Če druge stranke nočejo prevzeti notranjega ministrstva, jih ne moremo siliti, pravi Virant. Žerjav bo predvidoma minister za gospodarstvo. Foto: BoBo
Če druge stranke nočejo prevzeti notranjega ministrstva, jih ne moremo siliti, pravi Virant. Žerjav bo predvidoma minister za gospodarstvo. Foto: BoBo
Janez Čebulj
Glede na to, da se pravosodje pridružuje javni upravi, je najbolj kompetenten prav Virant za mesto ministra, je po poročanju TV Slovenija dejal Čebulj. Foto: MMC RTV SLO
Virantova matematika

Čeprav kadrovski razred še ni določen, sobotno glasovanje po besedah predsednika DLGV-ja Gregorja Viranta ne bo problematično. Pričakuje točno 52 glasov za mandatarja Janeza Janšo, je dejal. Po njegovih besedah so odprte še popolnoma vse funkcije, pogajanja o njih pa se bodo nadaljevala v nedeljo.

Lista Virant zase želi ...
Nobena skrivnost ni, da si Lista želi ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za finance in predsedništvo DZ-ja, je dejal Virant in dodal: "Smo stranka z osmimi poslanci, in če to dosežemo, je to za nas zelo velik dosežek in imamo velik vpliv v koaliciji."

A očitno se zapleta pri iskanju primernih kandidatov. "Danes sem to tudi formalno, po telefonu sporočil Virantu, da ne nameravam kandidirati," je za TV Slovenija dejal nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj. Čebulj je bil namreč druga Virantova izbira, potem ko je zaradi nestrinjanja z izkupičkom pogajanj v desnosredinski koaliciji Jani Soršak odstopil od kandidature za prevzem katerega izmed ministrstev.

Se Virant otepa mesta ministra?
Z zakonom o vladi so namreč poslanci v četrtek združili zdajšnje ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za javno upravo, kar se Čebulju zdi preveč kompleksno. Zdaj se bo namreč pod tem ministrstvu znašel ves plačni sistem, vsa pogajanja s sindikati o plačah vseh javnih uslužbencev in sodnikov. "To se mi pa po eni strani zdi, da nisem ravno najbolj kompetenten," pojasnjuje Čebulj.

Po njegovem mnenju bi prav Virant bil najboljši kandidat za to mesto. A očitno predsednik DLGV-ja želi ostati na čelu parlamenta. "Mislim, da je mesto predsednika DZ-ja ena ključnih pozicij v državi. Star običaj je, da pripada drugi največji stranki v koaliciji," odgovarja Virant.

"Ob pravnomočni obsodbi bi se Janša umaknil"
In čeprav so v stranki ves čas poudarjali, da SDS ne sme voditi pravosodnega in notranjega ministrstva, zdaj Virant pravi, da drugih koalicijskih partneric ne morejo siliti, naj prevzamejo notranje ministrstvo. In to je tisto, kar je najbolj zmotilo Sorška.

Virant se zaveda, da je kandidat za predsednika vlade Janša v sodnem postopku, kar za "celotno vlado predstavlja določen deficit". Zato bo vztrajal, da njegova lista prevzame pravosodno ministrstvo, hkrati pa mu je Janša zagotovil, da se bo umaknil z vseh političnih funkcij, če bo pravnomočno obsojen. "To nam zadošča," je dodal.

Tožilstvo pod notranje ministrstvo
Glede umestitev tožilstva pod notranje ministrstvo, kar je močno razburilo poslance Pozitivne Slovenije in SD-ja, pa tudi številne pravne strokovnjake, Virant pravi, da je imela njegova stranka to ves čas v svojem programu. To po njegovi oceni "niti za pikico" ne spreminja razmerja med tožilstvom in izvršilno vejo oblasti. Vprašanje je le, kateri minister bo izvajal pristojnosti.

Kljub temu je, da bi zakon o vladi šel skozi postopek "brez slabega priokusa", v četrtek predlagal ohranitev zdajšnje ureditve. A se koalicija s tem ni strinjala, zato bo zdaj poskusil še enkrat.

Prav zaradi tega pa veto na zakon o vladi napovedujejo državni svetniki.

Virantova matematika