Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 18 glasov Ocenite to novico!
Jernej Pikalo, Peter Jambrek
Ministrstvo za izobraževanje v predlogu zakona o visokem šolstvu predlaga ostrejše pogoje za ustanovitev zasebnega visokošolskega zavoda. Zasebniki bi morali imeti svoje prostore, knjižnico, najmanj tretjina visokošolskih učiteljev bi morala imeti na tem zavodu polno zaposlitev, ustanovitelj novega zavoda bi moral pred prvim razpisom za vpis v študijske programe predložiti ministrstvu bančno garancijo za izvedbo enega študijskega leta. Foto: BoBo

Dodaj v

Visoko šolstvo na pragu novega zakona: med javnim in zasebnim

Iz Dogodkov in odmevov izpostavljamo
5. januar 2014 ob 16:02,
zadnji poseg: 5. januar 2014 ob 16:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na ministrstvu za izobraževanje zagotavljajo, da bodo v novem letu nadaljevali pripravo novega zakona o visokem šolstvu. Kot je znano, imajo nanj visokošolski deležniki nasprotujoče si poglede.

Študenti in profesorji Univerze v Ljubljani, ki delujejo v gibanju Svobodna univerza, menijo, da bodo rešitve, po katerih bodo lahko univerze ustanovile odcepljena podjetja, sprejemale donacije in izvajale plačljivi študij, vodile v privatizacijo in komercializacijo javnih univerz. Medtem ko zasebni visokošolski zavodi ocenjujejo, da jih bosta zahtevi, kot sta bančna garancija za akreditacijo programa in kvota, uničili.

Ministrstvo za izobraževanje v predlogu zakona o visokem šolstvu predlaga ostrejše pogoje za ustanovitev zasebnega visokošolskega zavoda. Zasebniki bi morali imeti svoje prostore, knjižnico, najmanj tretjina visokošolskih učiteljev bi morala imeti na tem zavodu polno zaposlitev, ustanovitelj novega zavoda bi moral pred prvim razpisom za vpis v študijske programe predložiti ministrstvu bančno garancijo za izvedbo enega študijskega leta. Ustanovitelj vsaj dveh zasebnih fakultet Peter Jambrek opozarja, da bodo posledice teh ukrepov "to, da noben od sedaj delujočih akreditiranih, 38 zasebnih visokošolskih zavodov ne bo preživel oziroma bo v roku par mesecev, najkasneje pa v letu ali dveh, ukinjen". "Ukinili se bodo sami, ker ne bodo imeli sredstev za poslovno preživetje in za izvajanje svojega akademskega poslanstva."

Minister za šolstvo Jernej Pikalo odgovarja, da njihov cilj ni uničenje zasebnega visokega šolstva v Sloveniji, temveč da za vse visokošolske zavode veljajo ista merila kakovosti: "To je pomembno zaradi zaščite študentov, da imajo študentje enako kakovostne diplome, to je pomembno tudi za delodajalce, kajti delodajalci morajo vedeti, kako kakovostne so te diplome in ne nazadnje, prav se nam zdi, da imajo vsi visokošolski zavodi ne glede na to, ali so javni ali zasebni, enake tehnične pogoje."

Trenutno imajo le redki zasebni visokošolski zavodi svoje predavalnice, drugo tehnično infrastrukturo; imamo zasebne fakultete s tisoč študenti, ki ne zaposlujejo nobenega profesorja.

Nataša Lang, Radio Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 16:34
Pri nas je zasebna fakulteta=fakulteta s koncesijo. Ko treba pobirat dobičke država stran, ko je treba plačati zgubo kliči državo. Če hočeš zasebno fakulteto si jo plačaj in zahtevaj šolnine.
kaj_kaj?
# 05.01.2014 ob 16:21
Javno in "zasebno" šolstvo.

Če se že grejo privatne šole naj bodo te financirane izključno iz zasenih virov in ne s pomočjo države. Pa naj imajo programe kakršne pač imajo. Pri nas bodo seveda uspeli izmisliti nek umotvor, preko katerega se bo polnilo žepe priviligiranih.

