Študente občasna in začasna dela spominjajo na malo delo. Foto: RTV SLO
Študente občasna in začasna dela spominjajo na malo delo. Foto: RTV SLO

Vizjak je na novinarski konferenci po pogovorih pojasnil, da je z mladimi govoril o treh stvareh. Ena izmed tem je bila motiviranost mladih za vstop v pokojninski sistem. Dejal jim je, da predlagana pokojninska reforma zagotavlja večjo povezanost med vplačanimi prispevki in končno pokojnino, poudaril pa je tudi, kot trdi vlada, smiselnost in koristnost predvidenih informativnih osebnih računov.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Izidor Šaker je dejal, da se zavedajo, da je reforma pokojninskega sistema nujna, ministru pa so predlagali, da delodajalcu za mladega zaposlenega in starejšega zaposlenega, ki se bliža upokojitvi, dve leti ne bi bilo treba plačevati socialnih prispevkov. Starejši bi bil ta čas mentor mlajšemu.

Govorili so tudi o konceptu enotne zaposlitve za nedoločen čas. Vizjak je dejal, da to ni le v interesu mladih in sindikatov, temveč tudi države. Na ŠOS-u se v določeni meri strinjajo s tem konceptom, sploh z vidika trenutne segmentacije na trgu dela, a so Vizjaka opozorili na možnost zlorab v poskusnem obdobju.

Kot je dejal predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc, je minister študentom obljubil, da bodo konkretneje opredelili, kaj pomeni teh pet mesecev, kakšne so možnosti zlorab in zakaj jih načeloma ne bi smelo biti.

Najbolj problematična občasna in začasna dela
Govora je bilo tudi o občasnih in začasnih delih. Vizjak je dejal, da si vsi mladi želijo redne zaposlitve, ne pa drugih oblik dela. Rešitve vidi v dodatnih varovalkah in razgovoru o tem, ali takšna dela prinašajo več koristi ali več tveganja.

Šaker je dejal, da na predlagano reformo trga dela v Mladinskem svetu Slovenije za zdaj nimajo pripomb, a si želijo, da mlade vključijo kot rizično skupino.

V ŠOS-u pravijo, da jih najbolj skrbijo ravno občasna in začasna dela, ki spominjajo na malo delo in ne prinašajo nobene socialne varnosti.