Vlada je najprej imenovala desne roke ministrov. Foto: BoBo
Vlada je najprej imenovala desne roke ministrov. Foto: BoBo

Podpredsedniki vlade so postali Violeta Bulc (SMC), Karl Erjavec (DeSUS) in Dejan Židan (SD). Ministrica oz. minister v funkciji podpredsednika vlade nadomešča premierja ob morebitni odsotnosti ali zadržanosti pri predstavljanju vlade, vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave.

Državni sekretar v kabinetu premierja je postal nekdanji Zaresov poslanec Tadej Slapnik (po pisanju portala finance.si se je Slapnik pred kratkim neuspešno ukvarjal z ustanavljanjem zadruge za odkup Mercatorja, potem ko je bil ta že prodan Agrokorju), ki bo pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo, koordinacijo državljanskih pobud in socialno podjetništvo.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev. Državna sekretarka na novoustanovljenem ministrstvu za javno upravo bo s petkom postala Renata Zatler (zdajšnja državna sekretarka na MNZ-ju). Dragoljuba Benčina bo po novem državna sekretarka na MZZ-ju (do zdaj je bila generalna direktorica direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo).

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo s petkom postal Peter Maček (od leta 1978 poučuje biokemijo na biotehniški fakulteti v Ljubljani). S 15. oktobrom pa bo državna sekretarka v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko postala Alenka Smerkolj, ki izhaja iz bančnega sektorja.
Vlada je danes tudi razrešila Tomaža Kunstlja s položaja generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, s petkom pa za vršilca dolžnosti imenovala Stanislava Vidoviča. Z 9. oktobrom pa bo funkcijo generalne direktorice direktorata za zakonodajo s področja pravosodja na pravosodnem ministrstvu prevzela Andreja Lang, dosedanja vršilka dolžnosti.