Foto:
Foto:
Vlada na čelu z njenim predsednikom Antonom Ropom je ratificirala protokole o čezmejnem sodelovanju slovenske in hrvaške policije.

Potrdila je, katerih šest stanovanjskih poslopij bo predlagala za nadomestno gradnjo. Denar bodo prispevali predvsem donatorji, gre pa za objekte, ki po potresu leta 1998 niso bili obnovljeni, v letošnjem pa so bili tako poškodovani, da jih zaradi obsega poškodb ni smiselno obnavljati.

Za sofinanciranje graditve montažnih poslopij je vlada namenila 18 milijonov tolarjev. Sredstva iz proračunske rezerve bodo porabljena za rušitev in ureditev zemljišč za nadomestne gradnje in za načrtovanje gradnje.

Začetek gradnje v prihodnjih tednih
Pri širšem izboru so bili upoštevani podatki civilne zaščite, centra za socialno delo, državne tehnične pisarne, občine Bovec, krajevnih skupnosti Čezsoča in Bovec ter skladno z dovoljenjem upravičencev podatki republiške davčne uprave. Prednost imajo družine z otroki, ki se šolajo, in socialno ogrožene družine.

Prihodnji teden bodo potekali pogovori z donatorji in upravičenci do donacij, priprave objektov za novogradnje pa bodo sledile v prihodnjih tednih, v sodelovanju z donatorji in upravičenci pa jih bo vodila državna tehnična pisarna.

Ministri še o sodelovanju obmejnih policij
Ministrski zbor je sprejel tudi uredbo o ratifikaciji treh protokolov o čezmejnem sodelovanju slovenske in hrvaške policije. Prvi protokol govori o lažjem prehajanju meje med državama s policijskimi vozili, drugi o izmenjavi uradnikov za zveze, ki bodo pristojni predvsem za hiter pretok informacij, tretji pa o skupnih policijskih patruljah.

Ta ureja podrobnosti in enotne standarde pri izvajanju mešanega patruljiranja na slovenskem in hrvaškem državnem območju. Namen mešanega patruljiranja je predvsem krepitev varnosti na skupni državni meji in preprečevanje nedovoljenih migracij.

Protokole sta 18. junija podpisala generalna direktorja policij Slovenije in Hrvaške Darko Anželj in Ivica Franič na srečanju v Rovinju.