Policisti bodo svoje delo opravljali še bolj temeljito, obenem pa bodo tujce, ki bodo potovali po Sloveniji, obveščali, v kakšni državi so trenutno. V ta namen so pripravili letak, na katerem med drugim piše, da so v državi, ki je po korupciji vodilna v svetu, kjer vladavina prava ne velja, sodišča pa pod pritiskom politike odločajo na podlagi javnofinančnih posledic, ne pa na podlagi temeljnih pravic delavcev. Foto: BoBo
Policisti bodo svoje delo opravljali še bolj temeljito, obenem pa bodo tujce, ki bodo potovali po Sloveniji, obveščali, v kakšni državi so trenutno. V ta namen so pripravili letak, na katerem med drugim piše, da so v državi, ki je po korupciji vodilna v svetu, kjer vladavina prava ne velja, sodišča pa pod pritiskom politike odločajo na podlagi javnofinančnih posledic, ne pa na podlagi temeljnih pravic delavcev. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant sicer priznava, da plače v policiji "seveda niso visoke", a so po njegovih podatkih višje od slovenskega povprečja, pa tudi od drugih uniformiranih poklicev. Foto: Ergyn Žječi
Virant o odzivu policistov še molči

se med vodstvom ministrstva in policije ter PSS-jem ni zgodilo nič takega, kar bi terjalo tako oster odziv, meni minister Virant.

Večji izmed dveh policijskih sindikatov, Policijski sindikat Slovenije, je, kot je znano, v ponedeljek napovedal zaostrovanje stavke. Njihove dejavnosti bodo najbolj opazne na mejnih prehodih, kjer bo nadzor poostren, pri nadzoru cestnega prometa in vzdrževanju javnega reda in miru. Virant pričakuje, da bodo policijski šefi delo organizirali tako, da se čakalne vrste na mejnih prehodih ne bodo ustvarjale.

A takšen odziv je po mnenju ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta nepotreben in neprimeren. Socialni dialog namreč poteka, je opomnil Virant in dodal, da so že sklenili dogovor s Sindikatom policistov Slovenije (SPS), ki je "v poganjanjih dosegel precej". Tudi z drugim sindikatom neprestano potekajo usklajevanja, je še pojasnil.

Sporazum, ki so ga dosegli s SPS-jem, po Virantovih besedah ni posegel v enotni plačni sistem, obžaluje pa, da pogajanja niso potekala z obema sindikatoma skupaj. Vendar to ni bilo mogoče zaradi rivalstva med sindikatoma, pravi Virant, ki opozarja, da ni v interesu ministrstva, da imajo dva med seboj sprta sindikata. PSS sicer s tožbo izpodbija maja podpisani sporazum med ministrstvom in SPS-jem o urejanju položaja policistov.

Ministrstvo talec bojev med sindikati
"Dejansko imam občutek, da je ministrstvo za notranje zadeve neke vrste talec prestižnih bojev med sindikati, kdo bo dosegel več,"
je dejal Virant in dodal, da na ministrstvu delajo za državljane in policiste, ne pa sindikaliste. Minister ob tem priznava, da plače v policiji "seveda niso visoke", a so po njegovih podatkih višje od slovenskega povprečja, pa tudi od drugih uniformiranih poklicev, denimo vojakov, pravosodnih policistov in medicinskih sester. Povprečna neto plača policista znaša 1.076 evrov, 1.286 evrov pa s plačo in povračili stroškov za malico, prevoz na delo in z dela, je dodal.

Policijski sindikat pa zahteva takojšen dvig plač za deset odstotkov, kar je nemogoče, poudarja Virant in dodaja, da kakršen koli dvig plač v eni poklicni skupini povzroči, da bi isto zahtevale še druge skupine, "kar bi neizogibno vodilo v bankrot proračuna".

Virant okrcal predhodnike
O plačnih razredih se tudi ne morejo ločeno pogajati s posameznimi sindikati, še pravi Virant, zato bi bilo po njegovem mnenju neodgovorno, če bi se na ta način rušil plačni sistem. "Po tej plati so se v preteklosti dajale napačne obljube, nekateri nekdanji ministri so neodgovorno obljubljali, da se bodo plače dvigovale, tako pa se ruši enotni plačni sistem," je bil oster Virant, ki je dodal, da sam ne namerava tako ravnati.

Sindikat izpodbija Virantove navedbe
Odzvali so se tudi v Policijskem sindikatu Slovenije, kjer so zanikali Virantovo izjavo, da med njimi poteka dialog, zaradi česar so tudi napovedali zaostritev stavke. Ministru pa obenem očitajo "ignorantski in ponižujoč odnos do policistov in zaposlenih v Policiji in MNZ-ju".

Ob tem so poudarili, da Virant s pogajanji zavlačuje, če pa do njih že pride, se jih sam ne udeleži, temveč pooblasti državnega sekretarja, ki pa naj, ko pogovor nanese na konkretne predloge, ne bi več imel mandata.

Za 660 evrov na mesec
Zanikali so tudi, da je policist pri plači izgubil zgolj pet evrov. "Taka razlika je le pred linearnim znižanjem in kompresijo in ne upošteva znižanja pri dodatkih za delo v izmenskem času, nadurnem delu, dodatku za delovno dobo in stalnost. Ta razlika pa se giblje med 50 in 100 evrov, odvisno od plačilnega razreda," so zapisali.

Hkrati so zavrnili tudi navedbe, da ima policist povprečno plačo 1.076 evrov mesečno, saj ima v 21 plačnem razredu od 1. junija letos osnovno plačo 959,36 evra bruto oz. okoli 660 EUR neto.

Obregnili so se tudi ob izjavo, da so njihove zahteve nerealne, in dodali, da so predmet pogajanj, vladna stran pa da ni ponudila ne nasprotnega ne kompromisnega predloga. Glede delovnih nalog pa v sindikatu sporočajo, da ne bodo kršili zakonodaje, saj je izvajanje temeljitega nadzora skladno s schengenskim sporazumom "in očitno nam policistom prav minister nalaga, da kršimo schengenski dogovor in opuščamo temeljito kontrolo. O tem bomo obvestili tudi komisarko Cecilio Malmströ" so še zapisali.

Virant o odzivu policistov še molči