In, ja.Očitno hoče vsaka stranka imeti svojo "zasebno" šolo, v večini financirano s strani države. Čakam, da se uvede še strakarske bolnišnice in policijo pa vojsko itd.
master1987
# 05.01.2014 ob 16:26
Dr. Jambrek in drugi zasebniki...svoje znanje ste pridobili zastonj na račun davkoplačevalcev, sedaj bi ga pa radi prodajali po enormnih cenah? Izraz s katerim bi vas morali poimenovati nebi bil dr.-ju niti blizu. Paraziti družbe.
vipmit
# 05.01.2014 ob 16:33
Kar je nastalo iz šolstva v 22 letih je podn od podna.
Imamo fakulteto v vsaki vasi katerih diplomantov pa nihče ne zaposli.
Samo v naši vasi poznam 5 bodočih arhitektov, ki jih nima kdo zaposlit.
Hudomuh
# 05.01.2014 ob 16:11
Pri nas bo zgleda mir v šolstvu šele, ko bo poslednja parlamentarna stranka in verska skupnost imela svojo univerzo. Pod njo pa 10 fakultet za neuporabne študije in pranje mozga.
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 16:49
i. Ni nobenega razloga, zakaj bi privatno šolstvo bilo drugače financirano kot javno. Ne vidim razlogov, zakaj bi privatno šolstvo bilo apriori manj kvalitetn

Tega ni nihče rekel. Privatno šolstvo se ne sme financirat iz države zato ker je to zasebno šolstvo. Tukaj se razlikuje. In preprosto sem šokiran kako se privatno in zasebno prepleta na tako pomembnem področju kot je šolstvo. Preprosto je treba narediti črto. Če hočeš zasebno fakulteto si zgradi prostore in od študentov zahtevaj šolnino. Posledično nudiš kvaliteto. Da pa to delaš tako kot je navadna pri nas je pa sramotno. Ne morem verjet, vsak misli da bo imel fakulteto in nazive.
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 17:01
Kdaj boste razumeli naslednje. Če naj vlada poštenje potem nihče ne sme biti favoriziran - je tako ali ni tako?? Je tako!
Zakaj si potem državne šole pridržujejo pravico, da ljudem preko NEOBHODNIH DAVKOV izpraznijo žepe za svojo dejavnost?? A ste kdaj pomislili, da bi si mogoče nekdo ta denar raje bil pripravljen dati JAmbreku???


haha sploh se ne gre za to. Vsem poberejo davke zato da imajo vsi možnosti iti na faks. In to jim je omogočeno. Če pa hočeš it na zasebni faks pa si ga plačaj. Če imaš fakulteto s koncesijo potem je prav da zadovoljuješ standardom. Tako to je, vsak ki ima pet minut časa pa ne more imeti faksa. Razen pri nas no.
lazarp
# 05.01.2014 ob 16:40
... in za izvajanje svojega akademskega poslanstva.

hahahahhahaha
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 16:42
Pri nas je zasebna fakulteta=fakulteta s koncesijo. Ko treba pobirat dobičke država stran, ko je treba plačati zgubo kliči državo. Če hočeš zasebno fakulteto si jo plačaj in zahtevaj šolnine.

..... ja, vedno so neke ''krivine'', ko je država priročna in ko ni! Se strinjam.

... seveda bi se naši osamosvojitelji šli zasebno visoko šolstvo, pozabljajo pa, da mi pač nismo Amerika in nimamo nekih Rockefellerjev in jih nikoli nismo imeli. Imeli pa smo tovarne in delovna mesta, ko ni bilo znamenje ''prestiža'', kompleksov ali celo nesposobnosti, da je lahko vsak lolek študiral .......... Danes ni dela in tudi študij je čedalje dražji, tudi na javnih fakultetah. Pa bivši sistem gor ali dol, malo realno je pa le treba gledati na stvari. ......... Tudi Teološka fakulteta, ki je bila v jugo-sistemu izključena iz Univerze v Ljubljani in je bila vanjo sprejeta šele ob osamosvojitvi, je morala nekako ''preživeti'' ..... IN JE! Od kod neki denar, da se je kljub vsemu obdržala s kadri IN študenti?
kozorog1973
# 05.01.2014 ob 16:15
Pikalo je poleg Gabra najbolj nesposoben minister za šport!
the law1
# 05.01.2014 ob 18:37
Pa recimo naj ima vsak možnost študirat ampak brezplačno lahko to stori samo 1x v življenju in to za max. dobo 5 let, ker če greš resno študirat je to dovolj za končat. Kar je preko je plačljivo.
sansam
# 05.01.2014 ob 16:33
Sem brez besed.
vojnaslo91
# 05.01.2014 ob 18:25
ivan ne # 05.01.2014 ob 18:19

Ko se bo v Sloveniji enkrat zgodilo, da z javno šolo ne boš dobil službo, se bo stvar hitro obrnila.

