Slovenija

Dodaj v

Vlada: Država bo poskrbela za odpadne sveče in embalažo

Zakon naj bi DZ obravnaval na decemberski seji
29. november 2018 ob 10:57
Ljubjana - MMC RTV SLO, STA
Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami.

Ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Jureta Lebna je v predlogu zakona zapisalo, da tako pri odpadni embalaži kot pri odpadnih nagrobnih svečah prevzem in obdelavo zagotovi država.

Za izbiro osebe, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke oziroma sveče, bo zadolženo ministrstvo za okolje, izbrani izvajalec pa bo moral odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov, sveče pa za največ 200 evrov na tono.

Država bo sicer imela v skladu z zakonom pravico in dolžnost od družb za ravnanje z odpadki oz. nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami zahtevati vračilo stroškov interventnega odvoza.

Država mora izterjati denar

Za izbiro osebe, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke oziroma sveče, bo pristojno ministrstvo za okolje, izbrani izvajalec pa bo moral odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov, sveče pa za največ 200 evrov na tono. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva.

"Država mora vsaj poskusiti izterjati denar nazaj od podjetij, ki so pristojna za urejanje področja odpadne embalaže. Kot minister sem odgovoren do državljank in državljanov, do tistih, ki reciklirajo, ki dnevno pazijo, da varujemo našo zeleno Slovenijo. Državni proračun je od vseh nas, zakaj bi državljanke in državljani plačevali za nekaj, kar bi se po sistemu moralo že izvajati," je dejal Leben.

Odprto ostaja vprašanje primernosti cene odvoza odpadne embalaže pri največ 120 evrih na tono. "Ko smo pripravljali idejo rešitve znotraj ministrstva, smo pridobili kar nekaj informativnih ponudb, ki so bile veliko cenejše od 120 evrov. Ko pa smo javno povedali, da bomo zagotovili še dodaten denar in zadeve urejali tudi z uredbo, so cene poskočile, nekatere do 200 evrov. Takšnega izsiljevanja ne morem dorustiti," je dejal Leben in izrazil prepričanje, da je rešitve mogoče izpeljati v zastavljenih okvirnih cenah.

Obenem pa je izrazil pričakovanje, da se bo "tisti del kapitala, ki bi od tega rad le nekaj imel, na vse kriplje upiral". Prav tako pričakuje, da "bodo šle kakšne stvari tudi na sodišče", a "čas je, da vzpostavimo red tudi na tem področju".

"Vrag je vzel šalo. V nekaterih komunalah ne odvažajo več embalaže podjetjem, v nekaterih ne odvažajo več odpadne embalaže v kmetijski dejavnosti. Sistem je padel, mi pa smo se na to odzvali," je še poudaril minister.

Ministrstvo za okolje in prostor je za zakon predvidelo obravnavo po nujnem postopku, državni zbor naj bi ga obravnaval na decembrski seji.

Realizacija dogovora s sindikati

Vlada je tudi pristojne ministre pooblastila za podpis stavkovnih sporazumov s sindikati javnega sektorja ter dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju. Za realizacijo vsebine sporazumov in dogovora je treba sprejeti tudi ustrezne pravne podlage. Vlada je tako že določila besedilo novele plačnega zakona.

Predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju predvideva trajni premik izplačila napredovanj z aprila na december v vsakem letu.

V stavkovnih sporazumih in dogovoru o plačah predvidene plačne dvige pa bo treba preliti v anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Za javne agencije in vojsko bo morala vlada sprejeti spremembe uredb, s katerima se delovna mesta uvrščajo v plačne razrede.

Ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za obrambo je vlada naložila, da ji najpozneje do 6. decembra v sprejetje predložita spremembe uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 29.11.2018 ob 11:23
Denar za njihovo reciklažo pa naj gre iz cene izdelka, ne iz od davkoplačevalcev.
kritik101
# 29.11.2018 ob 11:21
Seveda, plačujemo odvoz, firme dobijo plačano za prevzem, na koncu pa ležijo smeti na kupu in bo odstranjevanje plačala država.
Upam, da ne naša "država". Za Lebna je denar pa itak imaginarna zadeva, nekaj kar pada z neba. Njemu je seveda vseeno, če plača "država".
JozaTuzni
# 29.11.2018 ob 11:33
Bravo svečkarji. Naslednje leto pa še več! Verjamem, da zmorete!
conanbarbarian
# 29.11.2018 ob 11:58
Bo potrebno kakšno sežigalnico z najnovejšo tehnologijo postaviti !
Mitja80
# 29.11.2018 ob 12:20
Je pa tudi žalostno, da ljudje sami niso toliko sposobni, da bi videli kaj delajo. Pa to, da nagrmadijo goro sveč ob grobu sploh ni več lepo. Kot bi tekmovali kateri grob bo bolj osvetljen... Ampak to ljudem dopovedat je znanstvena fantastika.

