Hiša Vitoslava Türka je rasla pod krinko lažne gradbene table, gradnjo pa je dokončalo podjetje, ki je tako rekoč hišni izvajalec Elesovih gradbenih naročil. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Hiša Vitoslava Türka je rasla pod krinko lažne gradbene table, gradnjo pa je dokončalo podjetje, ki je tako rekoč hišni izvajalec Elesovih gradbenih naročil. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Črna gradnja Vitoslava Türka, Bitermo
Na fotografijah, ki nam jih je uspelo pridobiti, je jasno razvidna gradbena tabla, ki je bila očitno tam zgolj za krinko. Na njej je namreč pisalo, da se gradi gospodarski objekt ter obnavljata rastlinjak in podporni zid. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Bo črna gradnja odnesla tudi Vitoslava Türka?

Ne le, da je bila vila zgrajena brez dovoljenj, rasla je tudi pod krinko lažne gradbene table, gradnjo pa je dokončalo podjetje, ki je tako rekoč hišni izvajalec Elesovih gradbenih naročil.

Poleg tega Türkovi na svojem posestvu uporabljajo komunalno infrastrukturo, za katero leta niso plačevali.

Lažna gradbena tabla
Gradnja 380 kvadratov velike vile, ki je formalno v lasti podjetja Türkovih sinov Virtus, se je začela leta 2003. Na fotografijah, ki smo jih pridobili, je jasno razvidna gradbena tabla, ki je bila očitno tam zgolj za krinko. Na njej je namreč pisalo, da se gradi gospodarski objekt ter obnavljata rastlinjak in podporni zid.

Gradbena dela je začelo portoroško gradbeno podjetje Bitermo, a po dveh letih je med njimi in družino Türk prišlo do kratkega stika. "Dela smo predčasno prekinili zaradi določenih nesoglasij," nam je povedal direktor Biterma, Andrej Bizjak. Podjetje Virtus brez zaposlenih in tako rekoč brez prihodkov je po naših informacijah Bitermu plačalo okoli 300.000 evrov.

Za lopate je poprijel hišni gradbinec
Leta 2006 je gradbišče prevzelo ajdovsko podjetje Marc, d.o.o, hišni gradbinec Elektra Primorske nato pa Elesa, ki ga je v tistem obdobju vodil prav Türk. "Mi smo izvajali nekatera dela, urejanje okolice, podporne zidove, nekaj gradbenih del. Teh del je bilo kar nekaj, objekt je zelo velik", pravi Stane Randl iz podjetja Marc.

Kdo je bil naročnik oz. investitor? "Težko odgovorim, moral bi preveriti. Plačana pa so bila vsa dela", je dodal, pri tem pa se ni spomnil, ali je bil plačnik podjetje Virtus ali Vitoslav Türk. "Mi smo gradili po dokumentih, ki nam jih je dal investitor, dokumente mora urediti on," je odgovoril na vprašanje, ali so bila ob dejstvu, da gre za črno gradnjo, tudi njihova dela nezakonita.

"Res je, naše podjetje je v preteklosti v Elesu prek javnih naročil dobilo kar nekaj del, večjih projektov, ker smo za taka specifična dela specializirani", je na naša vprašanja, kako pogosto so poslovali ali poslujejo z Elesom, odgovarjal Randl. Ali je morda pri delih na zemljiščih družine Türk morda šlo za kompenzacijo? "Tega vam ne morem potrditi, da je šlo za kompenzacijo. Vsa dela je plačal investitor", je dejal Randl.

Pisalo Rejc, gradili Türkovi
Da se je priimek Türk moral skrivati pred javnostjo, dokazuje ime na gradbeni tabli, zapisano pod rubriko investitor. Navedena je prejšnja lastnica zemljišč Romana Rejc. Pravi, da ji ni jasno, kako se je znašla na tabli, saj v gradnjo ni vložila niti centa. "Kupoprodajne pogodbe so podpisovali Türk, žena in sinova, na banko smo se hodili dogovarjat skupaj," je povedala Rejčeva. Za Türkovo obnašanje ni imela lepih besed.

"Tam, kjer zdaj stoji njegova črna gradnja, je najprej zgradil nekakšno klet, govoril je, da za spravilo orodja." Nato pa se je objekt čez noč napihnil. "Novembra 2007, prav med vikendom, ko je bil Türkov brat izvoljen za predsednika, je več deset delavcev na hitro dogradilo še zgornjo etažo", pravi Rejčeva. "Türk se je razbohotil do skrajnega roba naše parcele in še čez, a se mi z njim ne da prepirati", je gradbene apetite Türkovih opisal sosed mejaš.

Črnograditeljsko breme se kopiči
Da Türk Parecaga le ne pozna samo z razglednic, je jasno iz vedno več dokazov. V Rižanskem vodovodu so na naša poizvedovanja odgovarjali: "Dne 7. 10. 2003 smo prejeli obvestilo o spremembi lastništva (objekta in parcele) in s tem zahtevo o prenosu vodovodnega priključka na novega lastnika - Vitoslava Türka. Sprememba uporabnika je bila še isti dan izvedena v evidenci potrošnikov. Na podlagi dokumenta z dne 20. 3. 2013, prejetega s strani JP Okolje Piran, je bil uporabnik vključen med plačnike storitev za čiščenje in odvajanje odpadnih voda."

To pomeni, da je Türk prikazoval le vodo za kmetijske namene in se deset let izmikal plačilu kanalščine.

Tudi televizijo gleda brezplačno. RTV mu je na podlagi električnega priključka pošiljala položnice, a je leta 2003 sporočil, da tam ni objekta, in prosil, naj mu prispevka ne zaračunavajo. Še danes se menda električno napaja le iz gradbiščnega priključka.

Krivi tudi tisti, ki držijo svečo
Da je Türk nezakonito gradil na kmetijskih zemljiščih, je jasno, kakšna pa je odgovornost gradbincev, projektantov, arhitektov?

"Projektiranje, ki ni skladno s predpisi in zakoni, kar nedvomno predstavlja projektiranje črnih gradenj, je težja disciplinska kršitev po disciplinskem pravilniku Zbornice za arhitekturo in prostor in se sankcionira z odvzemom licence za obdobje do pet let," razlaga Aleš Prijon, član disciplinske komisije Zbornice za arhitekturo in prostor.

"Pooblaščeni arhitekt je dolžan preveriti pogoje projektiranja na območju, kjer projektira, vendar na žalost uslužnost do investitorja in želja po zaslužku velikokrat koga premamita, da krši predpise. Tako ravnanje je koruptivno, saj prinaša investitorju koristi na račun prostora, do tega pa moramo imeti ničelno toleranco," je odločen Prijon. Zaveda se, da je težko koga prijeti z rokami v žaklju, saj "v primeru črnih gradenj, dokumentacijo, ki bi služila kot dokaz, investitor in projektant skrbno skrivata."

Prijon zato javnost poziva, da ji, ko na terenu zazna nepravilnosti, posreduje kakršne koli podatke in jim s tem pomaga pri preganjanju takih "nestrokovnih in nemoralnih dejanj".
Zbornica za arhitekturo in prostor bo že prihodnji teden začela s postopki za ugotavljanje odgovornosti projektantov, ki so sodelovali pri (črno) gradnji na posesti Vitoslava Turka.

Bo črna gradnja odnesla tudi Vitoslava Türka?