Pod Najevsko lipo se je zbralo okoli 400 obiskovalcev. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Pod Najevsko lipo se je zbralo okoli 400 obiskovalcev. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Srečanje pod Najevsko lipo brez državnikov

Predsednik državnega zbora je zbrane nagovoril na srečanju z državniki pod Najevsko lipo na Koroškem, ki pa se ga je udeležila le peščica politikov in okoli 400 drugih udeležencev. Virant je v svojem nagovoru poudaril, da ima srečanje pod Najevsko lipo simbolni pomen, saj se politiki družijo z ljudmi in se spomnijo na to, da oblast izvira iz ljudstva in da mora biti oblast v službi ljudstva. Hkrati je lahko srečanje pod lipo priložnost, da bi se politiki različnih političnih provenienc družili med sabo in pokazali neko enotnost, složnost, je dejal.

"Normalno je, da ljudje razmišljamo različno"
Ozrl se je na 21-letni razvoj samostojne države in slovenskega gospodarstva, ki ga zaznamujejo tako vzponi kot padci, nato pa se dotaknil še aktualnega dogajanja in ideoloških delitev, ki po nepotrebnem spet prihajajo na površje: "Normalno je, da ljudje različno razmišljamo, da imamo različne politične poglede. Navsezadnje si ne želimo enoumja."

"Prav je, da je politična podoba dežele pestra, saj to daje družbi pestrost, bogastvo in dinamiko. Toda ne smemo se izključevati, ne smemo se zaničevati zaradi različnih političnih stališč," je opozoril Virant ter dodal, da naj se krešejo mnenja, ampak kresati se morajo na kulturen in dostojen način.

Poslanec SD-ja in kandidat na predsedniških volitvah Borut Pahor je ob robu srečanja dejal, da je srečanje lahko priložnost za sodelovanje in utrjevanje tistega, kar je skupno, za lažje premagovanje izzivov države. Takšna "simbolna srečanja" je treba negovati, meni.

Županja razočarana nad (ne)odzivom političnega vrha
Razočarana nad odzivom političnega in državnega vrha je bila tudi županja Črne Romana Lesjak, saj je občina poslala okoli 500 vabil. Meni, da je odziv "odraz politične klime", v kateri je tudi veliko preigravanja in "medsebojnega žongliranja", kar po njenem mnenju ni prav. Tudi Lesjakova je pozvala k sodelovanju in napovedala, da se bodo Črnjani, ki so srečanje vzeli za svojega, v prihodnje potrudili še z dodatnim programom, da bi tako pritegnili še več obiskovalcev.

Srečanje pod lipo, ki raste na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem, je zaznamoval tudi kulturno-zabavni program, prišel pa je tudi kralj Matjaž.

Srečanje pod Najevsko lipo brez državnikov