Sodišče je že drugič odločilo, da je Branko Mariničo kriv. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je že drugič odločilo, da je Branko Mariničo kriv. Foto: MMC RTV SLO
Marinič že drugič spoznan za krivega

Mariniča je kranjsko okrajno sodišče aprila letos obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, kar je danes višje sodišče tudi potrdilo. Marinič je krivdo zanikal in novinarjem povedal, da je izpit opravljal sam. V sodni dvorani je še pripomnil, da mu izpita iz gospodarskega prava že štirikrat ni uspelo opraviti, in če bi imel namen goljufati, bi to verjetno naredil za ta predmet.

Tožilstvo je Mariniča obdolžilo napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Marinič naj bi kot študent kranjske fakultete za organizacijske vede leta 2005 na izpit iz nemščine poslal nekoga drugega. Na ustnem delu izpita naj bi se pred profesorico pojavila neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.
Decembra 2010 je kranjsko okrajno sodišče Mariniču izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. Marinič se je pritožil in sodišče je sodbo januarja lani razveljavilo. Postopek se je nato končal z omenjeno obsodilno sodbo, a se je Marinič nanjo znova pritožil, kar pa mu očitno ni pomagalo.

V SDS-u ob tem pričakujejo, da bo Marinič vrnil poslanski mandat, so sporočili iz stranke. Sodba ljubljanskega višjega sodišča je namreč pravnomočna, čeprav je Marinič napovedal pritožbo.
"Kirstalno jasno" - Marinič naj odstopi
Tudi po mnenju predsednika DZ-ja Gregorja Viranta je "kristalno jasno", da bi moral Marinič po dveh "nedvoumnih sodbah sodišč na dveh stopnjah" takoj odstopiti. Odstop bi bil v tem trenutku za Mariniča tudi edina častna poteza, hkrati pa tudi nujna za zavarovanje ugleda DZ-ja, je ocenil.

Če Marinič ne odstopi s funkcije poslanca, so nadaljnje odločitve oz. vprašanje izključitve v rokah njegove stranke, pravi Virant. "Če bi se to zgodilo v DL-ju, bi to storili v trenutku," zagotavlja. Poudarja še, da je sodba višjega sodišča glede Mariniča še eden od kamenčkov v mozaiku slabega ugleda DZ-ja.

Marinič že drugič spoznan za krivega