Na Švedskem imajo 14 milijarderjev, ki bi z lahkoto ustanovijo privat šolo, ki konkurira javni.
V privat šoli bi tako dobili zaposlitev samo odlični učitelji. Slabi bi bili dovolj dobri samo za javno šolo.
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 17:53
Npr. na Švedskem imajo sistem voucherjev kjer ti lahko greš tudi na privat šolo in to plača država. To je dobra kombinacija proste izbire in tega, da si že predhodno plačal davke za to. Uvedimo pa takšen sistem, če se noče znižati davke. Bo vsaj fer konkurenca.

http://en.wikipedia.org/wiki/School_vouc
her

Pri nas pa se hoče izbiro kot zgleda uničiti.


..... sistem voucherjev: se strinjam!

.......... malo bolj skeptičen sem glede konkurence in izbire (poudarjen del zgoraj) ............ glede na to, kakšno je pljuvanje pri enih na račun javnega in predavateljev na javnih fakultetah, ne vem, od kod bi naenkrat pridobili konkurenco ter izbiro? ....... verjetno potem denar doda tisto dodano vrednost predavateljem, ki so bili malo pred tem označeni za vse najslabše .... Aha, ne bi predavali domači predavatelji .......... Predavatelji bi bili potem vsi bolj iz tujine - kul, samo ne mi z nekimi chicago boysi spet hodit naprej :)
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 17:22
Hahahahaha
Mi nimamo Rockefelerjev - hahahahaha. Ja mi nimamo Rockefelerjev ravno zaradi tega, ker nimamo ničesar privatnega.
Poglejte preprosta matematika. Če imaš davek na 65 in več procentov. Kaj se zgodi??? Če jaz postanem Rockefeler potem država postane 2-kratni Rockefeler - ker je sem moral še enkrat toliko kot sem pridelal za sebe pridelal še za državo.
A sedaj kapirate zakaj ni Rockefelerjev v Sloveniji???? Ne??? Zato, ker ni tako butastega človeka na svetu, ki bo nekoga drugega bolj obogatil s svojim delom kot pa samega sebe. Zato! In ta šolski sistem to lepo ponazoruje. Folk se s privatnimi fakultetami bori za svoj denar, ki mu ga je sistem nepravično pobral proč. Vi pa govorite, da kradejo denar in uničujejo.
Od kdaj pa je to da si vzameš nazaj nekaj kar so ti neupravičeni vzeli - kraja???


..... daj se ti malo umiri, človek! ..........

........... saj nikjer nisem zapisal, da je ok, da so po vojni razlastninili zasebnike! Mislim, kera nadutost od tebe!

OBJEKTIVNO gledano pa ravno zato ne moremo graditi sistema zasebnega šolstva kot ga NPR., poznajo stoletje+ v opevani Ameriki (zasebno šolstvo, osnovano ravno na osnovi donacij IN TUDI pranja denarja raznih bogatunskih dobrotnikov - so izjeme, ampak, vse tudi ni zlato, kar se sveti in ima danes tako opevano tradicijo napram javnim šolam ......).

........... Sem v prvem postu omenil tudi našo Teološko f., ker jo je jugo-sistem neupravičeno izpisal iz seznama fakultet (javne) Univerze, in se je morala Teološka znajti sama! IN SE JE! Hmm, Vatikan pridal kak mošnjiček, a ..... :)) ....... Kako neki je preživela, če ni bilo pomoči države? ..... Hehehe......

Po osamosvojitvi pa je Teološka f. in njena filiala v Mariboru spet v razvidu JAVNIH šol oz. fakultet, a je v zadnjih letih izvrgla ''genije'', ki so se šli zasebno na način, da bomo zdaj pokrivali njihove ''Rockerfellerje'' - nalašč poudarek na felerjih oz. napakah ....

