Ker Bela hiša še ni izbrala naslednika, bo moral Mussomeli službovanje v Sloveniji podaljšati še za pol leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ker Bela hiša še ni izbrala naslednika, bo moral Mussomeli službovanje v Sloveniji podaljšati še za pol leta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
"Od prijateljskih držav pričakujemo spoštljiv odnos," je poudaril državni sekretar na MZZ-ju Bogdan Benko. Foto: BoBo
Mussomeli razburil veteransko združenje

Joseph Mussomeli, ameriški veleposlanik, ki končuje svoj mandat v Sloveniji, je pred dnevi govoril za več medijev in napovedal tudi odkritje spominske plošče na ameriškem veleposlaništvu, posvečene vsem žrtvam totalitarizmov - tako tistim, ki so se bojevali proti nacizmu, kot tistim, ki so se bojevali proti komunizmu.

Za televizijo Pop TV je ponovil besede, ki jih je sicer že julija izrekel v intervjuju za MMC: "Mislim, da je problem to, da ste dobili svojo državo prelahko. Če bi trpeli v Valley Forgeu ali Gettysburgu, bi bolj cenili svojo državo. Ampak tako je vsakič, če dobiš kako stvar preveč zlahka, človeško je, da ne znaš dovolj ceniti tega. In vsi Slovenci bi morali biti res bolj hvaležni za državo, ki jo imate."

Zdaj je dodal še, da je v slovenski vojni za neodvisnost umrlo deset ljudi. "Menim, da imajo takrat, ko ljudje skupaj krvavijo, skupaj trpijo, se skupaj borijo, več občutka za narodno identiteto."

"Ne dovolimo, da državo žalijo"
To je razburilo vojne veterane, ki najostreje obsojajo izjavo veleposlanika, s katero omalovažuje žrtve in samo osamosvojitveno vojno za Slovenijo. "Veterani vojne '91 ne dovolimo, da žrtve in vojno za Slovenijo žali kdor koli, še posebej ne tisti, ki mu naša država nudi vse gostoljubje in je ob tem še njegova gostiteljica. Zato pričakujemo vsaj njegovo jasno opravičilo vsem žrtvam vojne za Slovenijo ter njihovim svojcem in vsem udeležencem te kratke, vendar za nas uspešne obrambe pred jugoslovanskim agresorjem."

Na pogovor je veleposlanika sicer že povabilo zunanje ministrstvo. Komentiral je namreč tudi druge notranjepolitične zadeve Slovenije, kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja OZN-ja pa je označil za zgrešeno.

Veseli, da je MZZ ukrepal
Veterane veseli, da so se na MZZ-ju v četrtek odločili ukrepati. "Končno si je nekdo upal poklicati na zagovor veleposlanika ZDA zaradi vmešavanja v notranje zadeve države, ki je njegova gostiteljica, pa čeprav le na ravni veleposlanika." Upajo, da bo opravičilo veleposlanika zahteval tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Obiskovanje, druženje ob raznih kuharskih mojstrovinah in poslušanje ter upoštevanje njegovih nasvetov celo pri formiranju vlade neodvisne in suverene Slovenije je razgalilo vso bedo in samoponižanje, v katera smo se pustili zapeljati (...) Tako naj nas nikar ne čudijo pomilovalni pogledi drugih veleposlanikov, akreditiranih v Sloveniji," so zapisali v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever.

Mešani odzivi od vsepovsod
Tudi v stranki Solidarnost so pozdravili MZZ-jevo odločitev, "da je na zagovor poklicalo do Slovenije nespoštljivega ameriškega veleposlanika Mussomelija". Ob tem so v Solidarnosti izrazili pričakovanje, da bo Slovenija "v mednarodnih odnosih zavzela odločnejšo držo in bolj jasna stališča, ki so skladna z načeli solidarnega in pravičnega sveta".

Odzivi na Mussomelijevo intervenco dežujejo z vseh strani. Oglasila sta se tudi evropska poslanca Ivo Vajgl in Milan Zver. Glede izjave ameriškega veleposlanika glede Türkove kandidature za generalnega sekretarja OZN-a je Vajgl vprašal, ali ne gre morda za "majhno, osebno maščevanje za zelo utemeljena opozorila, ki mu jih je zaradi že prislovičnega nediplomatskega obnašanja svoj čas izrekel predsednik Türk".

Medtem ko je bil Vajgl kritičen do Mussomelija, pa je Zver kritičen do MZZ-ja. Prepričan je namreč, da je glavni razlog za zagovor Mussomelija prav njegova izjava o Türku. "To je ena od najbolj sramotnih (vladnih) potez, odkar imamo svojo državo," je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Tudi v SDS-u so kritizirali MZZ. V odzivu so zapisali, da je ministrstvo Mussomelija na zagovor poklicalo, "ker je javno razložil, zakaj nekdanji komunistični aparatčik in nekdanji predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk ni primeren kandidat za generalnega sekretarja OZN-a".

Mussomeli razburil veteransko združenje