Virant je zagotovil, da ne bodo hiteli. Foto: Ergyn Žječi
Virant je zagotovil, da ne bodo hiteli. Foto: Ergyn Žječi

Na današnjem sestanku so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo oblikovali strokovno skupino, ki se bo projekta lotila postopoma. "Pomembna je kakovost projekta, vprašanje časa je sekundarnega pomena. Ne bo se divjalo," je pojasnil. Pomembno je, kot pravi, da projekt podpre tudi stroka. Ali jim bo to uspelo do lokalnih volitev prihodnje leto, pa je po njegovih besedah težko reči.

Vzporedno bodo pripravili tudi nov sistem financiranja občin, in sicer tako, da se spodbuja njihovo združevanje. Združene občine bodo po Virantovem mnenju močnejše. Načini urejanja občin so po Evropi različni, minister pa izpostavlja primer Danske. Ta je po njegovih besedah izvedla reformo, s katero je število občin z okoli 200 zmanjšala na 80. To je prava smer tudi za Slovenijo, saj se je Slovenija preveč razdrobila, tako po finančnih kot po kadrovskih virih.
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je pojasnil, da bo o tej temi razpravljala še poslanska skupina. Osebno pa ne bi začel z ukinjanjem vseh občin, ki nimajo 5.000 prebivalcev, temveč bi se projekta lotil z zmanjševanjem števila svetnikov. Določil bi tudi najmanjše število prebivalcev v občini, ki bi zadostovalo, da je župan lahko profesionalni. Spodbujati bi morali tudi formiranje skupnih služb v občinah, je pojasnil.