Pomiri se, prav penasto odreagiraš na določene poste. :((
zmiki
# 05.01.2014 ob 17:03
"Ukinili se bodo sami, ker ne bodo imeli sredstev za poslovno preživetje" ja bumbar, to je bistvo zasebnih dejavnosti, nastopiš na trgu in če ljudje ne kupijo tistega, kar prodajaš, zapreš štacuno!
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 16:46
Pri nas bo zgleda mir v šolstvu šele, ko bo poslednja parlamentarna stranka in verska skupnost imela svojo univerzo. Pod njo pa 10 fakultet za neuporabne študije in pranje mozga.

...... To bi bilo dobro vsaj za Pukšiča in Jerovška, sploh prvi bi morda v okviru zasebnega DODATNEGA šolanja morda pridobil celo neke civilizacijske norme obnašanja :P
cairns
# 05.01.2014 ob 18:59
vojnaslo91
Ti si bolj naklonjen ameriškim načinu izobraževanja?

Meni je sedaj vseeno, oz. sem za pretežno javno šolstvo ker je sekularno.

Kdor pa hoče študirat na privat univerzi pa naj jo plača.

P.S.
Pa nobenega podvajanja programov kot se dogaja sedaj. Razne koncesije za strankarske prijatelje( v času vladavine največjega sina slovenskega naroda Janše) čeprav so identični programi že obstajali v javnih šolah. Prelivanje proračunskega denarja v privat žepe. Podobno kot tajkunizacija. Janša bo še dolgo obiskoval sodišča.
cairns
# 05.01.2014 ob 18:45
Visoko šolstvo na pragu novega zakona: med javnim in zasebnim

Strogo ločiti. Tako kot zdravstvo.
Javno zastonj, zasebno pa naj študij plačajo. In nobenega prehajanja profesorjev v Zasebno. Sedaj vlečejo plačo v javnem šolstvu ki jim plačuje še pokojninsko zavarovanje, zraven pa še dobro zaslužijo na zasebnih univerzah. Enako kot v zdravstvu.

Dualizem prepovedati za vselej.
atilij
# 05.01.2014 ob 18:13
Najbolj pravična bi bila uvedba vavčerjev, torej pri preko vavčerjev, vsak posameznik odločal, kateremu visokošolskemu sistemu bo plačeval šolnino - ali javnemu ali zasebnemu. Naloga države, da je omogoča šolanje posamezniku, ne da pretaka denar v fakultete slabe kakovosti, kot je FDV.
ivan ne
# 05.01.2014 ob 18:06
ne vem zakaj naše zasebne fakultete primerjate s tujimi znanimi zasebnimi fakultetami. Pri nas je po večini, ne povsod, tak da greš na zasebno, ker je lažja, jo plačaš in pol posledično tudi narediš. Kolko je pri nas zasebnih fakultet, ki so ful bolše pa majo pol ful bolše diplomante od javnih? bolj malo, da samo omenim ono od kresalkine mame za fizioterapijo, vsi se delajo norca iz teh diplomantov, plačajo pa ful.
kaj_kaj?
# 05.01.2014 ob 17:04
viljam, ti si milo rečeno dezorientrian. Komunisti to in komunisti ono, potem se pa greš socialistično financiranje šolstva.

Absurdno je tudi financiranje glasbenih šol s strani države in občine. Če se gremo zasebništvo, naj bo to popolnoma zasebno, država naj le regulira situacijo do te mere, da ne prihaja do različnih zlorab. Pri nas je pa očitno zasebno nekaj, kar je v veliki meri financirano s strani države. Bi potem prosil, da financirajo še razne inštruktorje, ki so prisiljeni poučevati dijake in študente.

Slovenija kot država je pobrala najslabše iz socializma in najslabše iz demokracije in kapitalizma. 91 smo imeli super priložnost obdržato dobre lastnosti socializma in prevzeti dobre lastnosti sistema v katerega smo vstopali. Potem pa so naši vrli politiki ukinili SDK in čez 20 let smo kjer žal smo.
evaevi
# 05.01.2014 ob 16:54
to, da noben od sedaj delujočih akreditiranih, 38 zasebnih visokošolskih zavodov ne bo preživel oziroma bo v roku par mesecev, najkasneje pa v letu ali dveh, ukinjen"

