Posestvo je bilo po drugi svetovni vojni Karađorđevićem odvzeto in nacionalizirano. Foto: MMC RTV SLO
Posestvo je bilo po drugi svetovni vojni Karađorđevićem odvzeto in nacionalizirano. Foto: MMC RTV SLO

V Parizu živeči dedič Pavla Karađorđevića tako ne bo dobil dela posestva, ki ga država uporablja za protokolarne namene. Toda princ Aleksander še ne bo obupal - kot je dejal njegov odvetnik Peter Kos, se bodo zatekli k izrednim pravnim sredstvom."Stranki sem danes poslal sodbo in za zdaj še nimam njenega stališča, verjetno pa bomo uporabili izredna pravna sredstva, to je revizijo postopka na vrhovnem sodišču," je v ponedeljek povedal za časopis Delo.

Na državnem pravobranilstvo, kjer so sodbo prejeli 28. marca, so v ponedeljek za Delo povedali, da so takšno odločitev pričakovali. "Višje sodišče v Ljubljani je v sodbi 29. februarja pričakovano odločilo, da se pritožba tožeče stranke zavrne kot neutemeljena in da se potrdi sodba prvostopenjskega sodišča. Sodba prvostopenjskega sodišča, v kateri je sodišče sledilo argumentom državnega pravobranilstva in vse tožbene zahtevke tožeče stranke v celoti zavrnilo, je tako postala pravnomočna," so povedali na pravobranilstvu in dodali, da mora tožeča stranka plačati pravdne stroške toženi stranki, to je državi, v višini 3.592,50 evra.

Sodišče v Kranju je že maja lani zavrnilo vse tožbene zahtevke, ki jih je proti Republiki Sloveniji vložil princ Aleksander Pavel Karađorđević, sin kneza Pavla, regenta Jugoslavije. Karađorđević je vložil zahtevek zaradi ugotovitve lastninske pravice na približno polovici parcel na posestvu Brdo, podrejeno pa je zahteval plačilo odškodnine.

Na podlagi kupoprodajnih pogodb iz tistega časa je Aleksander dokazoval, da je upravičen do parcel, ki jih je knez Pavel kupil med letoma 1936 in 1939 in za katere je lastništvo vpisal v zemljiško knjigo. Posestvo je bilo po drugi svetovni vojni Karađorđevićem odvzeto in nacionalizirano.

Vrednost spornega predmeta je bila ocenjena na 260.000 evrov in se doslej ni spreminjala. Kranjsko sodišče je v obrazložitvi sodbe zapisalo, da knez Pavel kupoprodajnih pogodb za zemljišča na Brdu ni sklenil z državo, ampak s fizičnimi osebami, zato tudi ni upravičen od države terjati odškodnine. Princesa Jelisaveta, hči kneza Pavla, pa lastninskopravnega zahtevka za drugo polovico posestva po podatkih državnega pravobranilstva ni vložila in ne čaka na razplet.