Stanislav Veniger se bo najprej seznanil z vsemi težavami, ki jih ima policija. Foto: BoBo
Stanislav Veniger se bo najprej seznanil z vsemi težavami, ki jih ima policija. Foto: BoBo

Novi generalni direktor policije upa, da bo policijo vodil uspešno in da bo policistom uspelo zagotavljati visoko raven varnosti državljanov. Za sodelovanje z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom verjame, da bo korektno.

Med nalogami je Veniger izpostavil seznanjanje z vsemi težavami, ki jih ima policija, saj je bil do prevzema mesta prvega človeka policije zaposlen v ljubljanski izpostavi Centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (SCAF), ki ima sedež v Ženevi. Veniger je sam poudaril, da ima dolgoletne izkušnje z delom v policiji, saj je bil na vodilnih položajih v policiji tako na lokalni kot na regionalni in državni ravni.

Veniger je bil v letih 1997 in 1998 direktor uprave policije ministrstva za notranje zadeve, nato pa je delal kot namestnik generalnega direktorja policije. Bil je direktor uprave uniformirane policije GPU-ja (2000-2004) in (v obdobju 2005-2008) vodja Policijske uprave Celje.

Veniger je posle prevzel od Karola Turka, ki je kot vršilec dolžnosti zamenjal Janka Gorška, ki je avgusta napovedal svoj odstop z mesta generalnega direktorja policije. Goršek je položaj zapustil zaradi različnih pogledov, ki sta jih minister Gorenak in Goršek imela na vodenje policije. Karol Turk ostaja namestnik generalnega direktorja policije.

Policijska sindikata pričakujeta sodelovanje
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič iz Sindikata Policistov Slovenije (SPS) pričakujeta, da bo imel novi generalni direktor policije Stanislav Veniger posluh za njihova stališča.

V obeh sindikatih tudi pričakujejo, da se bodo z Venigerjem kmalu srečali. Policijski sindikat mu je posredoval tako čestitko kot povabilo, da se srečajo v najkrajšem mogočem času, saj mu želijo predstaviti svoje stališče glede izvajanja proračunov za leti 2013 in 2014.

Novi generalni direktor policije je danes sicer pojasnil, da se namerava najprej seznaniti z vsemi problemi, ki pestijo policijo. A kot je že danes napovedal, se bo trudil, da bodo policisti za svoje delo korektno plačani, hkrati pa upa, da bodo s pogajanji - ta zdaj potekajo v zvezi z aneksom h kolektivni pogodbi - po razumni poti prišli do rešitve.