Višajo se otroški dodatki, niža pa se višina premoženja, ki je podlaga za odmero. Foto: BoBo
Višajo se otroški dodatki, niža pa se višina premoženja, ki je podlaga za odmero. Foto: BoBo
Družina
Spremembe na področju obravnave družin so po oceni ministrstva nujne. Še več jih prihaja prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Anja Kopač Mrak
Goran Lukič je nad spremembami, ki jih je pripravilo ministrstvo Anje Kopač Mrak, zadovoljen. Po oceni Branimirja Štruklja je razprava pokazala zavedanje vseh strani, "kje ta trenutek smo". Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Štrukelj je novi predsednik Ekonomsko-socialnega sveta. Foto: BoBo
Socialnovarstvena zakonodaja usklajena

Predlog sprememb socialnovarstvene zakonodaje je ministrstvo predstavilo na tokratni seji Ekonomsko-socialnega sveta in je po novem v javni razpravi, ki bo trajala predvidoma do konca avgusta. Tako ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot sindikati se z zadovoljstvom strinjajo, da reforma vsebuje nujne popravke napak, ki so se pokazale v letu in pol izvajanja.

Kot je pojasnila ministrica Anja Kopač Mrak, so pripravili le najnujnejše spremembe, ki po njeni oceni vračajo zaupanje ljudi v socialno državo ter so posebej pozorne na položaj enostarševskih in velikih družin, pa tudi samskih oseb. Poudarila je, da s spremembami ne gre odlašati.
Realni gmotni položaj prosilcev
Po predlogu se otroški dodatek ne bo upošteval pri celotnem dohodku družine, se bi pa znižalo premoženje, ki se upošteva pri odmeri denarno-socialne pomoči in varstvenega dodatka. Spremembe bodo upoštevale realen gmotni položaj prosilcev, je dejala Kopač Mrakova.

Začasni dohodek bo vštet le, če bo v povprečju presegal 132 evrov mesečno.
Vse skupaj bo privedlo tudi do večje preglednosti sistema, pri čemer ministrstvo vztraja pri t. i. enotni vstopni točki.

Od 8 do 9 milijonov evrov
Finančno vrednost sprememb je ministrica ocenila na od osem do devet milijonov evrov, pri čemer pričakuje, da bo denar zagotovila prerazporeditev proračunskih sredstev.
Višji otroški dodatek
Po predlogu se bo višina otroškega dodatka za enostarševske družine dvignila z 10 na 30 odstotkov, za isto ciljno skupino bo višja tudi denarno-socialna pomoč.

Uvedena bo možnost dodatka na delovno aktivnost tudi ob pisnem dogovoru o prostovoljnem delu ali pa pogodbi o volonterskem pripravništvu. Socialni partnerji so sicer opozorili na sistemsko vprašljivost pripravništva. Ohranja se sistem sofinanciranja šolske in dijaške prehrane.

Spremembe pri dohodnini
Na ESS-ju so bili sicer manj uspešni pri obravnavi sprememb zakona o dohodnini. Vlada je namreč predlagala ukinitev avtomatičnega usklajevanja olajšav in dohodninske lestvice z inflacijo, spremembo nato umaknila in predlagala, da se to prenese v drug zakon - zakon o izvrševanju proračuna.

"Eno in drugo je neprimerno, saj z ukinjanjem usklajevanja pridemo v situacijo, ki pomeni poseg v žepe," mani predsednik Pergama Janez Posedi. Sprememba namreč prinaša nižje netoplače.

"Vlada pritiska na populacijo, ki dela"
Po podatkih, ki jih je socialnim partnerjem danes predstavilo finančno ministrstvo, bi ukinitev avtomatičnega usklajevanja z inflacijo za nekoga, ki prejema minimalno plačo in olajšavo, torej je samski, letos pomenilo 18 evrov manj, za nekoga, ki prejema povprečno plačo, 110,88 evra manj, za nekoga, ki prejema dve povprečni plači, pa 324 evrov manj, je nanizal sindikalist. "In to je problem, ker se je začelo pritiskati na tisti del populacije, ki dela," je dodal.

Če se dohodninska lestvica ne usklajuje, plače pa rastejo, ljudje prehajajo v višje razrede in plačujejo višje davke, tako da nimajo ničesar od višjih plač, je pojasnil.

Posedi: Delodajalci so mlačni
Predviden poseg v žepe tistih, ki delajo, se mu zdi ob inflaciji, ki jo imamo, nesprejemljiv, še posebej, ker bo v prihodnjih letih še bistveno višji. Ob tem je bil kritičen do "mlačnih" odzivov predstavnikov delodajalcev, ki na novinarski konferenci niso sodelovali, vlado pa je pozval, naj opusti tovrstne načrte.

Štrukelj novi predsednik ESS-ja
Predlog novele sicer v tem delu za zdaj ostaja odprt. Posebna delovna skupina socialnih partnerjev bo nadaljevala tudi pogajanja glede predlogov, vezanih na izplačilo dodatnih pokojnin, je povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, sicer tudi novi predsednik ESS-ja.

Protest zaradi načina dela ESS-ja
Na delovni skupini pa je bilo že doseženo soglasje glede vprašanj davčne obravnave odpravnin in poklicnih pokojnin. Predstavnikov ministrstva za finance, ki bi lahko dali podrobnejša pojasnila na to temo, sicer ni bilo na novinarski konferenci. "Stalna praksa predstavnikov ministrstva za finance, da pridejo na sejo ESS-ja, se po prvi točki, ki jih zanima, poslovijo, tako da za javnost ni nobenih informacij, počasi postaja čudna," je bil oster Posedi.

Socialnovarstvena zakonodaja usklajena