Irma Pavlinič Krebs: Vlada je s tem ukrepom čakala do zadnjega dne. Foto: BoBo
Irma Pavlinič Krebs: Vlada je s tem ukrepom čakala do zadnjega dne. Foto: BoBo
Stavka javnega sektorja in posledice v gneči tovornjakov na mejnih prehodih
Do zdaj je bilo stavko javnega sektorja še najbolj čutiti na mejnih prehodih, kjer so nastajale kolone. Glede na sredno odločitev stavkovnega odbora naj bi se čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila zdaj zmanjšale. Foto: Reuters
Dušan Miščević
Stavkovni odbor, ki ga vodi Dušan Miščević, naj bi pojasnil, kako bodo v petek zaostrili dejavnosti v zdravstvu, če pogajanja z vladno stranjo ne bodo stekla. V primeru vladnega neposluha ne izključujejo niti ponovne zaostritve na mejah, pa tudi zaostritev razmer na upravnih enotah. Stavko so že zaostrili policisti. Foto: MMC RTV SLO
Posebnih težav četrti dan stavke ni prinesel
Kako potekajo pogajanja?
Policisti poostrili nadzor
Stavko bodo občutili tudi bolniki
Sindikati pozivajo k dialogu
Pritiski na zaposlene

Pogajanja potekajo o vseh šestih stavkovnih zahtevah, ne samo o odpravi plačnih nesorazmerij. V drugih petih točkah sta nasprotujoči si strani dosegli napredek, glede odprave plačnih nesorazmerij pa vlada ni ponudila nobene rešitve.

Sindikati so prepričani, da bo morala vlada 1. oktobra, ki je datum za tretjo odpravo plačnih nesorazmerji, to izvršiti in denar za to zagotoviti, vlada pa po drugi strani meni, da bo to z izrednimi pravnimi sredstvi lahko preprečila.

Obe strani poudarjata, da imata še dovolj volje za pogajanja in da si dogovor želita doseči. Če bi dogovor vendarle sklenili, bi sindikati na neki način zamrznili stavko, a za zdaj kaže, da se to ne bo zgodilo.

V ozadju se govori, da bi se v pogajanja morda moral vmešati nekdo tretji. Ob veliki stavki pred leti je med obema stranema posredoval takratni predsednik države Janez Drnovšek, zato se morda pričakuje, da bo v spor vstopil predsednik Danilo Türk, če se obe strani ne bosta zbližali, kar pa je za zdaj malo verjetno, je za Poglede Slovenije poročal Bojan Traven.

Vlada: Kolektivna pogodba za javni sektor bo odpovedana
Vlada bo razveljavila kolektivno pogodbo za javni sektor in pripravila novo, ki bo spremenila dinamiko odprave plačnih nesorazmerij, ohranila pa dogovorjene plačne razrede. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je na tiskovni konferenci pojasnila, da so v torek vsem 29 reprezentativnim sindikatom že predstavili ukrepe, ki jih ima vlada na voljo v zaostrenih finančnih razmerah: to sta sprejetje intervencijskega zakona, ki določa "elemente nepovišanja plač v javnem sektorju v letu 2011" ali odpoved kolektivne pogodbe za javni sektor in drugih kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s ponudbo nove kolektivne pogodbe.
Odprava nesorazmerij šele, ko bo rast več kot triodstotna
Vlada je ministrstvu za javno upravo pripravo nove kolektivne pogodbe s spremenjenim 50. členom že naročila. V novi pogodbi bo omenjeni člen spremenjen tako, da bo določil, da se tretja in četrta četrtina plačnih nesorazmerij odpravita v dveh zaporednih letih po letu, ko bo gospodarska rast presegla tri odstotke. Časa za dogovor o novi pogodbi bo šest mesecev, je dodala ministrica. Tako dolgo namreč še veljajo zdajšnje kolektivne pogodbe.

Pavlinič Krebsova je povedala še, da je vlada s tem ukrepom čakala do zadnjega dne in da bodo z novo kolektivno pogodbo v celoti ohranjeni doseženi plačni razredi. Spreminja se torej le dinamika odpravljanja plačnih nesorazmerij, ki se po njenih besedah prilagaja spremenjenim okoliščinam.

