Slovenija
arbslohr
Cerar pravi, da ima vlada v odhodu vsa pooblastila, da vloži tožbo proti Hrvaški, a odločitev bo padla šele po razpravi na vladi. Foto: BoBo
VIDEO
Vlada že vložila tožbo pr...

Dodaj v

Vlada je vložila tožbo zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitraže

Sprejeto končno besedilo tožbe
13. julij 2018 ob 08:30,
zadnji poseg: 13. julij 2018 ob 17:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je sprejela končno besedilo tožbe zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe in sklep, da tožbo nemudoma predloži na Sodišče EU. Tožba je, skladno s sklepom že vložena.

Vlada se je za tožbo odločila zaradi potez Hrvaške, ki ne sprejema odločbo arbitražnega sodišča. Vlada ocenjuje, da Hrvaška s tem ne izpolnjuje obveznosti na podlagi 259. člena Pogodbe o delovanju EU. Sodišče EU sicer v ponedeljek začenja sodne počitnice, tako da pred 31. avgustom, ko jih bo zaključilo, ni pričakovati postopkov v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški.

Odhajajoča vlada je 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU-ja z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta, kar je storila v ponedeljek. Po seji odbora je premier, ki opravlja tekoče posle Miro Cerar, povedal, da so se strinjali glede vložitve tožbe. Predsednik SDS-a Janez Janša je sicer nato tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada. Podobno kot Janša meni tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je pred sejo vlade zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada.

Cerar: Vlada ima vsa pooblastila
"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi,"
pa je Cerar dejal v sredo ob robu vrha Nata v Bruslju.

Kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan je pred začetkom seje izrazil mnenje podobno Cerarjevemu, torej, da vlada lahko tožbo proti Hrvaški vloži kadarkoli želi. "Ves čas sem razumel, tudi predsednik vlade Miro Cerar je tako govoril, da je vlada sklep o vložitvi tožbe sprejela, ko je imela še polna pooblastila," je povedal Židan. Vlada je poleg tega potrebovala seznanitev DZ-ja, ki je bila že izpeljana. "Bom videl, kaj bo predsednik vlade danes naredil, ampak po mojem razumevanju lahko vloži tožbo kadar koli želi," je dodal Židan.

Evropska komisija obmolknila
Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je takrat napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU-ja marca letos dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje postopek vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Sa. J., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 13.07.2018 ob 09:31
@navigator007 s Hrvati smo se pogovarjali 20 let in se ni dalo nič dogovoriti, ker za njih noben dogovor, razen popolne kapitulacije, ni dovolj dober. Ti vaši pozivi k še več pogovorom so dejansko pozivi k ohranjanju statusa quo, kar ustreza Hrvaški. Dlje kot se bo mučkalo, dlje se bo iz tega spora napajala brezvezna politika.

Zato dajmo že enkrat to uredit in konec.
GUESS
# 13.07.2018 ob 10:13
G.Cerar, kar pogumno!
Ostali, ki dobesedno čvekate o "nadaljnjih pogovorih" s Hrvati, se malo zamislite nad samimi seboj - kot da ste prespali 27 let.
zeus-zengg
# 13.07.2018 ob 13:16
Ne razumem zakaj s to tožbo odlašamo , saj je čisto vse eno ali to stori sedanja vlada ali naslednja . Glede na to da je Janša proti takojšnji vložitvi tožbe pa bi moral objasniti zakaj je proti in kaj bi bilo bolje če to stori naslednja vlada . ti politiki so res nekaj neverjetnega : vsi zmuzljivi , vsi prestrašeni in vsi preračunljivi do te mere da se na koncu račun nikoli ne izide ....
igorto
# 13.07.2018 ob 09:24
Sem proti tožbi !
Takoj zapret južno mejo !
vranek
# 13.07.2018 ob 10:42
Miro, naredi.
pobrisan
# 13.07.2018 ob 12:54
Imamo še dva aduta v rokavu: Schengen in OECD

