Virant je med svojimi pomembnejšimi dosežki pa je še izpostavil dogovor s sindikati, ki je končal stavko v javnem sektorju. Foto: BoBo
Virant je med svojimi pomembnejšimi dosežki pa je še izpostavil dogovor s sindikati, ki je končal stavko v javnem sektorju. Foto: BoBo

Virant je poudaril, da je MNZ v letu 2013 okrepil svojo dejavnost zlasti pri boju z gospodarskim kriminalom in korupcijo. Po njegovih besedah so zagotovili dodatna proračunska sredstva in kadrovske okrepitve, prednostne naloge so jasno določene, poskrbljeno pa je tudi za dobro organizacijo.

Med svojimi pomembnejšimi dosežki pa je izpostavil še dogovor s sindikati, ki je končal stavko v javnem sektorju in znižal plačno maso, ter predvideno "zaprtje zgodbe o kršitvi človekovih pravic pri izbrisanih". Pri tem bo imelo sicer končno besedo Evropsko sodišče za človekove pravice in morda bodo potrebni "še kakšni popravki", a prepričan je, da je zgodba zaprta.

Virant je izpostavil tudi projekt debirokratizacije, zakonske spremembe pri financiranju političnih strank in volilne kampanje ter sprejem novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, pri kateri so uresničili 95 odstotkov cilja, za preostalih pet odstotkov pa da se bodo še borili.

Njegova stranka namreč želi javno razkriti podatke o vseh slabih posojilih, tako tistih, ki so bila v okviru sanacije bank prenesena na slabo banko, kot tudi podatke o tistih, ki so ostala v bilancah bank. Ob nedavnem odločanju o noveli poslanci tega dopolnila niso izglasovali, je pa Virant napovedal, da bo poslanska skupina DL to spremembo v parlamentarni postopek vložila še enkrat.

Notranje ministrstvo bo po njegovem pojasnilu posodobilo tudi zakon o tujcih, da bodo lahko na enem mestu, to je na upravni enoti, dobili tako delovno dovoljenje kot dovoljenje za prebivanje.

Premajhno zniževanje števila zaposlenih
Z nekaterimi predvidenimi cilji Virant ni zadovoljen, saj ne sledijo vsi resorji smernicam zniževanja števila zaposlenih, še posebej zdravstvo, premalo pa da je tudi dejavnosti resorjev pri debirokratizaciji.

Omenil je še projekt združevanja občin, za katerega je prepričan, da bo uresničen do prihodnjih lokalnih volitev. Obenem je napovedal, da bo v sredo predstavil spremembe zakona o lokalni samoupravi, ki med drugim omogoča odpoklic županov.

Med prednostnimi nalogami ministrstva v prihodnosti je izpostavil nadaljevanje boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji ter nov dogovor s sindikati. Pri e-upravi pa načrtuje še racionalizacijo na področju državne informatike.