samo da res!!!
MateoS
# 06.01.2014 ob 12:27
DOBRA NOVICA ZA MARIBOR
Prodali smo luknjo MAKS!
Evo dobra novica iz Maribora
Kuvajtski investitor je na zemljišču (sedaj jama za kulturni ceneter Max, ki se ni zgodil), za katerega je plačal pol milijona, bo v manj kot treh letih zgradil moderno visokošolsko središče za 2.000 tujih študentov, v katerega bo predvidoma vložil približno 20 milijonov EUR.
Gradila bodo domača podjetja, v administraciji bodo zaposleni domači ljudje, poleg tega pa je to priložnost za domače podjetnike, saj bo treba ponuditi in razviti tiste produkte, ki jih tuji kupci z višjo kupno močjo pričakujejo in zahtevajo.
To je to................
felipesko
# 05.01.2014 ob 20:58
Tukaj je bolj debata o študentih.
Pozabljamo na regulative,ki se bodo z večjim številom šol razgubile.
Ste pozabile na naše strokovnjake iz parlamenta,ki se niso spomnili niti šole niti prfoksa.Pozabljate na kumrovške kadre,ki jih najdete povsod in razna organizacijske in upravne šnelkurse,katerih nazivi danes krasijo vrata marsikatere inštance,ki nam reže kruh.
Namesto,da zreduciramo balast,ga še povečujemo.
Dovolj imam teh pametnjakovičev,ki so srečali pamet pri 40 in jim družba plačuje študij (Grims je ravno eden od teh modelov,ki ga je pamet srečala v parlamentu in če bo dost cajta tam,bo še doktoriral,če že ni)
felipesko
# 05.01.2014 ob 19:21
pa saj privatne imamo že sedaj,le nekoliko reda se naj naredi,da ne bo tako,kot sedaj.Kje pa mislite služijo razni Viranti 90 000 evr za dodatna predavanja. Vsi to možganski trusti so redno zaposleni na javnih zavodih,ki jih veselo slabijo in si delajo prostor za privatna fajn plačana predavanja in vabijo študente,na njihove "kvalitetnejše" fakse.
Podobno smo privatizirali firme in trenutno privatiziramo banke.
Najbolše,da bo čez par let na vrsti še sanacija javnega šolstva in zdravstva. Mogoče pa se bo kakšna tuja našla,ki jo zanima naš bogat bazen možganov in bo postavila ekspozituro,ter zaposlila te pridneže,ki tako radi delajo nadure.
rubin
# 05.01.2014 ob 19:08
niverze ustanovile odcepljena podjetja...pa kaj so totalno znoreli, državni, torej davkoplačevalski denar naj bi sedaj profesorji cuzali s svojimi privat podjetji? to privat šolstvo, financirano s davkopl. denarjem je jasno da služi zgolj za krajo denarja.
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 18:02
Se vpišeš npr. na FDV in imaš za predavatelja Lukšiča in temu se hočeš nočeš ne moreš izognit. To je absurd.

...... ta Lukšič je itak en nakladač, se mi pa zdi krivično, da se samo zaradi njega in nekega pavšalnega pljuvanja po FDV žali ali razvrednoti vse s FDV-ja oz. FDV kot tak ............ s tem je začela PR- mašinerija SDS, sledili so komentatorji na spletnih portalih (po navadi tisti, ki niso niti enega letnika katerega koli faksa videli od blizu; ne mislim s tem nate, the law1- da ne bo pomote :) .........

..........Tudi ne Teološki srečaš vse možne modele z zgrešenimi pogledi na svet in 21. stoletje, pa to še ne pomeni, da je celoten FDV za en organ ............. Veljajo ti predsodki in stereotipi prav za vse fakse. Saj od Lukšiča lahko gremo nazaj v čase, ko je tam jugo propagando za zaščito obrambe jugo-armije študiral nekdanji premier Janša .......
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 17:58
Jaz sem tudi za vavčerje. Ampak potem pa se naj naredijo kriteriji. Ker si znam predstavljati kako bo to pri nas potekalo. Vsak ki bo imel 5 minut časa bo odprl fakulteto. Ker bo lahko narediti bodo vsi šli na to fakulteta država bo pa plačevala. In potem se bo to imenovalo konkurenčnost. Že danes imamo nekaj faksov s koncesijo ki so sramota za državo. Od Rončeviča naprej. To da država financira desničarski faks (pa sem desničar) je popolnoma nedopustno.
severna zvezda
# 05.01.2014 ob 17:54
Kdo pa zavira zasebno šolstvo? res me zanima kdo?

