Največ si od obiska obetajo v Mariboru. Foto: BoBo
Največ si od obiska obetajo v Mariboru. Foto: BoBo

Vlada je celodnevni obisk Podravja začela z delovnim posvetom na Ptujskem gradu, kjer se je predsednica vlade Alenka Bratušek sešla s tamkajšnjim županom Štefanom Čelanom, ki je izpostavil odprta vprašanja v zvezi s štirimi investicijami. Bratuškova je odgovorila, da ji bodo o predstavljenih težavah na Ptujskem ministri dali dodatna pojasnila, kako daleč so z reševanjem. "Je pa res, da morajo na drugi strani tudi lokalne skupnosti, ne samo Ptuj, vedeti, da je treba sodelovati pri reševanju teh problemov. In da sta po navadi za probleme vedno na nek način odgovorni dve strani," je dejala predsednica vlade.

Čelan za 11 pokrajin ...
Čelan in Bratuškova sta govorila tudi o vprašanjih lokalne samouprave. Čelan se strinja, da je reorganizacija potrebna, vendar pa te možnosti ne vidi brez ustanavljanja razvojnih pokrajin. Teh mora biti po njegovih besedah 11, kot je mestnih občin. "In to je zagotovo nujen korak, ki ga država mora narediti," je za STA dejal Čelan.

... minister Virant pa: Realna številka je med 8 in 11
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pa je ob tem poudaril, da je število občin treba zmanjšati zaradi racionalizacije in boljše porabe denarja, pa tudi zato, da bodo vse občine lahko opravljale z zakonom določene naloge. "Imam dober občutek, da ta projekt pridobiva podporo, zato sem optimist, da nam bo uspelo," je dejal in dodal, da podpira tudi uvedbo pokrajin. "Bi bil pa previden v tem smislu, da z uvedbo pokrajin ne bi povečali stroškov javne uprave, birokracije. Tukaj moramo biti izjemno previdni," je opozoril minister Virant. Zanj je "realna" številka od osem do 11 pokrajin.

Do razvojnih možnosti tudi z javnimi deli
Ministrica za delo družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pa je obiskala center za socialno delo v Mariboru in na Ptuju, kjer je napovedala zakonske spremembe za blaženje posledic socialnih stisk. Med drugim bodo delodajalci oproščeni plačevanja socialnih prispevkov za mlade, ki so vsaj leto dni prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Prejemnike denarnih nadomestil pa bo vlada k delovni aktivnosti spodbujala z javnimi deli.

Pličanič pohvalil delo sodišč
Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je ob obisku višjega sodišča v Mariboru in okrožno sodišče na Ptuju pohvalil delo tamkajšnjih sodnikov. "Obe sodni okrožji dosegata dobre rezultate in delata dobro." Je pa ob obisku spoznal, da se sodišča srečujejo s povsem pragmatičnimi težavami, kot je zastarel vozni park in dotrajani objekti. Minister je obljubil, da se bo v največji možni meri zavzemal za zagotavljanje materialnih sredstev za delo sodišč.

Maribor kliče na pomoč
Največja pričakovanja so imeli ob tokratnem v Mariboru. Že pred mesecem dni je novi mariborski župan Andrej Fištravec Bratuškovi predstavil predlog 35 ukrepov državne pomoči za izhod mesta, ki se spopada z veliko socialno in gospodarsko krizo, iz zdajšnjih razmer. Maribor se že nekaj mesecev bori z visoko stopnjo brezposelnosti. Po zadnjih podatkih je ta že skoraj 19-odstotna in v štajerski prestolnici menijo, da jim pripada poseben delež sredstev v okviru nacionalnih razpisov.

Zaradi poslabšanja gospodarskega stanja in številnih razvojnih težav v Mariboru predlagajo dodatne začasne ukrepe podpore v okviru treh prednostnih ukrepov. Prvi se nanaša na sveženj spodbud za obstoječe gospodarske družbe, drugi na sveženj spodbud za privabljanje naložb in zagon novih podjetij, tretji pa na spodbude za razvoj človeških virov in samozaposlovanje. Vlada je na četrtkovi seji že sprejela dodatne začasne ukrepe za Maribor s širšo okolico. Ukrepi vsebujejo davčne olajšave, povračilo plačanih prispevkov delodajalcem, finančne spodbude in jamstva v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov.