Rdeče vinjete bodo zamenjale kovinsko zelene. Foto: Dars
Rdeče vinjete bodo zamenjale kovinsko zelene. Foto: Dars
Prihajajo nove kovinskozelene vinjete

Vinjete za leto 2015 veljajo še dva meseca, do konca januarja. Potem pa mora letno vinjeto rdeče barve zamenjati kovinsko zelena. Čeprav so nove vinjete že na prodaj, pa številni ne hitijo in večina voznikov z nakupom čaka prav na zadnji dan, je za TV Slovenija poročal Saša Krajnc.

Emilija Erent z Darsa je pojasnila, da se proda največ tedenskih vinjet, potem mesečnih in najmanj letnih. Pri prihodkih pa je slika ravno obratna, saj največ denarja prinese ravno prodaja letnih vinjet, kar 48 odstotkov, tedenske prinesejo dobrih 30 odstotkov, mesečne pa 20, je dodala.

Denarnico bo torej treba razpreti enako kot lani. Vozniki osebnih vozil boste za letno vinjeto odšteli 110 evrov, za mesečno 30 evrov, za tedensko pa 15 evrov. Cene so nespremenjene tudi za druge vinjetne razrede, tako bo letna vinjeta za motorna vozila tudi letos 55, za kombije pa 220 evrov. Lani so pri Darsu s prodajo vinjet zaslužili 155 milijonov evrov, letos bodo prihodki še nekoliko višji. Denar porabijo za poplačilo najetih posojil za gradnjo in vzdrževanje avtocestnega omrežja.

Pred namestitvijo nove vinjete je treba staro odstraniti. Če voznik ne bo imel veljavne vinjete, bo plačal kazen v znesku 300 evrov, takšnih kršilcev je bilo letos kar 50 tisoč.

Prihajajo nove kovinskozelene vinjete