Violeta Bulc je kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Foto: BoBo
Violeta Bulc je kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Foto: BoBo
Violeta Bulc, ki prihaja iz vrst SMC-ja, si želi, da bi imela služba vlade za razvoj, strateške projekte in kohezijo zelo jasno vizijo in da bi skrbela za uravnotežen ter trajnostno naravnan razvoj Slovenije. Foto: DZ
Kandidati brez težav dobili podporo odborov

Bulčeva si želi, da bi imela služba vlade za razvoj, strateške projekte in kohezijo zelo jasno vizijo in da bi skrbela za uravnotežen ter trajnostno naravnan razvoj Slovenije. "Slovenija - dežela uspešnih razvojnih utripov," je na kratko povzela svojo vizijo, saj je prepričana, da je v Sloveniji veliko idej in možnosti za njihovo umeščanje v evropske integracije.

Pri svojem delovanju si bo prizadevala za dvig konkurenčnosti Slovenije, pri čemer bo po njenem mnenju pomemben prav razvojni denar iz evropskih in drugih virov financiranja razvoja Evrope. "Razvojni denar je tisti, ki lahko pomaga pri dvigu konkurenčnosti," je povedala.

Sama si je zadala deset ključnih ciljev, ki bodo pomembni za doseganje že omenjene vizije. Med drugim so to maksimalno črpanje evropskih sredstev in sredstev iz naslova drugih finančnih mehanizmov, kot je norveški sklad, zmanjšanje števila zavrnjenih povračil iz EU-ja, skrajšanje procesov za popravke na podlagi prejetih pripomb iz EU-ja in povečanje števila nagrajenih inovacij v Sloveniji in na ravni EU-ja, ki so financirane z razvojnimi sredstvi.

Med cilji pa je naštela tudi dvig zadovoljstva zaposlenih in njihovo aktivno participacijo pri konkretnih predlogih in projektih, pa tudi zagon vseh devet strateških medresorskih projektov, ki jih definira koalicijska pogodba, in sicer vsaj do realizacije, za vsaj tri pa si želi, da bi jih izpeljali do konca.

Eden njenih prvih izzivov, ki se jih bo lotila, bo proučiti, kaj se da narediti za 11 okoljskih projektov, ki so pripravljeni na črpanje evropskih sredstev, a jih ne dobijo, ker so bila sredstva odobrena drugih projektom, za katere pa obstaja nevarnost, da jih ne bo mogoče izpeljati. Hitro bo proučila tudi problematiko nedavno zamrznjenih sredstev, ki jih je zaustavil EU.

Člani dobora za gospodarstvo so ocenili, da je bila predstavitev kandidatke ustrezna. Tako je menilo 11 članov odbora, proti pa so bili trije.

Kandidati brez težav dobili podporo odborov