Visoki predstavnik zavezništva je izrazil prepričanje, da mora Slovenija nameniti več sredstev za obrambo, da bo lahko pravično prispevala k zavezništvu. Foto: BoBo
Visoki predstavnik zavezništva je izrazil prepričanje, da mora Slovenija nameniti več sredstev za obrambo, da bo lahko pravično prispevala k zavezništvu. Foto: BoBo
Vrhovni poveljnik Nata pri Pahorju
Konferenca zveze Nato tokrat v Ljubljani

Ob robu Natove konference za neširjenje orožja za množično uničevanje je poudaril, da mora denar ob tem nameniti za prave stvari, tudi za zmogljivosti, ki jih Nato najbolj potrebuje.

Čeprav je izrazil hvaležnost za prispevek Slovenije v operacijah zavezništva, med drugim na Kosovu in v Afganistanu v zadnjih letih, je istočasno izrazil zaskrbljenost zaradi padanja sredstev za slovensko obrambo v zadnjih letih.

"Čas je, da se ob zelo nestabilnem varnostnem okolju ta trend čim hitreje obrne. To bi lahko trajalo več let zaradi domačih finančnih pritiskov. Pomembno pa je, da si vse zaveznice pravično delijo bremena," je poudaril Vershbow.

Okrepiti proračun za opremo in modernizacijo
Po njegovih besedah je cilj, da države članice Nata namenijo dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambo. A še pomembneje je, da denar namenijo za prave stvari. Tako je recimo v Sloveniji treba okrepiti proračun za opremo in modernizacijo, ki je prav tako na zelo nizki ravni, je dodal.

Osredotočati se je treba tudi na zmogljivosti, ki jih Nato najbolj potrebuje. "Nato vedno potrebuje bojne enote, ki jih je mogoče hitro napotiti, da podprejo kolektivno obrambo in misije za obvladovanje kriz. Še druge zmogljivosti bi koristile zavezništvu, kot so recimo posebne enote, helikopterji," je dejal Vershbow in spomnil, da ima Nato sicer sistem obrambnega načrtovanja, ki določa, kaj prispeva vsaka zaveznica.

Nato članic ne sankcionira
Visoki predstavnik zavezništva je izrazil prepričanje, da mora Slovenija nameniti več sredstev za obrambo, da bo lahko pravično prispevala k zavezništvu.

Na vprašanje, ali bodo Slovenijo doletele kakšne posledice, če tega ne bo storila v razumnem času, je Vershbow dejal, da Nato ne sankcionira članic, ki teh ciljev ne izpolnjujejo.

"Gre za vprašanje politične solidarnosti. Upamo, da se takšna situacija ne bo zgodila. Menim, da politiki iz celotnega političnega spektra razumejo, da so obrambni proračuni padli preveč in da je zaradi nevarnega varnostnega okolja na jugu in vzhodu zavezništva ter izzivov migrantske krize čas za več denarja za obrambo," je še dejal Vershbow.

Vrhovni poveljnik Nata pri Pahorju
Konferenca zveze Nato tokrat v Ljubljani