Predsednik vlade je med drugim odgovarjal na vprašanja o referendumih, podpisih in demonstracijah. Foto: BoBo
Predsednik vlade je med drugim odgovarjal na vprašanja o referendumih, podpisih in demonstracijah. Foto: BoBo
Janko Veber
Poslanca SD Janka Vebra so zanimali načrti vlade glede državnega premoženja. Foto: BoBo
Janša v parlamentu tudi o podpisih

Vprašanja med drugim zadevajo sobotne demonstracije in izgubljene podpise pod referendumsko pobudo

Poslanko PS Alenko Pavlič je tako zanimalo ali se bo vlada, glede na množična nasprotovanja odločila za drugačno smer reševanja gospodarske krize. Na kar je predsednik vlade Janez Janša odgovoril, da dvomi, "da so protesti spodbudili kakšnega domačega investitorja, k večjim investicijam."

Janša je ob tem dejal še, da pri nas ne moremo še govoriti o varčevanju, saj se vlada le trudi, da bi se Slovenija manj zadolževala kot v preteklosti. Deloma je, tako Janša, tej vladi to že uspelo, več dela na tem področju pa jo še čaka v prihodnjih dveh letih. "Zelo bomo veseli, ko bomo zagledali tisti dan, ko bomo kaj privarčevali."

Janša: Izgubljeni podpisi so enak škandal kot kopiranje podpisov
Pavličin poslanski kolega Roman Jakič pa je premierja spraševal kako komentira afero z izgubljenimi podpisi pod referendumsko pobudo za zakon o sanaciji bank. Janša je na to odgovoril, da so izgubljeni podpisi škandal, ki se ne bi smel zgoditi, a preden se začne govoriti o odgovornosti je po mnenju Janše potrebno poiskati krivca za izgubo. Ob tem je dejal, da kot enak škandal ocenjuje tudi kopiranje podpisov, ki jih je k referendumski pobudi priložila PS.

Možnosti blokade je treba odpraviti
Na vprašanje poslanke DL, ki jo je zanimal premierov komentar napovedanih sprememb referendumske ureditve, po katerih bi bili pogoji za referendumske pobude strožji pa se je Janša pozval poslance naj čimprej pridejo do rešitve. Po mnenju premiera lahko v Sloveniji "kdor koli in kadar koli blokira nujne ukrepe, kar predstavlja problem." Ob tem je spomnil, da so se spomladi vse stranke strinjale, da so spremembe potrebne, a nekatere pri tem "niso držale besede."

Elan ni edina sporna državna pomoč
Ob vprašanju poslanca SD Janka Vebra o načrtih vlade z državnim premoženjem je Janša dejal, da opozorilo evropske komisije o nedovoljeni državni pomoči Elanu še zdaleč ni edino in da je po nekaterih napovedih pričakovati še več opozoril evropske komisije o nekaterih državnih pomočeh v prejšnjem mandatu.

Zato je Janša opozoril, da je pri dodeljevanju pomoči potrebno biti pozoren, da se pri tem ne krši predpisov zaradi česar se mora sredstva v še težjih časih vračati. Obenem je dejal tudi, da se bo vlada na odločitev evropske komisije po kateri bi moral Elan vrniti 10 milijonov evrov pomoči, pritožila.

Ob koncu seje bodo poslanci odločali še o poslanski imuniteti nepovezanemu poslancu Ivanu Vogrinu. Okrajno sodišče v Lenartu želi namreč proti njemu začeti kazenski postopek zaradi suma zlorabe položaja.

Janša v parlamentu tudi o podpisih