Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel opozarja, da je tudi naročnik investicij odgovoren za nadzor nad izvedenimi deli. Foto: BoBo
Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel opozarja, da je tudi naročnik investicij odgovoren za nadzor nad izvedenimi deli. Foto: BoBo

Po mnenju Vesela ima ministrstvo posebno vlogo pri javnih naročilih, saj pripravlja razpisno dokumentacijo v vseh podrobnostih, zato mora kot naročnik tudi pred prevzemom objekta preveriti, ali je dobil vse, kar je zahteval in tudi plačal. Sicer je odgovornost za ustrezno montažo tudi na izvajalcih tehničnega pregleda, toda po mnenju Vesela naročnik ne more biti popolnoma pasiven.

Kot je znano, se je pretekli teden v šempetrski bolnišnici napaka v montaži končala s tragično posledico za pacienta, ki je namesto kisika prejemal dušikov oksidul in zaradi tega tudi umrl. Odgovornosti ni prevzel nihče, izvajalec in podizvajalci pa s prstom kažejo drug na drugega in tudi na nadzornika.

Vesel je prepričan, da je zlasti v času, ko se je gradnja urgentnih centrov po državi izrazito pospešila, potrebna previdnost in temeljit nadzor nad izvajalci. Hitrost izvedbe lahko po mnenju Vesela privede tudi do določenih tehničnih težav.

Ob predaji poročila za leto 2015 predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu pa je Vesel pohvalil odločitev ministrstva za zdravje, ki je zadržalo del plačila podjetju Kolektor Koling za gradnjo ljubljanske urgence. Ministrstvo je to storilo zaradi tega, ker jim je izvajalec obračunal več storitev od dogovorjenih. "Gre za prakso, ki jo je Računsko sodišče že v preteklosti priporočalo, in sicer, da se pred plačilom preveri kakovost izvedenih del," je dejal Vesel.

Brglez pohvalil Računsko sodišče
Sicer pa je ob predaji poročila predsednik državnega zbora Milan Brglez pohvalil delo Računskega sodišča, ki je po mnenju Brgleza ena najpomembnejših institucij v samostojni Sloveniji, ki je še posebej pomembna v času, ko parlament še ni imenoval fiskalnega sveta.

Tako je Računsko sodišče v letošnjem poročilu opozorilo tako na odsotnost fiskalnega sveta kot tudi na potrebo po spremembi zakona o javnih financah in načinih financiranja občin. Se bo pa Računsko sodišče v prihajajočem letu lotilo revizije poslovanja NLB-ja in DUTB-ja, kjer bodo imeli možnost preveriti različna tveganja, med drugim tudi sklepanje svetovalnih pogodb, ki so jih kritizirali že v prvi reviziji.