Poročilo Računskega sodišča o vzpostavitvi pogojev za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank je bilo negativno. Foto: MMC RTV SLO
Poročilo Računskega sodišča o vzpostavitvi pogojev za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank je bilo negativno. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci obravnavali poročilo o slabi banki

Omenjena parlamentarna komisija je namreč obravnavala poročilo Računskega sodišča o vzpostavitvi pogojev za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in o prenosu slabih bančnih posojil na DUTB, v katerem je to ugotovilo, da vlada in ministrstvo za finance nista ravnala učinkovito. Poleg tega so se posvetili tudi poročilu o poslovanju DUTB-ja v letu 2013, ki mu je sodišče zaradi neučinkovitosti in negospodarnosti izreklo negativno mnenje. Ta je imel dve različici poročila, in sicer javnega in zaupnega. Računsko sodišče je že ob objavi poročila vse tri revidirance pozvalo, naj odpravijo oznako zaupno, da bo lažje pojasnilo okoliščine, ki so botrovale takšnemu mnenju.

Ta poziv je danes znova ponovil drugi namestnik predsednika Računskega sodišča Samo Jereb. Podobno kot ob razkritju ugotovitev sodišča v začetku marca je Jereb znova povedal, da v reviziji med drugim niso mogli potrditi, katere storitve so zunanji svetovalci DUTB-ja v resnici izvedli in katerih ne. "Prikrite so najzanimivejše zadeve," je orisal.

Odzivna poročila bodo kmalu narejena
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je predstavil nabor ukrepov, ki jih je vlada glede delovanja DUTB-ja od takrat že sprejela, katere načrtuje in katere dileme so še odprte. Njegov opis se je nanašal na delovanje DUTB-ja tako v letu 2013 kot 2014, ki pa ni bil predmet revizije Računskega sodišča. Predsednik upravnega odbora Lars Nyberg in glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson pa sta znova izpostavila, da ima DUTB glede veliko točk različno stališče kot Računsko sodišče. Vsi trije so napovedali, da bodo njihova odzivna poročila nared prav kmalu, in s tem potrdili pričakovanja sodišča, da jim bodo ta posredovana veliko pred iztekom roka na začetku poletja.

Član komisije Janez Janša (SDS) je omenil tudi političnega vpliva na takšna poročila in s tem njihove verodostojnosti. Komisija za preprečevanje korupcije, ki je tudi ocenjevala delovanje DUTB-ja, je po njegovem prepričanju namreč "politični instrument, ki je bil neštetokrat zlorabljen, še bolj kot Računsko sodišče". Jereb je bil glede tega odločen: "Nič se ni presojalo politično, in to moram ostro zavrniti."

Po potrebi bodo pretresli porevizijsko poročilo
Luka Mesec
(ZL) je od predstavnikov vodstva DUTB-ja skušal dobiti odgovore na več ugotovitev Računskega sodišča, a jih ni dobil, saj je Mansson povedal, da je njihovo odzivno poročilo že blizu dokončne izdelave in da so v njem pojasnjeni vsi odgovori. Tako je predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) izoblikoval sprejeti sklep komisije, ki med drugim določa, da se bo komisija tej tematiki po potrebi znova posvetila po prejemu porevizijskega poročila Računskega sodišča.

Poslanci obravnavali poročilo o slabi banki