..... a še ne veš? Zlobni komunisti pa to :D
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 17:52
Ne razumeš osnovnih stvari. Nobena šola ne more biti takoj v štartu boljša od tistih, ki imajo monopol nad znanjem že 100 let. Je pa naloga države, da ne omejuje zasebnega šolstva kot to omogoča ta zakon. Zasebno šolstvo pomeni večjo konkurenčnost in boljše znanje, država ga mora spodbujati, s tem postaja tudi javno šolstvo bolj kvalitetno. Mi smo revna tranzicijska država v povojih, ko bomo postali bolj ekonomsko svobodni, bomo lahko imeli tudi prave zasebne šole, do takrat pa je na državi da zasebno iniciativo spodbuja in s tem širi kvalitetni univerzitetni prostor.

Kdo pa zavira zasebno šolstvo? res me zanima kdo?
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 17:39
Nov visokošolski zakon je zmazek, ki ni vreden komentarja. Argument, naj se zasebne šole same financirajo je sramoten za vsakega intelektualca. Slovimo kot država, ki ima največji delež gospodarstva v državni lasti in visoke davke, potem naj se pa zasebne šole same financirajo. Od kje ljudje božji?! Najprej uredite, da bomo normalna država, potem se pa lahko gremo zasebno financiranje. Upam, da bo zakon padel na Ustavnem sodišču.

Zakaj bi rabili potem zasebne šole? Zasebne šole so smiselne zgolj če ponudijo več kvalitete od javnih. Pri nas pa tega ni. Jutr se jaz odločim da ustanovim faks. Kdo mi to onemogoča? ampak a je moja ustavna pravica da ustanovim faks? lepo vas prosim. Mislim eni pišete neumnosti.

Kaj pa je to "če ti ne paše se preseli"? Zgleda, da tudi tisti, ki glede na predhodne komentarje recimo temu zagovarjate "kapitalistični sistem" na koncu koncev nimate pojma kaj je to kapitalizem in bi radi zadržali status quo v Sloveniji oz. vam takšno stanje odgovarja. Samo še en dokaz, da sta predstavniki in zagovorniki naše "levice" in "desnice" na koncu koncev samo en velik kup zblojencev.


Ojoj, sej nima smisla. Povsod se zasebne fakultete plačujejo in financirajo same. Edino pri nas nekaj imenujemo zasebne fakulteta kljub temu da se financira iz države. To prepletanje javnega in zasebnega je smešno. Tisto kar ti plačaš z davki dobiš v javnem faksu. Več pa si plačaj.
ogledalce
# 05.01.2014 ob 16:56
# atilij