Na koncu bodo še ponujali sprejem arbitraže.
GoodFella
# 13.07.2018 ob 11:16
Če ne bodo vložili tožbe danes, potem bo to izpadlo skrajno neresno, omahljivo in popustljivo. Če se bomo vrgli arbitražno sodbo v koš, potem nas ne čaka nič drugega kot leta in leta brezplodnih pogovorov, hrvaškega vztrajanja pri razdelitvi Piranskega zaliva na pol in popolni izolaciji našega morja z odprtimi vodami. Po arbitražni sodbi nam vsaj črno na belem pripada 80 % zaliva in zagotovoljen stični koridor do mednarodnih voda. Jelinčič in Janša pa prodajata umotvore, da si lahko izpogajamo več, navadna zavajujoča LAŽ. Vložiti tožbo in vztrajati pri uresničitvi sodbe, na to pa vezati kakršnokoli podporo Hrvaški za vstop v Schnegen, OECD, evrocono, ker drugega jezika Hrvati ne poznajo - popuščanje je za njih znak šibkosti.
MZ
# 13.07.2018 ob 12:18

gospod iskreni
# 13.07.2018 ob 12:05

Ne bo tožbe, poglejte koliko Slovencev je na strani Hrvaške. Nima smisla ce je lastni narod na drugi strani


Res je...po von Bismarckovi definiciji smo zgledni primer naroda, ki ni državotvoren.
Prihaja namreč dopustniška sezona in gotovo ni treba trikrat ugibati, kje bo dopustovala večina Slovencev. Pa ne mi spet z zgodbicami, kako je edina slaba le politika in kako so ljudje v redu - tudi politiki so namreč vsaj delno ogledalo naroda.
Damir Dinc
# 13.07.2018 ob 18:08
Jaz kot hrvat spostujem arbitrazo. Ne maram politikov. Verjetno slovenci tudi niso navduseni nad svojimi politiki. 1% odloca o vsemu. Nahebe pa preostalih 99% naroda.
Churchill W.
# 13.07.2018 ob 19:11
Če bi kdo moral v zvezi z arbitražo molčati je to Pahor!
Njegovo poljubljanje in objemanje s kolegico in njegova naivnost (celo življenje v politiki naiven pa bolj kot začetnik!!!) je prvi vzrok da smo tu kjer smo!
QUENDI
# 13.07.2018 ob 18:47
....da vidimo ali EU sprjeema in spoštuje sklepe sodišč, ki jih je v sporu sama predlagala.....ali pa se je že amerikanizirala.......
enix
# 13.07.2018 ob 09:43
tudi Slo naj odstopi od pogodbe in zadevo preloži, dokler ne pokličejo hrvati, da rabijo zeleno luč
zigag
# 13.07.2018 ob 17:56
Končno!
Semin
# 13.07.2018 ob 17:39
bravo!!!
Navadvip
# 13.07.2018 ob 17:57
BRAVO!!!
kapljač
# 13.07.2018 ob 17:24
Zakaj ne zapre meje? Bi bilo vse lažje!
Mihacar
# 13.07.2018 ob 22:03
Daleč največja krivda je na Pahorju. Če bi on takrat vztrajal, da damo Hrvatom zeleno luč za v EU šele ko bo razrešena meja na kopnem in na morju, potem bi hrvati malo bolj pohiteli in se pobrigali za dogovor o meji, ker se jim je zelo šlo za vstop v EU. Tako je pa Pahor kot en začetnik nasedel dani besedi Hrvatov in njihove Jadranke in seveda smo dobili prst v rit. Hrvatu nikoli ne smeš zaupati, to je znano dejstvo. So to že prevečkrat dokazali, da se ne gre na njih zanašati. Lahko pri njih dosežeš nekaj le na silo z orožjem, ali da jih stisneš v kot ko nekaj rabijo in jih lahko blokiraš- no to smo po Pahorjevi zaslugi zamudili, ali pa da jih finančno udariš, npr pri njihovem turizmu, bojkot, ampak spet to pri slovencelski hlapčevski naravi ni možno. Pač Slovenci , vsaj večina med njimi ne ve, da obstaja morje tudi kje drugje. Je pa še ena možnost, striktno preverjanje na meji in da jim naredimo kolone do Splita, kar pa spet slovenčkom ki tam dopustujejo ne bo všeč, pa tud kakšna Angelca in EU voditelji bi znoreli pa Cerarja za ušesa.
Skratka Pahor za*ebu si.
nonparel
# 13.07.2018 ob 21:08
Žal s Hrvati drugače ne gre. Lahko se z njimi bilokaj kaj dogovoriš, čez tri dni pa ti bodo zarili nož v hrbet.
General Maister
# 13.07.2018 ob 23:50
Drzava, ki podobno kot Italija nikoli ni v celoti plačala grehov fašizma, še več, s strani KPJ na čelu s Kardeljem je bila nagrajena s kvarneskim zalivom in precej večjim delom Istre kot bi ji takrat narodnostno in zgodovinsko pripadal, bi si sedaj odrezala še dodaten košček pogače. Povprečen Slovenec s tem seveda nima težave, samo, da bo mir in da tistih 7 do 14 dni letnega dopusta dobri vlastnik Stipe nameša vodeno bevando in na žaru obrne “friško domaću ribu” iz Japonske.

