Lahovnik ni več član Zaresa. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik ni več član Zaresa. Foto: MMC RTV SLO
Zares
Lahovnik je med ustanovnimi člani stranke. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Ko je Gregor Golobič na svetu stranke napovedal ponovno kandidaturo za predsednika, Lahovnika ni bilo zraven. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik odhaja iz Zaresa
O usodi Lahovnika kot ministra bodo morali odločati on sam, premier in stranka

Lahovnik je pojasnil, da v zadnjem letu v stranki praktično ni bil dejaven, saj se posveča vodenju gospodarskega resorja, kar je v teh časih zahtevno. "Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," je zapisal.

Svojo odločitev je Lahovnik stranki sporočil že prejšnji teden, pa je povedal predsednik Zaresa Gregor Golobič. "Težko govorimo, da gre za presenečenje, saj je s tem le formalno potrdil, kar se dogaja že eno leto, ko se ne udeležuje strankinih aktivnosti," je nadaljeval. Po Golobičevih besedah so mu ponudili tudi vodenje stranke, a je to zavrnil, saj pravi, da ves svoj čas posveča ministrovanju.

Ali ostaja minister, se še ne ve
Ali bo Lahovnik ostal minister za gospodarstvo, se še ne ve, saj Golobič pravi, da so odprte vse možnosti. Najprej bo odločitev sprejel sam Lahovnik, nato se bodo pogovorili v stranki. O tem so obvestili predsednika vlade Boruta Pahorja, v kratkem pa bo verjetno sledil tudi pogovor med njim in ministrom Lahovnikom.

O morebitnem novem kandidatu Zaresa, ki bi na ministrstvu nasledil Lahovnika, je po Golobičevih besedah še prehitro govoriti. Sicer pa je treba spomniti, da je bil Matej Lahovnik na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca DZ-ja, tako da bi se ob odhodu s položaja ministra lahko vrnil v parlament kot samostojni poslanec.

Kaj pravijo koalicijske partnerice?
Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je za MMC povedal, da razlogov za izstop ne pozna. Šlo naj bi za osebno odločitev za vključenost v stranko in zadevo odnosa s stranko Zares, za katero upa, da jo bodo razčistili sami. Karl Erjavec, prvi mož DeSUS-a, pa je za MMC dejal, da ni presenečen, saj Lahovnik v stranki že nekaj časa ni bil dejaven in se ni udeleževal dogodkov. "Ga pa podpiramo kot ministra za gospodarstvo, saj menimo, da svoje delo opravlja ustrezno," je dodal. V največji koalicijski stranki SD pa notranjih zadev Zaresa ne komentirajo.

Minister s svojimi pogledi
Minister Lahovnik se je sicer pred časom javno izrekel proti reševanju gradbenih podjetij z Vegradom na čelu. Zanimivo je, da so delničarji tega velenjskega podjetja ravno danes sprejeli sklep o dokapitalizaciji, pri kateri bo sodelovala tudi družba v državni lasti, PDP.

Poleg upnikov in 57-odstotne lastnice Vegrada, družbe pooblaščenke Vegrad Naložbe, bo namreč po sklepu skupščine del sredstev za reševanje Vegrada namenila tudi državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima v lasti 29 odstotkov gradbenega podjetja.

Lahovnik manjkal že na vrhu koalicije
Da ne poteka vse gladko, je sicer kazalo že decembra, ko je premier Borut Pahor na pobudo Zaresa sklical koalicijski vrh na Brdu pri Kranju, Lahovnik pa je svojo neudeležbo opravičil z besedami, da ima pomembnejše delovne obveznosti od udeležbe na vrhu. Nekaj dni pozneje sta sicer tako Pahor kot Lahovnik zatrdila, da različni pogledi v koaliciji sicer obstajajo, a to ni nujno slabo.

V oči je bodla tudi Lahovnikova odsotnost na svetu stranke 24. junija, ko je Golobič napovedal vnovično kandidaturo za predsednika stranke, manjkal pa je tudi na drugi obletnici ustanovitve stranke Zares.

Stranko zapušča eden izmed ustanoviteljev
Matej Lahovnik je eden izmed ustanoviteljev stranke Zares. Januarja 2007 je - kot dotedanji poslanec LDS-a in tudi podpredsednik te stranke - izstopil iz LDS-a, nato pa se skupaj s petimi poslanskimi kolegi (Cveto Zalokar Oražem, Majdo Širca, Pavlom Gantarjem, Vilijem Trofenikom, Lojzetom Posedelom) ki so prav tako zapustili LDS, združil v poslansko skupino nepovezanih poslancev. Ti so marca 2007 ustanovili društvo Zares, ki je oktobra 2007 preraslo v politično stranko.

Lahovnik je bil minister za gospodarstvo že od aprila do decembra 2004, v mandatu od 2004 do 2008 pa poslanec. Na parlamentarnih volitvah leta 2008 je bil na listi Zaresa znova izvoljen v DZ, novembra pa izvoljen za ministra za gospodarstvo.

Lahovnik odhaja iz Zaresa
O usodi Lahovnika kot ministra bodo morali odločati on sam, premier in stranka