Seveda spet vse na pamet... kaj pa, če bi enkrat za spremembo v Sloveniji pogledali kakšne podatke? Po podatkih britanskega podjetja Quacquarelli Symonds je Univerza v LJ med najboljšimi 200 univerzami na svetu na več področjih, in sicer na področju računovodstva in financ, komunikologije in medijskih študij ter politologije in mednarodnih odnosov. Slednja 4 področja pokriva FDV... Univerza kot celota pa je na večini lestvic uvrščena med 400 in 500 mesto, torej so znanosti iz FDV-ja precej nad tem povprečjem... Dajmo enkrat lepo priznati, čeprav vam politično ne ustreza, da je Univerza v LJ v svetovnem merilu edina kaj vredna univerza pri nas, vse ostale javne univerze pa se lahko lepo skrijejo, da ne govorim o zasebnim zavodih, ki to niso, ker se financirajo večinoma iz proračuna, preostala sredstva pa dobijo po političnih povezavah iz podjetij v večinsko državni lasti. Temu se pa reče kako že?
trocki
# 05.01.2014 ob 16:31
Financiranje privatnih šol bi bilo smiselno iz dveh razlogov: ali v javnem šolstvu ni ustreznega znanja/kapacitet ali privat šol prinese neko konkurenco oziroma izboljšavo stanja.
Pri nas, glede na številnost profesorjev in študentov v javnem šolstvu, ne prvi in ne drugi razlog nista aktualna. Torej ni smiselno sofinancirati zasebne šole. Naj jih financirajo posamezniki ali pa njihovi študenti. To se zdi pravično.
MateoS
# 05.01.2014 ob 21:30
Moje mnenje je sledeče. Veliko smo zavozili a še se lahko rešimo, samo sedaj smo res do vrata v dreku. Začet mora delovati pravni sistem, da se te lumpe čim prej zapre, priti morajo tuji investitorji pa ne samo, da kupijo Triglav, Petrol, itd, ampak se mora vzpostaviti tudi proizvodnja v firmah ki so propadle recimo Svea, MIP, Meblo itd. Če se to zgodi bo zadeva tekla. Kar se tiče našega dolga, če se bomo držali obljub in do 2017 izravnali proračun bo pome ta narasel na 30 milijard. Kako ga znižati, prodati čim več firm. Imamo jih recimo za 10 milijard, pa slaba banka nam more narediti vsaj 2 milijardi. Torej se lahko tam okoli 2020 ustalimo na 17 milijardah dolga. Do takrat nas pa te države ne bodo prehitele, če bomo v 2015 res imeli rast. Lotiti se je treba tudi reform pokojninske, zdravstva, šolstva, javne uprave.
Maneverskega prostora pa res ni veliko. Evropa nas pa naj tudi čim bolj zateguje, bo nam vse šlo lažje.
Te države na vzhodu, recimo tudi veliko zaostajajo po povprečni plači, to je pa tudi pomemben dejavnik.
Epafrodit
# 05.01.2014 ob 19:38
the lav1: "Dejstvo je, da je sedaj preveč študentov iz takšnih in drugačnih razlogov. Potrebno je nujno uvesti plačljivi študij, da se stanje normalizira."

...da bo čimprej vzpostavljena idilična družba kast po žlahtnem vzgledu indijske kulture.
STANE
# 05.01.2014 ob 19:36
Nekateri bi želeli plačljiv študij,torej naj se študent ,če starši nimajo denarja, zadolži za študij in še predno začne delat ima ene 10.000 eur kredita.Že tako ne dobi službe,ne more si ustvarit družine,nima možnosti do stanovanja razen najem privat,o otrocih sploh ne more razmišljat ker nima sredstev.To naj bi bila pihodnost naše mladine ali pa tujina......
cinik
# 05.01.2014 ob 19:35
@ the law 1.....
Ne vem od kje si ti razbral o nekem mojem piedestalu, še manj pa o tem kaj naj
bi jaz smatral....
Končal sem naravoslovno smer, 40 let delal v gospodarstvu, zadnjih 10 let pa sem
lahko opazoval kako se namerno uničuje nekoč uspešno tovarno in kako se je delalo
s mladimi. Prvi so bili pa na vrsti najbolj strokovni delavci - mojstri.
Ko boš ti imel tak piedestal se pa še kaj javi.
felipesko
# 05.01.2014 ob 19:28
Če je šolnina za kemijo 2000€ na javni univerzi ti nekje okol tega zneska krije država tudi na zasebni fakulteti, razliko plačaš sam.

Ja univerzo je pa treba naredit,ne pa ustanovit na papirju,se pripopat na državne jasli in zaposlit honorarce,ki jih jemleš iz javnih zavodov,kjer jim plačujejo vse prispevke.
Še verouk uvedimo v šole,da ne bo RKC imela toliko stroškov z prostori.
cinik
# 05.01.2014 ob 19:13
@ vojnaslo91
Si se kdaj vprašal zakaj se priv seh belestečih rezultatih Harvada ali Berkleya , vsi
Američani ne vpišejo na te dve Univerzi ????

@ cairns....Ni problem samo podvajanje programov. Problem je še drugje in specifično
na medicinski fakulteti. Profesorji (mnogi) so tudi kirurgi in celo predstojniki oddelkov
v bolnicah. Ta zdravniški lobij pa namerno podaljšuje potrebna leta študija, onemogoča
zaposlovanje - pa že pripravništvo , da o specializacijah ne pišem.
Vse zaradi "tranzicije"
atilij
# 05.01.2014 ob 19:05
Naravoslovnim in tehničnim fakultetam bi morali povečati finančna sredstva za 100%, temu primerno bi zmanjšali finančna sredstva nekvalitetnim družboslovnim fakultet, kot je FDV, in jim dali možnost, da pridobijo dodatna finančna sredstva na trgu (potem ne bi več prodajali megle). v Pri družboslovnih fakultetah bi absolutno morali uvesti šolnine. Pa naj si vsak sam plača meglo, če jo že želi imeti, ne da jo plačujemo davkoplačevalci.
vojnaslo91
# 05.01.2014 ob 18:42
cinik # 05.01.2014 ob 18:35

