Člani komisije so prepričani, da je Računsko sodišče za takšno revizijo pristojno. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Člani komisije so prepričani, da je Računsko sodišče za takšno revizijo pristojno. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Marko Filli
Generalni direktor RTV Slovenija je poudaril, da obsežno odpuščanje ni namen zavoda. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Vesel je komisiji DZ-ja za nadzor javnih financ predstavil poročilo Računskega sodišča za leto 2014. V razpravi je člane komisije opozoril na odprto vprašanje pristojnosti ustanove, ki jo vodi, za polno revizijo poslovanja Banke Slovenije ter Nove Ljubljanske banke.

Vesel je poudaril, da je Računsko sodišče prepričano o svoji pristojnosti, vendarle pa bi želel slišati tudi mnenje komisije za nadzor javnih financ. Njen predsednik Andrej Šircelj (SDS) mu je odgovoril, da je komisija že s tem, ko je predlagala reviziji BS-ja in NLB-ja, jasno izrazila svoje stališče.

Sicer je Vesel ponovno povzel nekaj ključnih podatkov iz poročila za leto 2014. Računsko sodišče je tako lani izdalo 60 revizijskih poročil, v katerih je obravnavalo 103 revidirance. Na podlagi revizij je izvedlo 509 ukrepov, 388 že med revizijami. Lansko leto je bilo prvo leto izvajanja strategije sodišča za obdobje 2014-2020, je spomnil.

Zaposlovanje honorarcev
Vesel je članom odbora predstavil tudi poročilo o delovanju nadzornega sveta RTV Slovenija. Poslance je - enako kot pred dnevi na odboru za kulturo - najbolj zanimala tematika honorarnih sodelavcev. Generalni direktor zavoda Marko Filli je ponovno napovedal, da nameravajo do leta 2018 zaposliti vse stalne honorarne sodelavce, ki izpolnjujejo formalne pogoje za redno zaposlitev.

Letos bodo po Fillijevih napovedih rešili najbolj kritične primere honorarnih sodelavcev, ki že več kot desetletje sodelujejo z RTV SLO. V prihodnjih štirih letih bodo zaposlili vsaj 212 stalnih sodelavcev z izpolnjenimi pogoji. Hkrati bodo zaostrili nadzor najemanja novih honorarnih sodelavcev.

Širclja je zanimalo, zakaj je treba rešitev problematike honorarnih sodelavcev vleči vse do leta 2018, saj ima vodstvo RTVS možnost prekiniti pogodbe. Po njegovem mnenju bo odlaganje rešitve problematiko le še dodatno zapletlo. Zakaj tako dolg načrtovani rok, je zanimalo tudi poslanko ZaAB-ja Alenko Bratušek.

Filli: Obsežno odpuščanje ni naš namen
Filli je pojasnil, da bi bilo mogoče problematiko naenkrat rešiti le z obsežnim odpuščanjem honorarnih sodelavcev, kar pa ni namen vodstva zavoda, pač pa postopna zaposlitev stalnih sodelavcev z izpolnjenimi pogoji. Pri tem je predsednik nadzornega sveta Domen Trobec opozoril, da se zavod zaradi potreb dela vendarle ne bo mogel povsem odreči občasnim sodelavcem.

Vesel je tudi opozoril na problematiko preveč izplačanih plač. Filli je dejal, da so tem zaposlenim ponudili dogovor o obročnem odplačilu, če tega niso sprejeli, pa se je zavod odločil za tožbe. Zaradi teh so se številni vendarle odločili za podpis dogovora in je RTV umaknil tožbe, zato Filli verjame v zadovoljivo rešitev te problematike.

Sicer je Šircelj predlagal sklep, s katerim bi komisija pozvala vodstvo RTV-ja, naj optimizira poslovanje zavoda in uredi delovnopravna razmerja, vendar predlog ni dobil zadostne podpore.