Oba ministra sta zadovoljna s sodelovanjem policij obeh držav. Foto: MMC RTV SLO
Oba ministra sta zadovoljna s sodelovanjem policij obeh držav. Foto: MMC RTV SLO
Notranji minister Gregor Virant je ocenil, da lahko Hrvaška v schengenski prostor vstopi v treh letih. Foto: MMC RTV SLO

Po srečanju ministrov, ki sta se ga udeležila tudi generalni direktor slovenske policije Stanislav Veniger in glavni ravnatelj hrvaške policije Vlado Dominić, je Virant dejal, da skupna mejna kontrola poenostavlja in olajšuje prehod potnikov na mejnih prehodih.

"V sedanji situaciji je to najboljše, kar smo lahko naredili. Seveda vsi komaj čakamo, da Hrvaška vstopi v schengen in da meja dokončno pade," je glede kolon vozil in čakalnih dob, ki so na mejnih prehodih s Hrvaško nastale v zadnjih tednih, dejal Virant. V schengensko območje pa bi lahko Hrvaška po Virantovem mnenju vstopila v treh letih.

Hrvaška v schengen morda že v treh letih
Postopek za vstop Hrvaške v schengenski prostor se bo namreč začel dve leti po njenem vstopu v EU, je dodal slovenski minister. Postopke pa je po preteku omenjenih dveh let po Virantovih besedah mogoče izpeljati "v zelo kratkem času, mogoče pol leta do enega leta".

Tudi hrvaški minister Ostojić je sodelovanje obeh policij na meji ocenil kot uspešno, pri čemer je poudaril pomen skupnega nadzora za večjo pretočnost meje ter zadovoljstvo potnikov in turistov.

Hrvaška se dejavno pripravlja na vstop v schengensko območje, je dejal Ostojić. Pri tem je opozoril, da bo prihodnja meja EU-ja meja z Bosno in Hercegovino, ki je dolga kar 1.300 kilometrov in je "najzahtevnejša meja, ki bo v prihodnje v Evropi". "Jasno je, da so naše priprave zelo dejavne. Vemo, da morajo biti standardi povsod isti in da bo to prihodnja meja Evropske unije," je dodal.

Skupnega nadzora ni na MP-ju Sečovlje
Do zdaj so skupni nadzor vzpostavili na 37 od 57 mejnih prehodih med državama, in sicer tam, kjer sta se obe strani strinjali z vzpostavitvijo tovrstnega režima. Trenutno se pogovarjajo o tem, da bi enotni nadzor uvedli na dodatnih 11 mejnih prehodih, a med njimi, kot je dejal Virant, ni mejnega prehoda Sečovlje. Tam je vprašanje razmejitve namreč še odprto in ne bi radi česa prejudicirali. Skupna mejna kontrola iz praktičnih razlogov poteka na slovenski strani, saj informacijska oprema slovenske policije omogoča schengensko kontrolo, je še pojasnil Virant.