Kak si ti pameten, da se kar kadi...
vojnaslo91
# 05.01.2014 ob 18:41
ivan ne # 05.01.2014 ob 18:35

...obesit delodajalcu, ki jih mora vse sam naučit, pol pa ni čudno, da smo tu kjer smo.
-----------------------------------------
Delodajalec bo zmeraj moral poskrbeti, da bodo njegovi delavci izobraženi. Šola ti da sam osnovo.
cinik
# 05.01.2014 ob 18:35
Nekateri ki tukaj bluzijo o fakultetah in univerzah bi morali najprej nazaj v kako
kvalitetno srednjo šolo.
vojnaslo91
# 05.01.2014 ob 18:35
ivan ne # 05.01.2014 ob 18:28

Pri nas so javne šole boljše od privat... tako kot je TELEKOM najboljši pri stacionarnih telefonih. Gre za monopolizem države. Država, če ima interes, ima vse vzvode oblasti, da uniči konkurenco.
vojnaslo91
# 05.01.2014 ob 18:19
the law1 # 05.01.2014 ob 18:10

Strinjam se. Država ima monopol tudi v izobraževanju. Ampak saj bo... počasi bodo prišli k pameti.
manrose.
# 05.01.2014 ob 18:06
"Ukinili se bodo sami, ker ne bodo imeli sredstev za poslovno preživetje in za izvajanje svojega akademskega poslanstva."

Hja, Jambrek... saj veš,da se ne smemo več iti tovarišijskega kapitalizma. To pomeni, da boš kot zasebnik moral dobiti denar iz zasebnih sredstev in ne več od molzenja javnih sredstev države. Vidim, da tudi janševim ni najbolj jasno, kaj je zasebno.
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 18:03
PA še to. Vsak ki ima pri nas denar gre na študij v tujino. Tam kjer je večja masa ljudi. Nihče ne bo šel k nam na faks, zato ker ni dovolj velike mase ljudi. Zakaj Nemci hodijo v ZDA na faks? najbrž ne zato ker bi bili njihovi slabi.
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 18:01
Uvedimo sistem voucherjev in, če nobeden ne bo šel tja bo pač ta zasebna fakulteta propadla. Tako bi jih tudi prisilili, da so boljši, da pridobijo študente. Zakaj Švedi lahko vpeljujejo konkurenčnost v šolstvu mi pa ne.

Verjetno se bojiš, da bi s sistemom voucherjev prej propadla kakšna javna fakulteta?


Sploh ne. Ta konkurenčnost je smiselna samo ob dovolj veliki masi ljudi. Pretiravaš s pojmom konkurenčnosti.
MIRNČAN
# 05.01.2014 ob 17:51
Zgleda, da ti nimaš pojma in zato seveda nima smisla. Jaz sem zato, da se privat univerze financirajo iz privat sredstev ampak, da začnemo furati to pravo privat logiko je potrebno uvesti nižje davke in ljudem pustiti več denarja, da bodo prosto izbirali

Ja ker znižanje davkov bo avtomatsko pomenilo denar za zasebne fakultete. Sej prav da podpiraš kapitalizem ampak pretiravat pa res ni treba.

Npr. na Švedskem imajo sistem voucherjev kjer ti lahko greš tudi na privat šolo in to plača država. To je dobra kombinacija proste izbire in tega, da si že predhodno plačal davke za to. Uvedimo pa takšen sistem, če se noče znižati davke. Bo vsaj fer konkurenca.


Ne vidim zasebne fakultete pri nas na katero bi se splačalo it. Na področju javnega šolstva ne smeš in ne moreš vpeljevati konkurenčnost. Ker smisel javnega je da je dostopno vsem. In možnost izbire med javnim imaš. Če hočeš pa zasebno si pa plačaj. Pretiravaš s tem kapitalizmom do konca. Javno in zasebno mora biti strogo ločeno.
Kazalo