Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja se nadaljujejo. Foto: BoBo
Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja se nadaljujejo. Foto: BoBo
Vlada in sindikati zbližujejo stališča
Vlada in sindikati znova za pogajalsko mizo

Po vladnem predlogu iz torka bi večini zaposlenih nad 26. plačnim razredom dvignili plače za dva plačna razreda, za tri pa tistim z magisterijem znanosti, doktoratom in specializacijo. Iz zvišanja bi izvzeli zdravnike, funkcionarje, direktorje in ravnatelje. Izvzete bi bile tudi pooblaščene uradne osebe.

Za sindikalno stran pa je bilo najbolj problematično, da vladni predlog v nasprotju s tistim iz marca, ko so bila pogajanja s prejšnjo vlado prekinjena, ni vključeval najslabše plačanih, torej tistih do 26. plačnega razreda. Po danes dopolnjenem predlogu naj bi vlada zanje predlagala dvig za en plačni razred.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnja pogajanja označil kot izjemno konstruktivna. Kot je pojasnil, sta obe strani podali svoj približevalni predlog, nekatere zahteve pa so bile tudi pri sindikatih umaknjene. V nadaljevanju bodo tako na vladni kot na sindikalni strani svoje zahteve in pričakovanja še dodatno konkretizirali. V torek pa se znova dobijo na pogajanjih, je napovedal. Po Pogačarjevih besedah v tem trenutku približevanj, ki so bila danes ustno izražena, še ne morejo ustrezno finančno ovrednotiti. "Same številke v tem trenutku niso pomembne, pomembno je, da smo zbližali stališča," je poudaril.

Premier Marjan Šarec se je udeležil seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri so socialni partnerji govorili o pričakovanjih glede štiriletnega mandata njegove vlade. Po seji so bili sogovorniki optimistični. Predstavniki sindikatov in delodajalcev so se zavzeli za socialni dialog in za čim bolj dejavno vlogo pri oblikovanju zakonodaje. Po pričakovanjih bodo največje razlike med njimi v pogajanjih o minimalni plači. Premier Šarec je na vprašanje, ali bo minimalna plača januarja višja za 4,5 odstotka – kot je to zapisano v koalicijski pogodbi –, odgovoril, da je to odvisno od dogovora, in ne od zapisanega.


"Dopolnjen predlog ne dosega tistega iz marca"

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dejal, da je dopolnitev vladnega predloga dobrodošla. Vendar pa je obenem ugotavljal, da tudi dopolnjen vladni predlog še vedno ne dosega tistega, o katerem so se usklajevali marca pred prekinitvijo pogajanj, konkretnejši pa ni bil. Predlog vladne strani je po njegovih besedah tudi še premalo konkreten in nejasen. Zato so jo pozvali, da jim posreduje dodatna pojasnila. Želijo tudi, da se opredeli do vseh točk predloga stavkovnega sporazuma, ki so ji ga posredovali v ponedeljek. Kakšna bosta njihov odziv in morebiten protipredlog, pa je močno odvisno od odgovorov, pojasnil in opredelitev vladne strani, pravi Počivavšek.

Sicer pa je po njegovih besedah vlada danes privolila v pogovore o formuli, s katero bi reševali njihovo zahtevo po vrnitvi osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem z znižanjem vrednosti plačnih razredov vzeti v času krize leta 2012. Dogovorili so se namreč o oblikovanju delovne skupine. Kakšen bo rezultat teh pogajanj, ali jim bo formulo uspelo doreči in kakšna bo, pa bodo videli, je dodal.

Vladna stran predlaga še en skupen krog
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je po današnjih pogajanjih dejal, da je o konkretnem napredku težko govoriti, so se pa nakazale možnosti, da bi v naslednjih krogih lahko dosegli konstruktiven dogovor. "Stvari so se nakazale, niso pa bile dogovorjene," je dejal in dodal, da je razmeroma optimističen. Tudi na današnjih pogajanjih se je sicer odprlo vprašanje načina pogajanj. S policijskima sindikatoma že potekajo ločena pogajanja. Danes sta željo po ločenih pogajanj izrazila tudi dva zdravstvena sindikata.

Vladna stran je predlagala, da v torek še enkrat opravijo skupen krog pogajanj glede na to, da vprašanja, ki bodo obravnavana, zadevajo vse stavkovne skupine. V nadaljevanju pa bodo vsaki skupini, ki želi ločena pogajanja, to tudi omogočili, je povedal Pogačar.

Vlada in sindikati zbližujejo stališča
Vlada in sindikati znova za pogajalsko mizo