A zato, da si lahko to privoščijo smo si krivi sami in elita, ki je vodila zunanjo politiko. Hrvaška bolj kot ne lahko v regiji počne kar hoče ob nesporni podpori ZDA in Vatikana. Koga pa imamo mi? Še avstrijanc nam je mejo zprl...
RibičIČ
# 13.07.2018 ob 22:56
Zna se zgodit, da bomo izgubili tudi to. Dokazat je treba kršitev prava EU, kar je vse prej kot enostavno. Postopek je tog, zato je vse odvisno od priprave tozbe. Obstaja pa velika verjetnost, da je tozba slabo pripravljena. Potem bodo seveda krovi vsi drugi, tako kot vedno.
RinP
# 13.07.2018 ob 20:58
Mejni spor je treba negovati. Je idealna zadeva, za eno in drugo stran, ko je treba prikriti kaksno tezavo. Ocitno tudi EU paše tako stanje.
Celine
# 13.07.2018 ob 20:13
Pravilno g. Cerar.
furbo
# 14.07.2018 ob 01:41
Hah jz ko sem to govoru eni nemski politologinji me je samo debelo pogledala in rekla. Sej arbitraza ni pravno zavezujoca, je samo priporocilo. O tem v tujini vsi pisejo, pri nas se nisem zasledil tega )
kapljač
# 13.07.2018 ob 17:26
Kako je že dejal dr. Rugelj? Osnovna značilnost slovencev je v tem, da so pezdeti! OK, samo zakaj to narodno pomanjkljivost , prenašamo še v Vlado RS???????????????????'
Yanez
# 14.07.2018 ob 09:27
Zakaj Cerarjeva vlada pred slovensko javnostjo nerazumno skriva besedilo tožbe, čeprav to tožbo financiramo davkoplačevalci?
Če ne prej, se bo celotna tožba zelo hitro pojavila v hrvaških medijih - potem, ko jo bo prejela tožena stran.
Binder Dandet
# 14.07.2018 ob 08:57
Mi imamo marsikater vzvod, ampak smo premehki. Zal drugace ne bo slo kot da okrepimo mejni nadzor in seveda pogojujemo clanstvo v sengen in se kam. Enostavno se francoze delamo kot smo se ze pri oecd. Ne moremo sprejeti drzave, ki ne spostuje zakonov. Problem je le, da je hrvaska diplomacija bolj sposobna.
NNNP
# 13.07.2018 ob 21:28
In kaj pravijo na Hrvaškem? Ure in ure se režijo, ko berejo naše tožbe.
fiston
# 13.07.2018 ob 19:44
@Miša Kaj se bo spremenilo, če našo tožbo potrdijo, NIČ. Hrvatov ne moremo prisiliti k spoštovanju arbitraže.