se popolnoma strinjam s spotrniikom. Denar za razgradnjo bi moral biti v ceni same sveče. Potem bi se mogoče (ampak samo mogoče) komu posvetilo
Rasta75
# 29.11.2018 ob 12:17
Kaj pa če bi enostavno prepovedali to neumnost od nagrobnih sveč? Vem, da je (bilo) marsikaj prepovedano že zaradi veliko manj škodljivih posledic.
Lev Julius
# 29.11.2018 ob 12:20
Država ,ki ne uporabi zakonska sredstva za preventivo deluje nesposobna ali deluje koruptivno . Zakaj pa ne obdavčite prodajalce sveč ? Naj stane sveča v trgovini 10€ ,potem bomo videli koliko jih bodo kupovali . Tudi tehnologija izdelave tulcev iz pločevine kot je pločevina za pijače bi bil viden napredek .Pač kdor nima interesa, ničesar ne spremeni - SAMO JAMRAJO .
Enak problem je onesnaževanje s pirotehniko ! Vsi so EKOLOŠKO osveščeni ,pa vendar prodajajo in kupujejo petarde in rakete ,ki zasmrajajo okolico ,medtem ko inšpektorji nadzirajo naše dimnike kaj kurimo .Narobe svet .
RonaldoTheHorse
# 29.11.2018 ob 12:15
KAJ?? Država bo poskrbela za smeti za katere itak MORA poskrbet?
Mitja80
# 29.11.2018 ob 12:15
kako ponosno: Država bo poskrbela... le kdo ji daje denar za to?!?
SpookyDonk
# 29.11.2018 ob 17:19
Leben je bistveno bolj primeren za zdajšnje ministrstvo, kot je bil za prejšnje. Končno nekaj premika v pozitivno smer.
m72
# 29.11.2018 ob 15:34
"Vlada: Država bo poskrbela za odpadne sveče in embalažo"

A bodo ustanovili delovno brigado iz zaposlenih v državni upravi?
garmond
# 29.11.2018 ob 15:28
Začeti je potrebno z "šibo" pri proizvajalcih in prodajalcih te plastične nesnage. Če tega potrošnik ne bo imel v ponudbi, tudi problemov s to nesnago ne bo več.
pobrisan
# 29.11.2018 ob 11:31
V razvih državah se vse to reciklira.
Mitja80
# 30.11.2018 ob 08:32
@liliana

tudi jaz imam pokopane, pa zato z družino ne zasujemo groba s svečami vsako leto. Moj telefon bo pa ostal pri meni upam vsaj kakih 5 let.
liliana
# 29.11.2018 ob 21:20
Mitja80

Je pa tudi žalostno, da ljudje sami niso toliko sposobni, da bi videli kaj delajo. Pa to, da nagrmadijo goro sveč ob grobu sploh ni več lepo. Kot bi tekmovali kateri grob bo bolj osvetljen... Ampak to ljudem dopovedat je znanstvena fantastika.


A ti kdaj razmišljaš, kaj je zgodi s tvojim mobilnim telefonom, prenosnikom itd. ko ga zavržeš....? Si sposoben razsodno pogledati na razsežnost problema ali so problem zgolj sveče, ki jih pač TI NE prižigaš, nekdo, ki pa ima pokopanega otroka ali brata ali starša pa jih.....
liliana
# 29.11.2018 ob 21:17
Kdo drug bo pa poskrbel za to, če ne država. Saj je to njena naloga. Že prej bi morala, že takoj, ko je ona "predelovalnica sveč" zgorela.

Itak so pa sveče problem le 1. novembra.
tedi77
# 29.11.2018 ob 20:48
Embalažo bi v Sloveniji lahko mirno preimenovali v emblamažo.
veza
# 29.11.2018 ob 20:29
Vlada: Država bo poskrbela za odpadne sveče in embalažo

smešno, država ne more ničesar narediti, to bo naredilo neko ministrstvo ali agencija, s točno znanimi ljudmi, ki so tam zaposleni
QUENDI
# 29.11.2018 ob 17:22
.....razgradnja naj se plača iz cene sveče......uvesti trošarino....razmisliti pa tudi o ustanovitvi državnega podjetja za reciklažo......odpadki so postali preveč pomemben problem.....
Kazalo