Izbrisani so napovedali, da bodo pravico iskali na evropskem sodišču za človekove pravice. Foto: BoBo
Izbrisani so napovedali, da bodo pravico iskali na evropskem sodišču za človekove pravice. Foto: BoBo

Do odškodnine bodo po zakonu o odškodninski shemi za izbrisane, ki naj bi ga vlada obravnavala v četrtek, upravičeni izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, ki imajo urejeno dovoljenje za stalno prebivanje ali slovensko državljanstvo. Po podatkih notranjega ministra Gregorja Viranta pa bo do odškodnine upravičenih le nekaj več kot 10.000 od skupaj 25.671 izbrisanih.

Osnutek zakona predvideva, da bodo izbrisani lahko dobili po 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa, če se s tem ne bodo strinjali, pa bodo lahko tožili državo, a bodo lahko dobili največ 2,5-krat višjo odškodnino, kot bi jim pripadla s predvidenim pavšalom.

Najnovejši predlog zakona sicer vsebuje določene redakcijske oziroma tehnične spremembe. Med drugim znižuje višino sredstev za ministrstvo za vzpostavitev evidence o odločitvah in izplačilih odškodnine s 300.000 na 60.000 evrov.

Predstavniki izbrisanih se sicer s predlogom zakona ne strinjajo in so že napovedali, da bodo pravico še naprej iskali na Evropskem sodišču za človekove pravice, na katerega so že vložili tudi nove tožbe.