Lahko bi jim naložili kako denarno kazen, recimo za vsak dan dokler ne uresničijo arbitraže. Ampak dvomim, da jo bodo sploh obravnavali.
Tako bi jih lahko tudi sami kaznovali, s tem da bi izvajali Šengen po predpisih. Ampak mi teleta še zaprosimo za izjemo, da potem v Bruslju ugotovijo, da nismo sposobni nadzirati zunanje meje.
No letos so to ugotovili, lani niso, le zakaj ?
nizor
# 13.07.2018 ob 19:32
Jaz ne hodim vec na hrvasko morje ker je apartma na kanarskih otokih za 16 dni 600€ in renta car 124€ za 15 dni)
Sevda se je treba malo poglobiti v internet)
Aja in letalske karte so bile okoli 600€:)
Ko bi se Slovenci samo malo bolj poglobili v iskanje kaksne druge destinacije bi slo na hrvasko 60%manj slovencev)
in to za precej manj denarja)
božo1
# 14.07.2018 ob 12:51
Sem danes prebral intervju z našim primorskim pravnikom, ki pravi, da je tožba zgolj trošenje jalove energije. Če bi že v kakšnem slučaju nekdo odločil, je še vedno za tem potrebno odločitev uveljavljati, kjer pa se zatakne. Torej? Smo mlada država brez ustreznega znanja!
Bolek
# 14.07.2018 ob 09:28
cairns,
kaj bodo pa rekli slovenski politiki-vikendaši, saj jih ima večina tam vikende ali pa jahte?
Tako, da je ta tožba bolj ali manj le proforma.
aless70
# 14.07.2018 ob 09:09
Aja, kje sta pa Sekolec in Drenikova...
...njiju je za tožiti, oz. obtožiti veleizdaje in pospraviti v zapor!!
GoodFella
# 14.07.2018 ob 08:20
Stadion, zelo dober povzetek situacije. Ampak ne moreš pričakovati, da bodo ljudje, ki nasedajo Jelinčiču in podobnim pravljičarjem, zmožni razumeti to. Eni še vedno sanjarijo, da se je s Hrvati možno dogovoriti za kaj boljšega. Ne, ni možno.
Franc 1952
# 14.07.2018 ob 07:07
Kolikor se spominjam s tožbami nimamo sreče, ali pa smo enostavno butasti! JEK, NLB, vse je šlo, plačal pa proračun, (torej mi), potem pa, vse tiho je bilo!:) Je že res - javnost pa demokracija, pa...! Včasih je bolje, da se usrane gate i "šihtne cote" ne perejo skupaj z belimi srajcami, ker je na koncu vse umazano, za to smo pa mi mojstri! Kriv je pa tako ali tako tisti, ki je bil pred nami, ali se pa še rodil ni!:)
furbo
# 14.07.2018 ob 04:40
Rekla je tudi da sodisce nima pristojnosti da prisili drzavo k implementaciji.
Zdej pa valjda pravnik st1 v slo bi ro moral vedet, zakaj pa mi ne? Tako se samo kregamo, kot pri teranu )
los-t
# 13.07.2018 ob 19:46
Brez veze. Strel u koleno. Če spor dobimo bodo Hrvati ignorirali, če izgubimo bo sel bes trud okol arbitraže u franže. Počakat da bodo rabil zeleno luč za Schengen in takrat izsiliti vse kar rabimo.
zala10
# 13.07.2018 ob 18:36
Odlična poteza genialnega triumvirata Cerar - Židan - Khjavelj. Hrvati so preokupirani z nogometom. Tožbe še opazili ne bodo. :)))
Mislim Resno
# 13.07.2018 ob 17:43
pravno gledano bi bil bolj smiseln "predlog o izvršbi na podlagi verodostojne listine".
Zdaj, vprašanje pa je, če je arbitražna-kaj: sodba, odločba-sklep sploh izvršljiva ali ne.
Vsekakor bo odločitev sodišča svojevrsten predsedens v smislu, do kod seže jurisdikcija tega sodišča.

Velik minus pa gre diplomacijama obeh držav, ker v času dogovarjanja glede upoštevanja razsodbe nista uspeli doseči sprejemljivega dogovora glede odnosov na spornem zemljišču oziroma morski črti.

Glede vprašanja pristojnosti Cerarja pa čisto pragmatično: če slovenska zakonodaja dopušča, da v.d. premierja o vložitvi tožbe (ne gre za neko nujno zadevo) odloča, potem je to pravno sprejemljivo.
Zagotovo pa ni politično moralno-etično higienično glede na izzid volitev. 99% nesporno (vse do morebitnih novih predčasnih volitev) Cerar ne bo vodil vlade. Odloča pa o nacionalnem interesu države. Kdo bi takega gospoda vzel v službo, če formalno-pravno zavedajoče se krši predpise (ne, da bi bil k temu prisiljenI).

