je tehnična novost, namenjena lažjemu nadzoru in obvladovanju lastnih prebivalcev.
lizing
# 09.01.2017 ob 07:53
A tole ni nabavljeno za obvladovanje migrantov. tole je nabavljeno za nas ,ki smo že tukaj.
pašeresje
# 09.01.2017 ob 07:42
Šefic išče naselitvene možnosti za naseljevanje milijonov ilegalnih oportunističnih mladih moških neevropejcev iz nevojnih območij, pa mu ni všeč, če se državljani Slovenije temu upremo, kot recimo v Šenčurju, zato vodni topovi...

Demokracija je mrtva, ni jim mar za nas, čeprav so politiki zaradi nas in ne mi zaradi njih! Mirno bi nas zamenjali. Zapomnite si na volitvah!!!
QUENDI
# 09.01.2017 ob 11:22
.....s katerimi bodo organi pregona lažje nadzorovali in obvladovali tudi prebivalce Slovenije....no pa se je zareklo.......
galoper
# 09.01.2017 ob 11:07
Probleme držvljanske nepokorščine bi morali reševati z odpravo osnov njihovega nastanka. Vlada ni sposobna tega opraviti in boji se množičnih nemirov. Za svojo varnost krepijo varovanje, ki ga plačamo vsi, tudi paralizatorje. Zbujanje grožnje s prisilo pomeni le občutek manjše varnosti in večji odpor do političnega vodstva.
S kolikšno močjo izstrelek paralizatorja udari v človeka na 10m razdalje? Kolikšna je fizična poškdba?
Bo razneslo kondenzator v paralizatorju, če izstrelek naleti na kovinsko ploskev?
hexen
# 09.01.2017 ob 10:58
nevem
# 09.01.2017 ob 10:40
Dejstvo je, da policija v času, ki se spreminja


Čas, ki se spreminja.... To je čas, ko smo opustili vzgojo vrednot pri otrocih, saj bodo lažje preživeli v tem brutalnem kapitalističnem svetu, če jih vzgojimo v agresivne tekmovalne brezvestne plenilce, ki jih lahko obvladaš le še s paralizatorji?
stewie
# 09.01.2017 ob 09:36
RAZOČARAN
# 09.01.2017 ob 09:28
Iz branja komentarjev imam občutek, da kar veliki večini v Sloveniji odgovarja anarhija, kriminal in podobno, žalostno.


Če ti misliš, da se bodo te policijske igračke uporabljale na pravih kriminalcih in takih, ki sejejo med državljane anarhijo, si pa res naiven. Kot je nekdo med komentarji že zapisal, a misliš da bo policija ta vodni top recimo poslala na sedež vlade, ko bodo ti sprejemali za državljane neljube ukrepe?
malikaliber
# 09.01.2017 ob 10:44
Pa kdo je tu nor? Za zaščito državljanov tistih v parlamentu!
qayxc
# 09.01.2017 ob 10:30
policijska država
Kekec035
# 09.01.2017 ob 09:36
Zapomnite si, čitalci tablic so namenjeni v največji meri t.i. "Section control" radarjem, ki nas bodo lepo in drago spremljali po naših poteh po našem preplačanem AC križu. Nekje v Ljubljani pa je že nameščen printer za pisanje položnic. To bo prizadelo neprimerno več ljudi, kot pa vsi paralizatorji skupaj.

In spet je lopovom uspelo infiltrirati zakon tako, da so ga "uturili" med sicer nedolžne a medijsko zelo odmevne, kot je zgodba s paralizatorjem (ki seveda ni za podcenjevati, vendar bo prizadela neprimerno manj ljudi) in uspeli.

Zbudite se, tudi za vas še ni prepozno.
amigo
# 09.01.2017 ob 08:56
V Sloveniji je neka demokracija samo ko je na vladi Janša. Takrat imamo izredno močno opozicijo, ki nadzira delovanje vlade. Tudi mediji so na preži dan in noč. Spomnimo se samo odpadajočega ometa v predoru, novinarji so menda celo spali v predoru. Zdaj je drugače, opozicija ima 23 glasov, mediji o vladi pišejo samo pozitivno, še neprestani napadi na Janšo so ponehali, očitno jim ni več nevaren. Vlada pa dela kar hoče, neka mehka diktatura. Toda kot kaže želja za nabavo represivnih sredstev, lahko mehka diktatura preide v bolj vročo.
smr3k4
# 09.01.2017 ob 08:43
Prvo naj zadevo srpobajo vsi na MNZju nato vsi v Vlasi RS in poslanci, šele nato naj glasujejo o nakupu ter uporabi teh sredstev.
johnny007
# 09.01.2017 ob 08:18
Vecja varnost :D
kristt
# 09.01.2017 ob 12:02
veliki brat krepi moč, prav tako Sauronovo oko... o svobodi, ki jo tako opevamo bomo kmalu lahko le še samo sanjali. Begunski in prebežniki so samo zelo dobrodošel izgovor (ne samo v Sloveniji) za vzpostavljanje vse večjega nadzora nad lastnim narodom. Dobrodošli v diktaturi korporativne elite....
Kazalo