Grožnje in pritiski na stavkajoče?
Stavka v javnem sektorju poteka že četrti dan. Sekretar republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Drago Ščernjavič je opozoril, da delodajalci izvajajo različne pritiske na stavkajoče na upravnih enotah. Delodajalci od stavkajočih zahtevajo izdelavo seznamov ali celo poimensko izjasnjevanje zaposlenih o sodelovanju v stavki, je dejal. Očitke je že zavrnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in zagotovila, da bo v primeru, da bodo takšni primeri konkretno in argumentirano dokazani, ukrepala. Konkretnih in argumentiranih obvestil ministrica še ni dobila, zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo. Je pa ponoči dobila anonimno elektronsko sporočilo, v katerem jo pošiljatelj, ki naj bi bil zaposlen na Upravni enoti Ljubljana, obvešča o grožnjah, ki naj bi jih bili zaposleni na tej upravni enoti deležni s strani načelnika in vodje sektorja za upravne notranje zadeve.

Če dogovora ne bo, sledi tožba
Če sporazuma o novi kolektivni pogodbi ne bo, bo državno pravobranilstvo v petek vložilo tožbo na razvezo 50. člena kolektivne pogodbe in tarifnega dela. Pri tem se bo naslonilo na obligacijski zakonik, ki, kot trdi ministrica, pogodbeni stranki omogoča, da zahteva sodno intervencijo - če so nastopile spremenjene okoliščine, ki v temelju spreminjajo pogodbeno ravnotežje, ker so okoliščine bistveno drugačne, kot so bile v času sprejetja pogodbene zaveze, in je zato izpolnitev obveznosti postala precej bolj otežena.

Juhart: Vlada se samo z vložitvijo zahteve ne bo izognila izplačilu
Eden izmed avtorjev komentarja k obligacijskemu zakoniku, profesor Miha Juhart s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, je za Radio Slovenija pojasnil, da se lahko vlada izplačilu oktobrske tretje četrtine izogne šele, ko bo - in če bo - sodišče odločilo njej v korist. Ne more pa tega doseči samo z vložitvijo zahteve za razvezo kolektivne pogodbe. Izhod za vlado bi morda lahko bil, če bi hkrati vložila tudi predlog za izdajo začasne odredbe - ko sodišče sodbo izreče pred dokončno odločitvijo.

Stavkovnemu odboru javnega sektorja na pomoč sindikalne centrale iz gospodarstva?
Stavka javnega sektorja poteka že četrti dan, danes pa so se s stavkovnim odborom dela sindikatov javnega sektorja sešli tudi predstavniki sindikatov iz zasebnega sektorja. "Ne gre za to, da bi mi razpravljali, ali se bo gospodarski del vključil v stavko, ampak da bi našli rešitve," je o sestanku s stavkovnim odborom povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj.

Pritrdil mu je tudi vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević: "Namen tega sestanka ni pozivanje k splošni stavki." Stavkovni odbor javnega sektorja in sindikalne centrale gospodarstva naj bi na sestanku skupaj ocenili razmere, ki so nastale na področju socialnega dialoga, in v tem okviru razmere v javnem sektorju. Stavkovni odbor pravkar razpravlja o morebitni zaostritvi stavke.

KAJ PRAVIJO V SINDIKATIH JAVNEGA SEKTORJA, KI NE STAVKAJO?
Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj obsoja pritiske na stavkajoče, a dodaja, da se Sviz stavki za zdaj ne bo pridružil. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides stavko podpira, predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber pa vlado poziva, naj oceni lastno sposobnost za vladanje v danem trenutku in v prihodnje, sicer bodo to zahtevali sindikati.


Stavko zaostrili policisti, v zdravstvu čakajo na izide pogajanj

Stavkovni odbor naj bi pojasnil, kako bodo v petek zaostrili dejavnosti v zdravstvu, če pogajanja z vladno stranjo ne bodo stekla. V primeru vladnega neposluha ne izključujejo niti ponovne zaostritve na mejah, pa tudi zaostritve razmer na upravnih enotah. Stavko so že zaostrili policisti.

Policisti so tako povečali nadzor na nekaterih avtocestnih odsekih. Že ob jutranji konici so na cestninskih postajah pregledovali dokumente in obvezno opremo v avtomobilih. Za manjše prekrške so izrekali le opozorila. V policijskem sindikatu so že napovedali, da ne izključujejo možnosti umika soglasij pripadnikov posebne enote.

Posebnih težav četrti dan stavke ni prinesel
Kako potekajo pogajanja?
Policisti poostrili nadzor
Stavko bodo občutili tudi bolniki
Sindikati pozivajo k dialogu
Pritiski na zaposlene