Neglede na odprti spor je osnovna naloga politike, da do dokončne odločitve in nje spoštovanja, zagotovi normalno sobivanje med republikama. Tega niti Cerar, Bratuškova, niti prej Janša, niti še prej Pahor niso dosegli. Da o zunanjih ministrih niti ne govorimo.

Zgodba o arbitraži je zgodba o neuspehu slovenske (in hrvaške) zunanje politike. Zagotoviti normalno sobivanje do časa, ko pride do dokončne in izvršljive ter realizirane sodbe.

PS: Mali moment prava: če mi spoštujemo arbitražno odločitev v delu, kjer imamo mi obveznosti, ne moremo pa spoštovati dela, v katerem imamo pravice, je v redu. Če pa hrvati ocenijo, da (tudi) mi ne spoštujemo arbitražne odločitve, bi se temu reklo, da lahko vložijo (po t.i. izvršilnem predlogu) "tožbo zaradi nedopustnosti izvršbe" ker, da so svoj del opravili, niso pa mogli realizirati dela, za katerega je odgovorna R. SLO? In obratno? :) Skratka, zadeva sploh ni tako enostavna, kot sprva izgleda... :)
STANE
# 13.07.2018 ob 14:15
zeus-zengg
Zakaj pa misliš,da se je s Plenkovičem pogovarjal in o čem ???
Miša
# 14.07.2018 ob 20:48
Z arbitražo smo si napravili samo škodo (velike površine zemljišč smo izgubili), pa še kar rinemo v arbitražo.
aless70
# 14.07.2018 ob 09:07
Hrvati so nas popolnoma nadvladali na mednarodnem diplomatskem parketu.
Slovenije v tem sporu ne podpira NOBENA država EU, ZDA pa so odkrito na strani Hrvatov.
Tuti od naše "prijateljice" Rusije, nobene podpore -kdor je kaj pričakoval je naivnež.
.
Skratka popolna katastrofa naše diplomacije na mednarodnem področju...
.
In s to tožbo se bomo samo še enkrat osmešili, da tega, da bo zanjo šlo mnogo več €€€, kot za tiste tri "štenge", niti ne omenjam...
cairns
# 14.07.2018 ob 08:46
Vlada je vložila tožbo zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitraže

Tožba da, a bi bila potrebna tudi striktna kontrola na mejnih prehodih z hrvaško.
Čakalna doba za vstop v Slovenijo med 7 in 10 dni.
MatijaSedej
# 14.07.2018 ob 06:41
In to ravno pred velikim finalom Hrvaške?! Upam, da to ne bo vplivalo na njihovo igro :D
JM39
# 14.07.2018 ob 00:13
Nekje mi je prislo ns usesa, da sta Plenkovic in Juncker v isti evropski stranki. A ni tudi nas Jj v tej stranki in ce ke ga juncker ne j... 2% medtem ko plenkovica poslusa. Toliko o evropski drzi sds.
semaino
# 13.07.2018 ob 21:46
Vlada je vložila tožbo zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitraže

A zdaj pa niso problemi Hrvatje oz njihovi rubeži?

Kaj je s to vlado v odhajanju? Sanjači na m3!

Dodajmo še LMŠ, SAB in je komplot popln.

Talilni lonec!
Damir Dinc
# 13.07.2018 ob 19:01
Sporocam vsem slovencem! Sem hrvat in vas rad imam vse slovence. Tisti, ki me sovrazijo bom pa sel preko tega in bom to mirno sprejel.
Prizadet
# 14.07.2018 ob 10:29
Sodne počitnice.. kolk ene škode in gorja to povzroča
pajadeja
# 14.07.2018 ob 10:04
To pa že ne more dočakat srečnega konca. Znan, plemenit ljubitelj resnice, priznan nadpoštenjak, svetovljan brez primere, ljudina par exellance, je proti.
Binder Dandet
# 14.07.2018 ob 08:58
edit:
spostuje prava
cairns
# 14.07.2018 ob 08:50
navigator007
Nova slovenska politična moda ne-pogovarjanja je butasta in destruktivna.

Do sedaj se je dogovarjanje in pogovarjanje s hrvati izkazalo za brezplodno.
Edini ki je nekaj dosegel je predsednik ki se lahko neprestano slini po Čokolindi. Sicer pa je predsednik na strani hrvatov in jih redno seznanja s potezami Slovenije.
Kazalo