Argumenti ministra Pličaniča so prepričali vodstvo Liste Virant. Foto: BoBo
Argumenti ministra Pličaniča so prepričali vodstvo Liste Virant. Foto: BoBo
Kateri minister bo imel tožilstvo?
Kje bo tožilstvo?

Nestrankarski minister za pravosodje in javno upravo Pličanič, sicer iz kvote Virantove liste, je predlagal, naj koalicijske stranke znova premislijo o umestitvi tožilstva. Z novim zakonom o vladi je bilo to preneseno pod notranje ministrstvo, čemur nasprotuje veliko strokovnjakov, Pozitivna Slovenija in SD pa razmišljata o pobudi za ustavno presojo.

"Pomemben je videz neodvisnosti"
Pličanič je v Odmevih na TV Slovenija pojasnil, da mu je vodstvo Liste Virant uspelo prepričati z več argumenti, posebej pa je poudaril, da "je Slovenija v tem času, ko je delovanje pravne države in v tem okviru sodstva kot tretje veje oblasti še posebej pomembno, podobno velja za državno tožilstvo".

Minister Pličanič in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak sta bila gosta Odmevov. Kaj sta povedala voditeljici Rosviti Pesek, si lahko ogledate v videu na desni. Vabljeni.

Zato je pomembno, da bi se nekatere stvari, med njimi procesi, ki se nikamor ne premaknejo, hitreje premikale, v ta namen pa je potrebno učinkovito delovanje sodstva in tožilstva, je dodal minister. "Eden ključnih argumentov, ki jih sam zagovarjam, je ta, da je pomemben videz neodvisnosti pravosodnih organov in tožilstvo sodi v okvir pravosodja," je pojasnil.

Minister za pravosodje in javno upravo je pojasnil, da je Lista Virant koaliciji pravzaprav predlaga združitev notranjega in pravosodnega ministrstva, v tem združenem ministrstvu pa bi pristojnost do tožilstva "preprosto ostala". "Kasneje - jaz v koalicijskih pogajanjih nisem sodeloval - je prišlo do spremembe, se ta združitev ni zgodila," je pojasnil in dodal, da je večina strokovnjakov nasprotovala prenosu tožilstva.

Gorenak bo ravnal, kot bodo odločili v koaliciji
Rok za prenos tožilstva pod notranje zadeve je sicer 1. april, do takrat je tožilstvo v nekakšni skupni koordinaciji obeh ministrov. Notranji minister Vinko Gorenak zagovarja prehod tožilstva pod svoj resor, vendar pa pravi tudi, da se s tem ne bo ukvarjal in da bo spoštoval odločitev predsednikov koalicijskih strank ter zakona.

Minister Gorenak je imel svojo prvo tiskovno konferenco.
"Odpuščanja so realnost in nujnost," je napovedal.

Gorenak je sicer v Odmevih povedal, da so ga prav argumenti Gregorja Viranta prepričali, da je prav, da se tožilstvo seli pod notranje ministrstvo. Dodal je, da bodo o predlogu spremembe koalicijske pogodbe razpravljali v stranki (SDS) in na tej podlagi sprejeli odločitev.

NSi in SLS nimata pripomb
V NSi-ju in SLS-u spremembi koalicijske pogodbe ne nasprotujejo, DeSUS se še odloča, odločilno pa bo mnenje SDS-a oziroma predsednika vlade Janeza Janše, je za TV Slovenija poročal Tomaž Bratož.

Kateri minister bo imel tožilstvo?
Kje bo tožilstvo?