Moreča brezposelnost med mladimi

Na milijone mladih čaka, da se bodo obljube evropskih voditeljev o zaposlovanju začele uresničevati. Med napovedanimi ukrepi obljubljajo plačana pripravništva, usposabljanje na delovnem mestu, priznavanje neformalnih izkušenj ... več o tem, za kakšne programe bo Slovenija namenila dobljeni denar, pa bo znano v prihodnjih dneh.

Ministrstvo za delo pa se že pripravlja na program Mentorstvo za mlade. S trimilijonskim projektom naj bi do zaposlitve pomagali 500 mlajšim od 30 let. Pri uvajanju v delo jim bo pomagalo 300 starejših mentorjev, ki so tik pred upokojitvijo. Pa bo to ustavilo beg mladih iz Slovenije?

Lani se je iz Slovenije odselilo rekordnih 8.000 slovenskih državljanov, med njimi je bila petina mladih. To so predvsem izobraženi, ki pa so izbrali študij, za katerega je očitno preveč študijskih in premalo delovnih mest.

In zato so potrebne sistemske spremembe, tudi na področju izobraževanja. Da zgolj posamezni ukrepi ne bodo dovolj, priznavajo tudi na ministrstvu za delo. Poleg tega pa so vsi ti ukrepi namenjeni le mladim do 30. leta - kaj bo s starejšimi, ki so se znašli v primežu brezposelnosti ali dela prek avtorskih pogodb, statusov in s. p., pa na ministrstvu še niso povedali.